Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Dežurna ambulanta mora rasteretiti Hitnu

Autor: Vanja Mirčeta

29.04.2013. 22:00
Dežurna ambulanta mora rasteretiti Hitnu

Foto: Zvonko KUCELIN



Iako je otvorena prije godinu dana, dežurna ambulanta za opću i obiteljsku medicinu Doma Zdravlja još uvijek nije zaživjela kod građana koji i dalje liječničku pomoć vikendima i blagdanom traže u prostorijama Hitne medicinske pomoći.
Za ovu dežurnu ambulantu zna mali broj ljudi, a ostali, vođeni inercijom i navikom u slučaju manjih zdravstvenih tegoba, kao što su grlobolja, zubobolja ili povišene temperature odlaze i dalje u ambulantu Hitne medicinske pomoći gdje dugo čekaju na red i odakle ih potom šalju u dežurnu ambulantu, zbog čega većina njih radi dvostruki put i bespotrebno gubi vrijeme.
Osim toga dežurna ambulanta na Ravnicama nije ni na koji način označena, ne postoji nekakav prometni ili bilo kakav znak koji bi uputio građane da se tu nalazi ambulanta, pa mnogi ni ne zna gdje je ona točno smještena.
– U ambulanti hitne pomoći, koja je uređena u Domu zdravlja imamo sobu za reanimaciju i prednost među pacijentima imaju hitni slučajevi. Ipak, mi stalno imamo i do 85% nehitnih stanja čime se dodatno opterećuju timovi hitnih pomoći. Pacijenti u čekaonici često nemaju razumijevanja kad timovi izlaze na teren i počnu negodovati, čak ih i zaustavljaju zbog čega je jednom čak morala intervenirati i policija, objasnila je ravnateljica Hitne Davorka Krnčević i dodala kako im je jasno da je svakom pacijentu koji dođe s bolovima njihovo stanje najgore, ali i da moraju imati razumijevanja da su u Hitnoj pomoći preopterećeni i onda imaju manje vremena za zaista hitne slučajeve.
Dodala je da bi svi pacijenti koji nisu teže bolesni trebali pomoć potražiti u ambulanti na Ravnicama.