Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Umjetnici slikali za dječje igralište

29.04.2012. 22:00
Umjetnici slikali za dječje igralište


Tradicionalna likovna međunarodna kolonija koja se održava u Banju, na Pašmanu, završena je u subotu otvaranjem izložbe pet likovnih umjetnika u prostorijama Turističke zajednice. Mnoštvo radova nastalih raznim likovnim tehnikama, u kojima su svoje viđenje mjesta i otoka naslikali umjetnici iz Mađarske, Češke i Nizozemske i ove godine će biti stavljeni u prodaju, a za razliku od prošle kada su sredstva od prodaje umjetničkih radova bila namijenjena obnovi crkve sv. Kuzme i Damjana, ovoga puta će sredstva biti utrošena za pravljenje dječjeg igrališta u mjestu. Slike Vladimira Kiseljova, Eve Urbankove, Rite Varga, Anne Vintrlikove i Elizabeth de Vaal nastale su u posljednjih nekoliko dana, raznim slikarskim tehnikama, a inspirirane su mjestom Banj i otokom gdje su umjetnici, u većini, bili prvi put.
Izložbu nastalih radova otvorili su pjesnik i pisac Tomislav Marijan Bilosnić i Igor Šipić, koji su osim otvaranja izložbe predstavili i svoju zajedničku knjigu “Ahilej u virovima vratoloma”.
– Ovo je treći saziv međunarodne likovne kolonije Banj, koja je započela u sklopu županijskih dana. Teško je ocjenjivati umjetničke radove, ali fundus ove manifestacije je svake godine sve veći, a radovi se putem aukcija prodaju i taj novac namijenjen je obnovi objekata u Banju. Ključno je to da jedno malo mjesto, koje ni u Zadarskoj županiji nije poznato po ne znam čemu, postaje međunarodno središte umjetnika i onih koji žele doći. Oni imaju potrebu doći i biti ovdje te ostaviti svoje radove. Bilo bi nepravedno ne spomenuti banjske žene koje ovih dana čine sve da ugoste svoje goste i počaste dobrim jelima i pićima, kazao je Bilosnić na otvorenju.
Izložbu je otvorio dr. Igor Šipić koji je istaknuo kako je u radovima dosta morske erotike.
Osim toga u Banju je svečanost u sklopu ovogodišnjih Dana Zadarske županije trajala cijelog dana, pa je u jutarnjim satima organizirano i ribolovno natjecanje za mlađe od 21 godinu. Pobjednici su bili Nikola Stefulić iz ŠRD “Zubatac” u kategoriji U-16 te Jere Brzić iz ŠRD “Podlanica” u kategoriji U-21. Navečer je, u centru mjesta, održan koncert Jet Set benda. Više o cijelom događaju ispričao nam je Duško Kraljev, jedan od organizatora.
– Likovna kolonija je u Banju od ponedjeljka i danas, otvaranjem izložbe ona završava. Organizirali smo i tradicionalni Kup Banja. U jutarnjim satima se u udičarenju natjecalo više od četrdeset mladih, dok navečer nastupa Jet Set bend iz Zadra, kazao je Kraljev dodajući kako je likovna kolonija već tri godine u Banju te da su u prvoj godini bili umjetnici iz čak sedam europskih zemalja, prošle godine samo iz Poljske, dok je ove godine tu pet umjetnika iz Češke, Mađarske i Nizozemske.
Duško Kraljev kazao nam je i žele stvoriti tradiciju da kolonija bude svake godine u Banju u travnju, kada su i županijski dani, jer boravak umjetnika i hranu financira županija. Zbog cjelodnevnih događanja u Banj dolaze i ljudi s drugih otoka da bi se zabavili, a u subotu zabave nije nedostajalo uz Jet Set bend.