Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Njemačko priznanje kampu Šimuni i kamp parku Soline

30.04.2021. 12:22


Kako je kamping turizam, u kojem je Hrvatska (uz nautiku) jedino u vrhu Europe, za razliku ostalih segmenta turizma, ovdje oduvijek značajan, sa oko 20% kapaciteta i prometa sveg turizma, a pandemija mu je dala poseban zamah, iznimno je zadovoljstvo čuti kako su dva ovdašnja kampa dobila lijepo priznanje iz Njemačke.


Kamp Šimuni – Pag i ilirijin Camping park Soline nagrađeni
– Nagrađeno je pet najboljih hrvatskih kampova od toga dvoje iz Dalmacije: Šimuni Pag i Camping Park Soline Biograd, prenosi nam doajen kampinga i prikurator Top Kampinga Hrvatska Jerko Sladoljev odluke iz Wohnmobil Tourguide iz Njemačke pojašnjavajući:
– Svojim turističkim vodičem za mobilne kućice i kampere Wohnmobil Tourguide izdaje i bedecker »Najljepše rute kroz Hrvatsku« koji djeluje od 1996.g u izdanju Reise Know-How Verlaga. Putopisac i novinar velikog kredibiliteta Rainer Höh kao autor vodiča dao je koristan doprinos privlačenju posjetitelja kampista njemačkog govornog područja ponajviše iz Njemačke, Austrije i Švicarske ali dijelom iz Belgije, Nizozemske i Italije gdje je u prodaji. U travnju i svibnju 2020.g. krenuo je u inspekciju za vrijeme već započete Covid krize i ažurirao vodič za izdanje 2021.g.Vodič izlazi svake druge godine. Obišao je sve kampove na obali i otocima kako bi saznao više o trenutnom stanju i njihovoj opremi i novinama, posebno za kampere.
Svake godine nakon inspekcije na uvodnim stranicama objavljuje po njihovim kriterijima pet najboljih hrvatskih kampova. Ove godine su to bili zaista zasluženih pet najboljih: Istra Premium Camping Resort Funtana, Valalta Rovinj, iz Kvarnera Kovačine Cres, te iz Dalmacije Šimuni Pag i Camping Park Soline Biograd.


Kamping Zadarske županije u Hrvatskoj
Kažimo da u svi navedeni kampovi i partneri Top Camping Hrvatska lanca najboljih hrvatskih kampova.
Vrijedi istači da je ovakav vrhunski prolaz kampova iz Zadarske županije, uz sav lokalpatriotizam, neočekivan s obzirom na primat i snagu istre a potom i Kvarenra kojeg je ovim Zadarska županija nadmašila.
Raspored kamping kapaciteta u zemlji je da je cca 50% u Istri, potom pola od toga, odnosno 25% u Kvarneru, a slijedi Zadarska sa pola od toga, odnosno cca 12,5% hrvatskog kampinga.




Lanjski prolaz kamping turizma
Kako će kampovi u ovoj drugoj pandemijskoj godini ponovo biti jedna od smještajnih nam uzdanica, jer podrazumjeva prirodno okruženje, široke prostore,.. kažimo da smo u kampovi lani nakon tzv, objekata u domaćinstvu prošli nabolje. Imali smo u komercijalnom smještaju u zemlji 45% rezultata iz 2019.. Pri tom su kampovi prošli sa 47% prometa iz 2019. No samo su objekti u domaćinstvu uhvatili 56%, dok su hoteli bili na 27% prometa iz 2019. U Hrvatskoj smo u kampingu zabilježili 1,26 milijuna dolazaka i 8,8 milijuna noćenja.
U Zadarskoj smo županiji imali lani 160.000 gostiju ili nešto preko 50% iz 2019. ili 1,15 milijuna noćenja ili 52% 2019. ili dva i pol puta više od hotela. S tim da domaći nisu uobičajeni kamping gosti te je 90% noćenja u kampingu stranih, čak i lani kada su domaći značajno uvećali boravke u njima (akcije po kamp kućicama).
Time se Zadarska županija s trećim udjelom u kampingu u zemlji ponovo nameće kao viceprvak kvalitete.


​Kampovi u zimskom periodu
Navedimo da se dio kampova trudi krenuti u cjelogodišnji rad, pa su tako u ožujku imali 8.146 dolazaka i 31.907 noćenja, a što je 596,24% dolazaka više nego lani 492,01% više noćenja ?! Odnosno u prva tri mjeseca ove godine 12.827 dolazaka i 55.754 noćenja što je 223,82% više dolazaka i 206,12% više noćenja. Kako Falkensteinerov kamp Borik, prvi s pet zvjezdica na ovom prostoru, radi i zimi to je upisao Zadar kao 6. kamping odredište u zemlji u zimskom periodu sa 1.297 gostiju i 3.626 noćenja.