Gradski vrtići zbog naplate pokrenuli ovrhe, najlošiji platiše - najbogatiji roditelji!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
DUGOVANJA RODITELJA
Plaćanje se otegne zbog nonšalantnog odnosa takvih roditelja prema plaćanju vrtića te nam tako svoje obveze najredovitije podmiruju roditelji koji nemaju svoje firme i koji žive do prosječne plaće. Takvi najprije plate vrtić, pa se onda snalaze sa onim što im ostaje za ostale potrebe, kaže ravnateljica "Radosti"
Ilustracija

SDP-ova gradska vijećnica na nedavnoj je sjednici Gradskog  vijeća upozorila na stavku iz izvještaja ravnateljice gradskog vrtića  "Sunce", Ane Dunatov, u iznosu od 480.208 kuna, pitajući o kakvom je  dugu riječ. Nakon pojašnjenja ravnateljice kako je riječ o dugovanjima   roditelja, Vukoša je upozorila neka "pripaze kako ova dugovanja ne bi  otišla u zastaru".

Ravnateljice gradskih vrtića "Sunce" i "Radost" stoga smo pitale jesu  li dugovanja roditelja doista visoka pola milijuna kuna te na koji će  način naplatiti potraživanja od roditelja čija djeca polaze gradske vrtiće?

Međutim, ono što saznajemo od ravnateljica sasvim je suprotno izlaganju SDP-ove vijećnice Danijele Vukoše jer, kako nam kaže ravnateljica  "Sunca" Ana Dunatov, dugovanja su znatno manja:

- Taj je podatak krivo protumačen od strane gradske vijećnice. Ukupan dug roditelja iznosi 150.000 kuna, zbog čega su protiv jednog manjeg dijela roditelja još prošle godije pokrenute ovrhe. No, imamo i  niz ovrhi pokrenutih još 2016. godine, a koje se još nisu naplatile, tako  da je ovdje zapravo riječ o ukupnom dugu iz proteklih godina - napominje ravnateljica Dunatov, a na pitanje o kakvim je razlozima neplaćanja vrtića riječ, pojašnjava:

- U jednom segmentu imamo ovrhe u  slučajevima u kojima su se roditelji razveli, ali u dobrom dijelu njih uzrok neplaćanja ipak je nemar.  Riječ je o roditeljima za koje se ne može reći da su lošeg imovnog stanja te da ono ne može biti uzrok neplaćanja jer takvim obiteljima Grad  osigurava subvencije. U dobrom dijelu slučajeva zapravo je riječ o  mentalnom sklopu po kojemu ljudi misle da im se ništa neće dogoditi  ako ne izvršavaju svoje obveze i ne plaćaju vrtić. Godišnje tako imamo  pet posto nerealiziranih naplata, a oko jedan posto njih ide na ovrhu. S  drugim se roditeljima dogovorimo omogućujući plaćanje na rate - pojasnila nam je ravnateljica Dunatov.

U gradskim vrtićima "Radost" dug je puno manji, ali je situacija  slična kada je riječ o uzrocima neplaćanja. Naime, ravnateljica Marijana Miočić kaže kako je i kod njih često riječ o nemaru:

- Najčešći su nam dužnici roditelji privatnici koji imaju svoje tvrtke ili  obrte i koji nam kažu da će njihovo računovodstvo to riješiti kada im  dođu računi. Plaćanje se otegne zbog nonšalantnog odnosa takvih roditelja prema plaćanju vrtića te nam tako svoje obveze najredovitije  podmiruju roditelji koji nemaju svoje firme i koji žive do prosječne  plaće. Takvi najprije plate vrtić, pa se onda snalaze sa onim što im ostaje za ostale potrebe -  kaže ravnateljica Miočić.

Imali su tako jednog roditelja, vlasnika privatne tvrtke, koji je vrtić  platio godinu dana unaprijed kako ne bi više dolazio u situaciju u kojoj  ga se upozorava zbog njegove zaboravnosti ili nemara. Naime, rukovodstvu vrtića najgore je kada mora posegnuti za jednom vrlo osjetljivom mjerom, a koja najteže pade djetetu:

- Najgore je kada dijete dođe u vrtić, a vi ga vratite kući jer njegovi  roditelji nisu podmirili račune. Možete zamisliti koliko nam je teško to  napraviti, ali ponekad je to jedini izlaz jer je u takvim slučajevima  najčešće riječ o nemaru roditelja. Naime, Grad Zadar subvencionira  plaćanje vrtića za sve roditelje slabijeg imovnog stanja, pa ako se dogodi da roditelji ne mogu plaćati vrtić, odmah ga uputimo na Grad i oni  brzo pomognu. Inače, obiteljima sa dvoje ili troje djece u vrtiću je lakše  jer oni manje plaćaju. Tu je opet Grad koji uskače sa svojim subvencijama - poručuje Marijana Miočić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno