Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Boka kotorska, zaljev svetaca i hrvatske kulture

30.04.2019. 12:27
Boka kotorska, zaljev  svetaca i hrvatske  kulture


Boka kotorska, zaljev svetaca i hrvatske kulture, naslov je  knjige prof. dr. sc. Vande Babić predstavljene jučer u Gradskoj loži. Događaj je priređen u sklopu Županijskih dana 2019. – Putevima bokeljskih Hrvata – Boka u Zadru, a u organizaciji Odjela za kroatistiku  Sveučilišta u Zadru i HKD Napredak Zadar. 


Prvo izdanje knjige izišlo je u izdanju Jutarnjeg lista, a jedan od govornika jučer je trebao biti Goran Ogurlić, glavni urednik ove novine.  Ispričavši se unaprijed na izočnosti poslao je nekoliko riječi koje je  pročitala Vanda Babić.


– Posebno sam ponosan što je Jutarnji list sudjelovao u izdavanju ove  knjige. Kao medij smo orijentirani na visokoprofitabilna izdanja, ovo to  nije, ovo je očuvanje tradicije, ono što je najvažnije, istaknuo je Ogurlić  među ostalim.




Predstavljanju knjige nazočili su predstavnici gradske i županijske  vlasti, te predstavnici raznih institucija.


Gabrijela Meštrović Maštruko čitala je stihove, dok je cijeli program  vodio Ivica Antić. U glazbenom dijelu programa nastupila je klapa Maraška.


U svojem govoru Božo Vodopija se prisjetio kako se još s početka 90- ih godina bavi posebno Bokom.


– Nisam Bokelj rođenjem, ali srcem jesam. Ljepota prirode, kulturne  baštine i svetaca su tri ljepote koje se mogu osjetiti kad dođete dolje. Za  Hrvate u Boki, za Crnogorce, ali i za Hrvate ovdje važna je to knjiga.  Autorica je pisala na jednostavan način, tako da i oni manje obrazovani  mogu s lakoćom čitati, poručio je Vodopija.


Zvonimir Deković je istaknuo kako bavljenje Bokom za Vandu nije  samo obično zanimanje, već opsesivno.


– Vanda Babić govori o Boki s privrženosti rodnom kraju. Stvorila je  knjigu koja je biser, ovo je i djelo i mozaik. Boka je sa svojim bojama istinski Mediteran, ali i mjesto rođenja mnogih važnih osoba. Autorica  piše o Boki s probranim sentimentima, ne skriva vlastitu obuzetost Bokom. Ovo je knjiga sačuvanih rituala, ovo je jedinstven pozdrav Boki,  kazao je, među ostalim Deković.