Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

FOTOGALERIJA: Na Cacibu u Zatonu okupile se sve pasmine svijeta

30.04.2018. 14:38
FOTOGALERIJA: Na Cacibu u Zatonu okupile se sve pasmine svijeta


Turističko naselje Zaton posljednja je četiri dana pod okupacijom čovjekova najboljeg četvernožnog prijatelja – pasa. Naime, tamo se od 28. travnja do sutra održava tradicionalna Međunarodna izložba pasa CACIB Zadar. 
Ovogodišnja izložba okupila je jako velik broj izlagača koji su došli iz 34 zemlje svijeta, te sa sobom doveli ukupno 4.500 pasa koliko će ih u četiri dana prošetati izložbom i pokazati se pred sucima u najboljoj formi.  Bilo je tako ogromnih doga, koje su šetačima sezale do prsiju, do minijaturnih pinčeva i yorkija, koje su vlasnici nosili kako se ne bi uprljali prije dolaska pred suce. Dok su vlasnici i izlagači nervozno čekali na red psi su uglavnom nezainteresirano mjerkali konkurenciju i strpljivo čekali kuda će ih vlasnici odvesti.
– CACIB Zadar održava se već 20 godina i možemo reći da je postao jedna od važnijih izložbi. Izlagači se vraćaju iz godine u godinu i to najbolje govori o kvaliteti izložbe. Osim toga tereni na kojima se izlaže su prekrasni, uvijek su uz samo more tako da uživaju i izlagači i psi. Naime, izlagačima je jako bitno da mogu prespavati i boraviti u neposrednoj blizini ringova, što je na zadarskim izložbama uvijek slučaj, pojasnila je Petra Buva iz Hrvatskog kinološkog društva. Kao još jednu prednost zadarske izložbe istaknula je i datum, odnosno izložba se uvijek održava u danima oko 1. svibnja, međunarodnog praznika rada, pa velik broj ljudi iz inozemstva spoji nekoliko dana te dođe u Zadar, odnosno Zaton na odmor i izložbu. 
Ove godine došlo je 168 izlagača iz Hrvatske te čak 148 izlagača iz Italije. Iz Njemačke ih je stiglo 94, a iz Francuske 92, što je jako velik broj jer oni moraju daleko putovati da bi došli do nas pa nisu tako česti izlagači na našim izložbama, pojansila je Petra. Na izložbi su još nastupali i izlagači iz dalekih Finske i Švedske, Rusije, Malte, Uzbekistana te Tajlanda.
Izložba CACIB Zadar traje još i sutra tako da svi koji žele provesti lijep neradni dan u prirodi, a blizu Zadra, mogu danas otići do Zatona te pogledati zanimljive i različite primjerke pasa među kojima je ponekad razlika u veličini i do 80 kilograma. Izložba počinje oko 10 sati ujutro, kad započinju prva ocjenjivanja, a za sam kraj najavljena je još jedna novost, a to je izbor Supreme best in show psa. Naime, na kraju svakoga dana bira se najljepši pas izložbe, a za pobjednika supreme BIS-a borit će se četiri psa, BIS-a četiri izložba. Dovoljan razlog  za dolazak u Zaton.