Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Na Trgu Petra Zoranića prikazano 18 različitih koreografija

30.04.2019. 12:06
Na Trgu Petra  Zoranića  prikazano 18  različitih  koreografija


Po treći put za redom plesna Udruga Gesta organizirala je  obilježavanje Svjetskog dana plesa u Zadru. Za razliku od prošle godine  kad su plesne skupine nastupale na dvije lokacije, ove godine svoje su  umijeće plesne skupine iz pet udruga i jednog plesnog kluba s ukupno  18 različitih koreografija pokazale na Trgu Petra Zoranića. 
– Sve naše plesne udruge iz Zadra jednom godišnje iziđu iz svojih  standarsnih okruženja na naš dan dođu na zajedničko druženje gdje  ujedno prikazujemo ulomke iz naših produkcija ili kooreografija s natjecanja s obzirom da imamo umjetničke plesne udruge i klubove. Svake godine imamo sve više sudionika što nam je jako drago. Meni kao  organizatoru je želja da nas iduće godine bude i više i da svaka udruga  dobije svoj punkt. Nadamo se da će Grad Zadar i TZ grada Zadra prepoznati koliko je bitno da imamo plesnu publiku i plesače i to nam  omogućiti pa da iduće godine taj dan bude zaista dan plesa, kazala je  Nena Jurišić, umjetnička voditeljica Plesne udruge Gesta.
 A upravo male "gestice" s točkom Mačke otvorile su jučerašnju manifestaciju kojoj su nazočili brojni Zadrani, ali i turisti.
Osim njih svoje su umijeće pokazali i plesači Plesne udruge Plesaonica, Plesnog kluba Zara te plesnih udruga Budi ples, Avatar i Nimeta.  Program je vodila Iva Prgić, dugogogodišnja plesačica i glumica, koja je  najavljujući program podsjetila kako se Svjetski dan plesa obilježava još  od 29. travnja 1982. godine te da se na taj dan čitaju međunarodne i  nacionalne poruke ljudi koji su neraskidivo vezani uz ples. 
– Osnovna ideja obilježavanja tog dana je podsjećanje javnosti na  ples kao umjetnički oblik izražavanja i uživanje u njegovoj raznolikosti  koji prevladava sve politčke, kulturne i etičke prepreke, poručila je Prgić.