Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

ZAJEDNIČKI TEMELJI Kadeti izveli prve samostalne letove u Zemuniku

30.04.2020. 08:19


Prva skupina od četverice učenika letača izveli su u utorak, 28. travnja prve samostalne letove u 392. eskadrili aviona 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u vojarni »Pukovnik Mirko Vukušić« u Zemuniku. U idućim danima samostalnim letovima pristupit će i preostali kadeti, nakon što uspješno zadovolje kriterije na kontrolnim letovima u pratnji ispitivača letenja.
Riječ je o 26. naraštaju kadeta koji se školuju za hrvatske vojne pilote, a samostalne letove izveli su na avionu ZLIN-242 L u sklopu programa letačke izobrazbe »Zajednički temelji«.
Uspješnom provedbom samostalnih letova kadeti su dostigli razinu obučenosti kroz početni dio obuke temeljnog letenja i time potvrdili spremnosti za nastavak složenijih faza letačke obuke koje uključuju akrobatsko, navigacijsko i grupno letenje.


Mjere zaštite
Čestitku kadetima na prvim samostalnim letovima uputio je zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec koji se posebno zahvalio zapovjednicima, nastavnicima letenja i zrakoplovnim tehničarima na odgovornosti, odricanju i poštivanju mjera epidemiološke zaštite.
– Ovo je uspjeh svih vas i na tome vam uistinu čestitam. Letjeti se ne može naučiti preko računala i vi ste i u ovim uvjetima pokazali odvažnost u želji postati vojni pilot što je za mene najljepši životni poziv. Živite ovaj poziv strastveno i punim plućima, želim vam uspješan nastavak letačke obuke i ponosan sam na vaša postignuća, poručio je general Križanec, dok je zapovjednik 93. krila brigadir Željko Ninić rekao kadetima kako će ovaj let pamtiti cijeli život kao što ga i on nosim u srcu. Dodao je kako će ovi piloti mijenjati tipove zrakoplova, no kako je ovo jedan i jedinstven let.
Voditelj obuke 26. naraštaja kadeta satnik Ivica Majetić izrazio je zadovoljstvo uspješnom provedbom samostalnih letova.
– Iako se obuka odvijala u specifičnim uvjetima zbog mjera zaštite od širenja koronavirusa, sve je proteklo prema planu i kalendaru aktivnosti te s te strane i kadeti i njihovi nastavnici letenja zaslužuju pohvale za prilagodbu na ovaj način rada. Kadeti su pokazali odgovornost, marljivost i predanost što ih je i dovelo do stepenice koja puni samopouzdanjem i motivacijom za nastavak njihovog zahtjevnog školovanja, iznio je satnik Majetić.


Ovo je velika odgovornost
Kadet Dominik Katavić iz Zagreba kazao je kako se sve isplatilo nakon puno rada i discipline.
– Za mene nema nemoguće letačke zadaće jer uz izvrsne nastavnike letenja i dobru pripremu cilj je ostvariv, istaknuo je kadet Katavić.
Za Marina Bukvića iz Dračevca Ninskog kod Zadra ovo je najbolji vjetar u leđa za nastavak obuke.
– Pripremao sam se cijelu večer, razmišljao o svim fazama leta, napravio vizualizaciju leta i polako ostvarujem svoje snove. Nakon slijetanja adrenalin je preplavio moje osjećaje, iznio je svoje dojmove kadet Bukvić.
Ronaldo Matej Žlabravec iz Dugog Sela ponosan je na izvedbu samostalnog leta.
– Silan trud, energija i učenje doveli su me do samostalnog upravljanja avionom. Velika je odgovornost sjesti i samostalno letjeti no ovo je najljepša nagrada za sve uloženo u dosadašnjem dijelu školovanja; kazao je Žlabravec.
Damir Mikolčić iz Virovitice kazao je kako su pripreme za svaki let bile temeljite te je s nestrpljenjem čekao trenutak svog samostalnog upravljanja avionom. Dodao je kako je ovo bio osjećaj slobode i odgovornosti. Uz nastavnike letenja pohvalio je korektan odnos i doprinos zrakoplovnih tehničara koji se brinu o ispravnosti aviona na kojima letimo.