Uvala Brbišćica sa fosilima dinosaura

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Još jedna atrakcija čarobnog otoka
Prirodnim fenomenima čudesne ljepote, koje je teško i nabrojati Dugi otok pridružio je još jedan
TU DUGI OTOK
Plaža Brbišćica upisala još jedan fenomen

Čarolijama Dugog otoka pridružena je još jedna jer je država stavila ionako čudesnu uvalu Brbišćicu pod zaštitu zbog fosila dinosaura koji je ovdje živio.

Otok prirodnih i ljudski fenomena

Kažemo još jednu čaroliju jer Dugi otok ima Park prirode Telašćica sa najzaštićenijom uvalom na Jadranu koju krase i zapanjujući krajolici klifova (stine) pred otvorenim morem, koji će se Grpaščakom dobiti novo značenje, uz fenomen slanog jezera Mir, uz tragove ljudskog obitavanja duboko u povijest do ostataka rimskih vila rustica u Maloj Proversi. Na zapadnoj je pak strani čudesan splet uvala Čune, Pantere, Solišćice do Sakaruna upisanog u najljepše uvale svijeta sa plažom kojoj nema ravne, i impresivnim svjetionikom na Velom ratu.. Tu je Strašna peć, pa pećina Vlakno sa nađenim ostacima najstarijeg Dalmatinca od prije 11.000 godina,...

Dinosauri (hadrosauri) s Dugog otoka

Iako Hrvatska ima dvadesetak tragova dionosaura, najupečatljivije i najmasovnije na Brijunima, oni su tragovi, odnosno ostaci stopala ovih gmazova. Uvala Brbišćica pridružena im je i zajedno s njima stavljena u Upisnik zaštićenih minerala i fosila. No Bribiščica je jedinstvena među njima jer su tu 2011. godine pronađen fosili odnosno okamenjene kosti dinosaura, u ovom slučaju hadrosaura. Saljanin Donat Petricioli otkrio je ovdje zapadno od Brbinja u njihovoj vali Brbišćici fosile hadrosaura uz brojne okamine riba. Uz ostatke fosilnog materijala pohranjenim u Prirodoslovnom muzeju, najvažniji nalaz, fosilni gmaz ostao je ovdje, nalazi u zoni plime i oseke, na stijeni izloženoj udaru valova, pa ga je potrebno zaštititi.

Uvala Brbiščica i okruženje

Uvala Brbiščica je mirni kutak za užitak i maleni robinzonski dragulj Dugog otoka. Koju minutu dalje pod strmim hridima kriju se druge čarolije odnosno zapanjujuće spilje. Prilaz je moguć samo iz mora plivajući, roneći odnosno kajakom (ako pognete glavu) da bi ste upiznali fascinantnu ljepotu Zmajevog oka i Golubinke. Golubinka je poseban fenomen jer nakon uzanog prolaza s mora otvara se pogledu, a s otvora u stropu u različito doba dana i vrijeme sunčeve zrake stvaraju raskošne i uvijek drugačije spektakle boja u njenoj utrobi.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)