Planinar dojavio o pronalasku mine na Vlaškom gradu!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
LAŽNA UZBUNA
Na minu je planinar, kako je precizirao, naišao na početku staze od Vlaškog prijevoja prema Ivinim vodicama, desno ispod prvog velikog bora
Pronađeni predmet planinar je fotografirao

"Planinari moji, jedno upozorenje: danas sam na prijevoju Vlaški grad našao nagaznu minu. Uredno sam javio na 112 i razgovarao s policijom i pirotehničarima. Molim Vas za oprez. Slika će Vam sve reći. Malo je falilo da sjednem na nju, jer je lipo u hladu" - objavio je zabrinjavajuće upozorenje na Facebooku o mini u Nacionalnom parku Paklenica jedan planinar uz fotografiju mine.

Na minu je planinar, kako je precizirao, naišao na početku staze od Vlaškog prijevoja prema Ivinim vodicama, desno ispod prvog velikog bora.

Iz PU zadarske potvrdili su nam da su zaprimili dojavu o ovom slučaju, međutim, nije se radilo o mini iako je predmet na nju jako nalikovao.

- Pozivamo građane da nam i dalje dojavljuju svaki put kada i najmanje posumnjaju da bi se moglo raditi o eksplozivnom sredstvu, a mi ćemo na svaku dojavu izići, rekla je policijska službenica za odnose s javnošću iz PU zadarske Sonja Šimurina istaknuvši dojavu ovog planinara kao pozitivan primjer.

Inače, Hrvatska vojska za vrijeme Domovinskog rata imala je položaje, između ostaloga, i na Vlaškom gradu, kao i susjednoj lokaciji Ivine vodice gdje je i danas planinarsko sklonište. I dan danas planinari pronalaze ostatke čahira te telekomunikacijskih žica kao ostatak vojnog djelovanja na Velebitu

No, zato se ispostavilo kako je dojava koju je zadarska policija zaprimila dva dana prije, 27. travnja, o mini na Velebitu, području Tulovih greda, bila točna.

- Naši djelatnici skupa s HCR-om bili su 27. travnja oko 13 sati na Velebitu, predio Tulove grede te je policijski službenik za protueksplozivnu zaštitu ove policijske uprave skupa s djelatnikom HCR-a nakon provedenog očevida na mjestu pronalaska uništio pronađenu protupješačku antimagnetnu minu, poznatiju pod oznakom PMA2, rekla je Šimurina.

Iz Hrvatskog centra za razminiranje saznajemo kako je područje na kojem je mina pronađena razminirano, a iako se službeno izvješće još čeka, o čijem nalazu ćemo izvijestiti, pretpostavka je da je minu netko pronašao i odložio jer je bila na površini gdje se odlagala metalna galanterija, točnije bila je odložena na kamenu stijenu.

Protupješačka Mina Antimagnetna - 2 je jugoslavenska eksplozivna protupješačka mina također kolokvijalno zvana Pašteta zbog svoje neobične sličnosti oblikom konzervi paštete. Mina je izrađena od tamnozelene (maslinastozelene) plastike (može biti bojana u bijelo) sa specifičnim upaljačem koji na samom vrhu ima šest krakova raspoređenih u oblik zvijezde. PMA-2 mina se ukopava tako da se samo zvjezdasti vrh upaljača nalazi vidljiv iznad razine tla. Ova mina za razliku od mnogih drugih nije cijela skrivena, teško je primjetna naročito na zemljištu koje je obraslo travom i prekriveno lišćem. Premda često ozljede nastale djelovanjem PMA-2 mine nisu smrtonosne često reznesu nogu svoje žrtve što vodi trajnom teškom tjelesnom invaliditetu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno