Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Mavra: Jedna od najdražih pobjeda ove sezone

30.04.2021. 07:08


Svaka pobjeda je bitna i slatka, ali ako se priupita navijače Zadra koje su im pobjede najdraže, sigurno bi svi u jedan glas kazali da su to one nad vječnim rivalom, zagrebačkom Cibonom. Zato je ova sezona 2020./21. konačno donijela svim simpatizerima kluba pravi melem na sve bolne rane iz prošlosti koje im je na terenu nanosila košarkaška institucija iz Draženovog doma. Jer teško se uopće prisjetiti je li se ikad dogodilo da je Zadar u jednoj sezoni uspio čak pet puta baciti Cibose na koljena, od ukupno šest odigranih dvoboja. Evo, svjedoci smo da je i to moguće i to u, nadamo se, prvoj i zadnjoj sezoni u kojoj su momci s Višnjika nastupali lišeni pomoći svoje publike, a nadaleko je poznato da je Zadar za razliku od ostalih domaćih konkurenata u svaku utakmicu do ove nikad čudnije sezone uvijek ulazio sa šest igrača, bilo da se radilo o domaćim ili gostujućim utakmicama.


Potvrda karaktera
I gle čuda, baš kad nisu mogli računati na pomoć s tribina, Zadrani kao da su se pretplatili na pobjede u derbijima pa će nakon prekjučerašnjeg podviga pod tornjem papir kazati da im je zbirni derbi učinak (protiv Cibone i Splita) zasad na 9-3. Pet puta su pognute glave teren napuštali »Vukovi«, a četiri puta splitski »Žuti«, što je zasigurno najbolja uvertira nadolazećem početku doigravanja u koje Zadar nakon dugo vremena ulazi kao favorit broj jedan za osvajanje naslova prvaka Hrvatske. San o dvostrukoj kruni u zadnjih 16 godina nikad nije bio bliži javi, a zdravu osnovu za takvo razmišljanje ponudila je baš ova zadnja utakmica s Cibonom koja jest rezultatski bila nevažna, ali je zato potvrdila rutinu pobjeđivanja i donijela veliku psihološku prednost u svlačionicu na Višnjiku. Psihologija je u sportu najizraženija kada se dogodi preokret, tj. kada se izgubljena situacija pretvori u dobitnu. Takve pobjede su i potvrde karaktera i momčadskog duha, i zato se jedna nevažna utakmica po pitanju poretka može pokazati i najvažnijom na tom putu prema tituli državnih prvaka koja se u Zadru čeka već 13 dugih godina.
– Čestitam mojim momcima, ponosan sam na njih jer su odigrali treću utakmicu protiv jakog protivnika u samo četiri dana i pokazali snagu i karakter protiv jedne dobre Cibone koja je u zadnje vrijeme stvarno u formi. Dečki nisu odustajali, cijelo vrijeme su ostajali u igri, dizali se i na kraju zasluženo pobijedili – s hvalospjevima prema svojim igračima Mršić je zaključio drugu ovosezonsku pobjedu u Draženovom domu koja je uz one tri izborene u Krešinom domu definitivno potvrdila dominaciju Zadra nad vječnim rivalom.


«Kraljevi« derbija
A nije slutilo na takav epilog osam minuta prije kraja jer su Cibosi u tom trenutku egzistirali na ugodnih 70:62, dok im je išlo u prilog što je parket zbog pet osobnih morao napustiti Chinanu Onuaku, a iz dvorane je istjeran i strateg Zadra zbog bijesa usmjerenog ka sucu Luki Kardumu što je na koncu rezultiralo s dvije zarađene tehničke. Međutim, djelitelji pravde nisu uspjeli izbaciti Zadrane iz igre, već su ih homogenizirali i uslijedio je scenarij koji je uvijek najpoželjniji iz igračkog i navijačkog kuta. U preostalom vremenu u potpunosti se okrenula situacija na parketu. Justice je nanizao deset koševa, nadovezao se ove sezone posebno inspiriran kontra Cibone i svojeg brata Darka, Jure Planinić, dok je točku na i s linije za bacanja stavio kapetan Mavra.
– Ne znam zašto, ali ovo mi je jedna od najdražih pobjeda ove sezone. Ušli smo malo sporo, kao rezultatski nam nije bitna utakmica, ali ovo je uvijek derbi i nismo smjeli pustiti da nam tek tako ode utakmica. Na kraju mi je baš drago i mislim da smo pokazali karakter, kojeg smo zapravo pokazali u svim ključnim utakmicama ove sezone – dobro je primijetio kapetan da se prave momčadi prepoznaju u tzv. stani-pani situacijama i bez obzira na mnoge dosad opravdane kritike na njihovu ovosezonsku toplo-hladno igru mora se odati priznanje Veljku Mršiću i njegovim momcima da su praktički sve tzv. »biti ili ne biti« utakmice apsolvirali s uspjehom. U ABA ligi sa svim direktnim konkurentima za o(p)stanak imali su na kraju pozitivan omjer (Cibona, Split, Borac i Krka), u domaćem prvenstvu zasad su »kraljevi« derbija dok su dominaciju nad Cibonom i Splitom potvrdili i u Krešinom kupu. Je li sve ovo predskazanje ponavljanja 2005. godine, jedine dosad u povijesti kluba zaključene s dvostrukom domaćom krunom, pitanje je na koje će nam konačan odgovor Mršićevi štićenici dati vrlo brzo, tijekom svibnja, kada će se i rasplesti hrvatska play-off bitka.




Mršić suspendiran jednu utakmicu, klub kažnjen s 11 i pol tisuća kn
Povjerenik natjecanja HT Premijer lige odredio je kazne nakon prekjučerašnje utakmice u Draženovom domu. Sve se kazne odnose na KK Zadar koji će zbog tehničke Justina Cartera (500 kn), dvije tehničke trenera Mršića (6000 kn) i prijave koju je sudac Luka Kardum podnio protiv Mršića (5000 kn) morati uplatiti u blagajnu HKS-a iznos od 11 i pol tisuća kuna. Uz to je i Mršić kažnjen zabranom obnašanja dužnosti na jednoj utakmici, a sva sreća da će to strateg Zadra moći bezboljno odraditi u 33. kolu kad u Jazine stiže Hermes Analitica.