Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Gordana Strpić iz Biograda šampion otvorenih ulja

29.04.2017. 22:00
Gordana Strpić iz Biograda šampion otvorenih ulja


Velika većina maslinara koji su sudjelovali na 19. međunarodnoj manifestaciji Dani masline, koja je sinoć završena dodjelom medalja i priznanja na JK Uskok na Vitrenjaku, može biti zadovoljna kvalitetom svojih ulja.
Od 210 uzoraka pristiglih na ocjenjivanje iz svih hrvatskih jadranskih županija, ali i iz Slovenije i Crne Gore, čak 179 ulja su ekstradjevičanska, 25 je u kategoriji djevičanskih i 6 lapante. Potonjih 31 ostali su bez medalja, a lapante imaju takve mane da nisu ni za upotrebu u ljudskoj prehrani.
– Radi se o zanemarivom broju uzoraka. Svega pet ih nije zadovoljilo kriterije kemijske analize, a najčešće mane su užeglost i “salamura”, znači ulja iz maslina koja su prije prerade držana u moru, kaže Anita Peraić, voditeljica Profesionalnog panela zadarskog Zavoda za javno zdravstvo.
Naravno, na kraju najviše razloga za zadovoljstvo imaju šampioni, a to su OPG Gordane Strpić iz Biograda na moru u kategoriji otvorenih ulja i OPG Lupić iz Bala u Istri, koji su pobjednici u kategoriji pakovina.
– Znali smo da imamo kvalitetno ulje, ali šampionsku titulu nismo očekivali, izjavila je Gordana Strpić neposredno nakon što je iz ruku preuzela plaketu i veliki šampionski pehar.
Strpići u svom masliniku u Vrani imaju 150 stupi maslina o kojima skrbe supružnici Gordana i Zlatko te kći Iva. Radi se uglavnom o domaćim sortama. Više od trećine su oblice, a tu su i lastovke, drobnice, buže, lastovke, istarske bjelice, plavice…
– Pobrali smo u pravo vrijeme, plod je bio zdrav, preradili ga u uljari Nadin i to je – to, kaže Gordana Strpić, ne krijući zadovoljstvo uspjehom, koji je tim veći jer je njihovo ulje ocijenjeno s maksimalnim brojem bodova – 100 od mogućih 100, što znači da je ulje gotovo savršeno. Podsjetimo, Strpići su nedavno na Festivalu ulja u Ankaranu kod Kopra u Sloveniji sa svojim uljem pobjedili u kategoriji sorte oblica, a na Danima masline u Zadru prije četiri godine također su osvojili titulu šampiona.
Ove godine konkurencija je bila puno jača, kaže Gordana, jer se u kategoriji otvorenih natjecalo čak 149 ulja.
U kategoriji pakovina, znači ulja koja su na tržištu, od 65 koliko ih je bilo u konkurenciji, kao nabolje ocijenjeno je ulje OPG Lupić iz Bala.
 – Osvojili smo dosad puno medalja i titula , ali biti najbolji u Zadru poseban je gust, nisu krili zadovoljstvo Elena i Vedran Lupić koji na području Bala imaju 1800 stupi maslina na 19 hektara. Radi se o starim, do prije 10-ak godina napuštenim maslinicima koji su u potpunosti obnovljeni, a prevladavaju autohtone istarske sorte: buža, puntoža, rožinjola, negrolina. Tereni su na nadmorskoj visini od 60-90 metara s pogledom na Brijunsko otočje. O kakvoći ulja govori i podatak da je OPG Lupić uvršten u eno-gastro vodič kroz Istru, kao i u vodič najboljih svjetskih ekstra djevičanskih ulja poznatog Marca Oreggie “FLOS OLEI”.
Na 19. izdanju Dana masline dodijeljena su priznanja uljarama u kojima je prerađeno šampionsko ulje. U kategoriji otvorenih ulja to je Uljara Nadin vlasnika Željka Vrsaljka, a u kategoriji pakovina Uljara Nonno Bruno iz Banjola u Istri.
 Po prvi put nagrađena i najbolja maslinarska udruga, na temelju prosjeka tri najbolja rezultata njezinih članova, titula je pripala istarskoj udruzi Ulika iz Medulina. Sve u svemu Istrijani su i na ovogodišnjim Danima masline briljirali, osvojili najviše titula, ali su uz Zadarsku županiju,  sudjelovali s najviše svojih ulja (40) od svih drugih jadranskih županija.
više u tiskanom izdanju