Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U Sutomišćici komunalna zona, u Preku prvi hotel i supermarket

30.04.2021. 12:00


U Sutomišćici na otoku Ugljanu, na lokaciji Grušine, u tijeku je čišćenje i priprema terena površine 20.000 metara četvornih za komunalnu zonu gdje će se smjestiti reciklažno dvorište, odlagalište građevinskog otpada, kompostana, te prostori i skladišta općinskih komunalnih tvrtki Otok Ugljan d.o.o. i Obala i parkovi d.o.o., kao i pročistač za potrebe zone.
– Riječ je o zemljištu Općine Preko kojeg je na naš zahtjev Republika Hrvatska dodijelila za gradnju komunalne zone koja će doprinijeti podizanju komunalnog standarda i razine javnih usluga što će itekako doprinijeti kvaliteti života općinskih žitelja, kazao je Jure Brižić, načelnik Općine Preko.


Preko s 21 udrugom
Sve ono što su radili ili rade, kaže on, uvijek je usmjereno na ljude i na podizanje kvalitete života svih dobnih skupina u svim mjestima Općine Preko: Preko, Poljana, Sutomišćica, Lukoran i Ugljan, kao i mjestima Ošljak, Rivanj i Sestrunj na istoimenim otocima.
– U završnoj fazi pripreme, tj. pred sam početak provedbe, su izgradnja novog groblja u Preku, sanacija rive u Čeprljandi i centru Ugljana, nogostup u Lukoranu, nabava novog broda za hitnu pomoć i drugo, najavio je Brižić, dodajući kako imaju nekoliko projekata na kojima se radi, a jedan od njih je obnova Tvrđave sv. Mihovila kojoj tek slijedi revitalizacija.
Brižić još napominje kao važan podatak i činjenicu da na otoku djeluje čak 21 udruga za što je u ovoj godini osigurano 300.000 kuna.
Stalna briga za djecu i mladež, kaže on, kao i briga za obitelj, zapravo je poticaj za o(p)stanak na otoku.


Trajektno pristanište
Osim cesta, šetnica i zelenih površina, luka i lučica, obnovljene su javne zgrade Općine i društvenog doma u Ugljanu, a i pripremili dokumentaciju i riješili imovinskopravne odnose za društvene domove u Lukoranu, Poljani i Sutomišćici.
– Osigurana su sredstava za izgradnju vodno – komunalne infrastrukture Aglomeracije Preko – Kali, odobrena je nova Aglomeracija Ugljan, kao i modernizacija javne rasvjete LED sustavom te komunalnog i vatrogasnog voznog parka, rekao je Brižić, dodajući kako su se njihovom inicijativom izborili za veći trajekt za liniju Zadar – Peko.
Izrađena je i dokumentacija za 3. završnu fazu trajektnog pristaništa u Preku, čijom realizacijom će se dodatno poboljšati kvaliteta lučke infrastrukture i organizacija pomorskog prijevoza.
– To je bitno i zbog razvoja turizma, koji će se, nadamo se, ubrzo oporaviti od koronakrize, a mi smo u svakom slučaju spremni za nove turističke pothvate i uspjehe, poručio je Brižić.




Postoji potreba za domom za stare
Nakon dugog niza godina, u Preku se gradi prvi hotel na otoku, u zoni Mačjak-Šumljak.
– U tijeku su pripreme administrativno-tehničke dokumentacije za realizaciju turističkog resorta, a uskoro se u Preku otvara i prvi hipermarket na otoku, najavio je Brižić.
Kako dalje navodi, uveli su i dostavu obroka starijima i nemoćnima, a u tijeku je i provedba projekta Otočka žena, kojim su kroz program Zaželi educirali i zaposlili 5 žena koje skrbe o 30 starijih ljudi u njihovim domovima.
– No, svjesni činjenice da postoji velika potreba za proširenjem kapaciteta postojećeg doma za stare i nemoćne u Preku, pokrenuli smo projekt gradnje novog doma na novoj lokaciji, za koji smo trenutno pred ishođenjem građevinske dozvole, obznanio je Brižić.
U situaciji pandemije uveli su razne mjere za pomoć općinskim žiteljima i gospodarstvu, te nastavili isplaćivati stipendije.
– Nadamo se da će pandemija što prije završiti te da ćemo se vratiti starom normalnom i nastaviti razvijati naš otok bez tog dodatnog tereta koji nam zadaje koronakriza, istaknuo je Brižić.
Međutim, kaže on, ipak je nešto dobro proizašlo i iz same pandemije, a to je još veća usmjerenost na ljude, na humanost, na zajedništvo i na brigu jednih o drugima.
– Nadam se da će nam svima to ostati i dalje prioritet jer jedino nam briga za ljude jamči bolju budućnost na našem otoku, zaključio je Brižić.


Turizam »prodaje« doživljaj
Turizam prvenstveno »prodaje« doživljaj, a središnja produktivna djelatnost turizma je stvaranje tog doživljaja. Za provedbu projekta Zajedno za čišći otok Ugljan putem javnog natječaja LAGURA-a Plodovi mora odobreno je bespovratnih 299.286 kuna, navodi Brižić.
Trenutno se kroz projekt Themati, kaže on, sanira plaža Jaz na kojoj će, osim same sanacije, biti postavljena i dodatna oprema poput pergola i stanica za punjenje mobitela.
– Od realiziranih projekta tu je Avantura otok s kilometrima staza s brojnim vidikovcima i odmorištima, solarnim klupama, servisnim stanicama za bicikle, replika antičke uljare tj. Mulinskog tijeska, a Wi-Fi smo uveli putem projekta WiFi4EU i to na nekoliko plaža i drugih javnih lokacija u našoj općini, kazao je Brižić.


Četvrtom djetetu 60.000 kuna
Proširena je osnovna škola s ciljem uvođenja jednosmjenske nastave te rekonstrukcija dječjeg vrtića i uvođenje jaslica i cijelodnevnog boravka djece. Tu su dječja i sportska igrališta u svim mjestima općine, a posebno smo ponosni na nogometno igralište u Sutomišćici koje je nakon obnove proglašeno jednim od najljepših na svijetu, istaknuo je Brižić, dodajući kako su nabavljeni novi autobusi za redovne linije, kao i noviji školski autobusi.
Cilj je djeci i mladima, kaže on, omogućiti ljepše i sretnije odrastanje te sufinanciraju uslugu vrtića, nabavu školskog pribora, dodjeljuju stipendije za studente.
– Povećana je naknada za novorođenčad koja se kreće od 7.500 za prvo dijete, preko 15.000 i 30.000 za drugo i treće dijete pa čak do 60.000 kuna za četvrto i svako iduće dijete u obitelji. Pored svega toga, mladim obiteljima sufinanciramo i stambene kredite i uistinu činimo puno na području poticajnih mjera da bismo mlade obitelji zadržali na otoku, istaknuo je Brižić.


«To je moja zahvala«
​Kao zahvalu za ukazano povjerenje i potporu koje je imao u protekle četiri godine načelnik Jure Brižić je početkom travnja uz račun za vodu za ožujak mještanima poslao i cirkularno pismo zahvale što je kod nekih od mještana izazvalo ljutnju jer su mišljenja da je to bio dio predizborne kampanje. Naime, Brižić je HDZ-ov kandidat za načelnika Općine Preko.
​- Eventualna ljutnja je neosnovana. Pismo nije u svrhu predizborne kampanje, još nisu bili raspisani lokalni izbori, niti sam još bio predao svoju kandidaturu za još četiri godine načelničkog mandata. Nije bilo ni riječi ni o kandidaturi ni o izbornom programu već sam osjetio potrebu da se na kraju mandata zahvalim svim općinskim žiteljima jer su protekle četiri godine bile izuzetno dobre. Imao sam podršku za realizaciju svih projekata koje smo radili na dobrobit svih žitelja.
​Onoliko koliko ja znam i koliko sam osobno dobio poziva, reakcija sve su pozitivne, izjavio je Jure Brižić.