Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Grad će smanjiti cijenu školske zgrade na Malom Ižu

30.04.2019. 11:50
Grad će  smanjiti cijenu  školske zgrade  na Malom Ižu


Ni drugi natječaj Grada Zadra za prodaju zgrade škole na  Malom Ižu nije privukao niti jednog kupca. Odjel za upravljanje gradskom imovinom stoga će morati u novi natječaj, ovoga puta s manjom  cijenom. 
Naime, dosad je Grad natječajem za kamenu zgradu škole u centru  Malog Iža tražio 2,14 milijuna kuna, no s istom su cijenom išli i u ponovljeni natječaj. To je mnoge iznenadilo, s obzirom da se u ponovljenim  natječajima uglavnom ide i s ponudama manjim od one u prvom natječaju. Čekale su se i ponude poštom, pa su nam u Gradu tada naveli kako je zadnji dan za podnošenje ponuda istekao 8. ožujka 2019. godine:  "Do danas Grad Zadar nije zaprimio niti jednu ponudu, međutim kako  ju je  moguće poslati i poštom, postoji mogućnost da ponude poslane  poštom još nisu pristigle u pisarnicu Grada Zadra, Narodni trg 1", kazali  su nam u nadležnom odjelu. 
Ukupna površina 572 metara četvornih
No, natječaj za prodaju stare kamene ljepotice po drugi je put bez  ikakvog odjeka te treba vidjeti s kojom će ponudom sada Grad ići. Evo  što su nam  odgovorili iz nadležnog odjela.
– Grad Zadar jedana 27.ožujka 2019. raspisao ponovljeni natječaj za  prodaju nekretnine u vlasništvu Grada Zadra označene kao k.č. 6348 k.o.  Mali Iž. Rok za podnošenje prijava je 30 dana, stoga je zadnji dan za slanje ponuda 26. travnja 2019. godine. Do ovog  trenutku nismo zaprimili  niti jednu ponudu eventualno zainteresiranih kupaca, stoji u odgovoru  pročelnika Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom, Tomislava Korone.
Naime, riječ je o vrijednoj kamenoj zgradi, ukupne površine 572 metara četvornih, od  čega samo na dva dvorišta otpada po 149 i 95 kvadrata,  čime nekretnina postaje idealna za otvaranje hotela. Tu je do 60-ih godina bila osnovna škola na Malom Ižu, a donedavno je u prizemlju bio  smješten Turistički ured. 
Oporba kritizirala prodaju
"Odluka o raspisivanju natječaja za postupak prodaje nekretnine u  vlasništvu Grada Zadra oznake č.z. 6348 k.o. Mali Iž" donesena je na sjednici Gradskog vijeća 29. siječnja ove godine. Dio oporbenih stranaka  izrazio je sumnju u "čiste"  papire i sređenost imovinsko-pravnih odnosa, no HDZ im je odgovorio da zgrada zadovoljava sve kriterije legaliziranog objekta jer je građena prije 1968. godine,  a javno objavljeni ZK izvaci  dokazuju da nema prijepora. Dapače, elaborat procjene zgrade uvršten  je i u vijećničke materijale iz kojih su svi mogli vidjeti o kakvoj je nekretnini riječ.
No, i u redovima vladajuće stranke ima nezadovoljnika koji smatraju  kako se Grad nije tako olako trebao odreći vrijedne kamene zgrade, već  je umjesto prodaje trebao aplicirati na europska sredstva te obnovom  zgrade olakšati težak život mještana otoka. Istina, škola više nema učenika te jedno dijete putuje u školu u Velom Ižu, ali mještani smatraju kako  se ovdje morao otvoriti neki sadržaj koji će im olakšati život na otoku.  
Ostaje vidjeti hoće li treći natječaj donijeti više sreće, odnosno hoće li  Grad konačno naći kupca za kamenu zgradu. Naravno, i ovoga se puta  mogu čuti spekulacije o tome kako je kupac već poznat te samo čeka novi natječaj i smanjenje cijene. No, uskoro ćemo znati više i o tome.