Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Predstavljen treći dio programa “Prostorno uređenje, javni prostor i promet”

30.04.2021. 11:11


Koalicija "Srcem za Zadar" predstavila je jutros na Narodnom trgu treći dio programa za lokalne izbore pod nazivom "Prostorno uređenje, javni prostor i promet". Program su uz Marka Vučetića, kandidata za gradonačelnika, predstavili još i Helena Mikulandra, predsjednica Foruma mladih GO SDP-a te Antonio Baus iz Akcije mladih.
– Prostorno planiranje je prvenstveno ono koje treba voditi računa o kvaliteti života i prostor treba biti u funkciji građana, istaknuo je Vučetić te dodao kako bi se sadašnji prostor trebao mijenjati.
Helena Mikulandra istaknula je da Zadru treba novi prostorni plan koji trebaju donijeti stručnjaci različitih struka, ali kako kaže, i građani trebaju biti konzultirani.
– Svi građani trebaju imati uvid u prostorni plan, a osim toga svi bi građani, putem mjesnih odbora, zborova građana ili digitalnih referenduma, trebali biti konzultirani pri donošenju prostornog plana jer ljudi koji tu žive moraju imati glas kad je u pitanju razvoj njihovih kvartova, naglasila je Mikulandra.
Od značajnijih planova Mikulandra je još istaknula izgradnju parkova koji bi bili središta društvenih događaja, izgradnju parkirališta izvan centra grada, kako bi se u turističkoj sezoni smanjio broj automobila, uvođenje pametne signalizacije te manje šahtova koji oštećuju automobile.
Baus je kazao kako "prostorni planovi trebaju biti temeljni dokumenti dugoročnog razvoja grada" dok je Vučetić na kraju dodao kako nitko neće biti zanemaren misleći pritom posebno na otoke koji čine 59 posto površine Zadaske županije, a samo dva posto stanovništva
– Koalicija "Srcem za Zadar" vodit će računa o otočanima i otocima, o obiteljima i djeci, o starijoj populaciji i o biciklistima. To je sve ono što treba biti ugrađeno u prostorno planiranje, što treba biti vidljivo u prostoru i što treba služiti građanima, poručio je kandidat za gradonačelnika Marko Vučetić.