Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

NE PRIJETI IM GAŠENJE Poništena presuda kojom Općina Polača mora platiti 4,7 milijuna kuna!

30.04.2020. 13:54


Općina Polača dobila je ovih dana presudu koja znači da joj, barem na neko vrijeme, ne prijeti gašenje. Naime, Visoki trgovački sud u Zagrebu poništio je presudu kojom je Općina morala isplatiti vrtoglavih platiti 4,7 milijuna kuna biogradskoj firmi Trgo prijevoz Peraić kao naknadu štete i to bez kamata. Sud je naložio da se ovaj postupak vraća na prvostupanjsko suđenje.
Riječ je o presudi vezanoj za kupoprodaju općinskih terena u Polači i Tinju na kojima su se trebale graditi benzinske pumpe, međutim nastali su problemi s upisom vlasništva Trgo prijevoza koji se godinama nije mogao uknjižiti kao vlasnik terena. Podigli su tužbu protiv Općine Polača tražeći odštetu, a načelnik Tomislav Prtenjača još tada je upozoravao kako on sada mora rješavati financijske probleme koje mu je ostavila ranija vlast.


Mora se tražiti nečija odgovornost
Kao što je poznato, na čelu Polače dugo je godina bio HDZ-ov načelnk Viktor Prtenjača kojega je na zadnjim lokalnim izborima pobijedio nezavisni Tomislav Prtenjača. Za vladajuću je stranku to bio velik udarac budući da su Polaču godinama imali u svojim rukama, a razočarenje je bilo tim veće jer su je izgubili od nezavisne liste. Za dug biogradskoj tvrtki od gotovo pet milijuna kuna, koja je praktično značila financijski krah Općine, načelnik Tomislav Prtenjača za naš je list uoči ove presude izjavio kako su u velike financijske probleme dovedeni zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca, upozoravajući kako to može dovesi i do gašenja Općine.
– Dok presuda nije pravomoćna nije u redu da nešto govorim, a kada bude pravomoćna mora se tražiti nečija odgovornost. Volio bih da dobijemo postupak, a kako stvari stoje, nisam optimist. Ipak, ne gubimo nadu i nadam se da bi postupak mogli dobiti. Moramo vidjeti zašto se to sve dogodilo, kazao nam je načelnik Prtenjača krajem prošle godine. No, što danas kaže najnoviju presudu?


ODO odbacilo prijave protiv bivšeg načelnika
– Čekamo što će dalje biti, sud će vjerojatno sada na teren poslati vještaka na novu procjenu. No, zbog pandemije koronavirusa vjerojatno ćemo morati malo sačekati. Jedan dio presude Visokog trgovačkog suda za nas je olakšavajući, ali u drugom je dijelu gospodin Peraić u pravu i moramo sada vidjeti što će se dogoditi. Moj je zaključak čekati da sud odradi svoj posao kako bismo konačno znali na čemu je Općina, kaže Prtenjača.
S obzirom da je Općinsko državno odvjetništvo odbacilo i prijave općine protiv bivšeg načelnika Viktora Prtenjače, načelnika smo pitali i za komentar ove odluke, međutim samo nam je kratko kazao kako ga nije tužio on nego Općina.
– Nisam ga ja kao osoba tužio, već mi je zbog revizije odvjetnik rekao da moram štititi interes Općine i vidjeti ima li nekih nelogičnosti. Hvala Bogu, pokazalo se da nema, a riječ je o katastarskoj izmjeri, za ništa drugo nismo ga teretili, pojašnjava načelnik.
Da je situacija između bivšeg i sadašnjeg načelnika i nakon smjene vlasti izuzetno loša, osim ove tužbe kazuju i izjave aktualnog načelnika o nalazu revizije koju je naručio nakon preuzimanja Općine, prozivajući svog prethodnika za netransparentno poslovanje.




«Nisu rješavali dugove«
– Cijelo vrijeme tvrdimo da nedostaju dokumenti koji moraju pokrivati tijek općinskog novca, a revizija je to sada dokazala. Trošeno je više nego je uprihođeno, najviše na nogometni klub, a najgore je to što se dugovi nisu vraćali. Dokazali smo da sve ono na što smo ranije ukazivali nisu bile puke kritike, već da se doista radilo na netransparentan način. Da sve bude gore, došla nam je i ovrha dviju tvrtki jer bivše rukovodstvo Općine nije rješavalo dugove, već su čekali do zadnje sekunde, što je dovelo do rasta kamata. Samo ove godine po pravomoćnim presudama moramo platiti 900 tisuća kuna zbog terena koje je Općina prodala i kasnije je došlo do sudskih tužbi. Eto, kako je radilo bivše rukovodstvo, to su brojke koje dovoljno govore, izjavio je načelnik Prtenjača o nalazu revizora.
Prema tom izvješću, robu su nabavljali bez narudžbenica te su utvrdili i nepravilnost vezanu za isplatu sredstava temeljem vjerodostojne dokumentacije: »U velikom broju slučajeva za nabavljene robe i usluge ne postoji narudžbenica, odnosno plaćaju se robe i usluge za koje nije odrađena potrebna procedura nabave, iz koje bi bilo vidljivo za koje svrhe i potrebe je roba ili usluga nabavljena, odnosno plaćena. Navedeni način nabave može dovesti do nekontroliranog trošenja sredstava, a postoji i mogućnost zloupotreba«, stoji u nalazu.
No, bivši načelnik Viktor Prtenjača oštro je demantirao ove optužbe, poručujući kako je istina da Općini prijeti gašenje, ali ne zbog njegova rada, već »zbog načelnikova nerada i neznanja«.


Viktor Prtenjača: Trgo Peraić ne može dobiti ovu parnicu


S obzirom da ugovor s Trgo Peraićem potječe iz razdoblja njegova mandata za komentar najnovije odluke Visokog trgovačkog suda zamolili smo i bivšeg načelnik Polače, HDZ-ovog Viktora Prtenjaču. On je pak uvjeren da će Općina dobiti parnicu.
– I dosad sam govorio da tvrtka Trgo Peraić ne može dobiti ovu parnicu, Općina je stopostotno bila u pravu i sve što smo radili bilo je po zakonu. Interes javnosti ovdje je bio golem i zahvaljujući medijima koji se nekoliko puta izvještavali o ovom slučaju, sud ipak nije potvrdio prvostupanjsku presudu, već ju je vratio na prvostupanjsko odlučivanje. Uvjeren sam da će Općina Polača dobiti ovaj spor te plakanje sadašnjeg načelnika o tome kako će Općina tobože izgubiti status u slučaju gubitka presude nema osnove. U slučaju bio kakvog negativnog rješenja gospodin bi trebao biti pripravan podnijeti i gubitak neke kune, međutim on se i dalje rasipnički ponaša.
Što se tiče prijave Državnom odvjetništvu za moje tobožnje nezakonite radnje, ODO ih je sve odbacilo kao neosnovane, što olakšava i moje sadašnje funkcioniranje jer potvrđuju da je moj rad bio transparentan i u skladu sa zakonom, poručuje bivši načelnik.