Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

399 kilometara bez zastoja

Autor: Damir Maričić

29.05.2009. 22:00
399 kilometara bez zastoja

Foto: Filip BRALA



Toliko je duljina autoceste od Ravče nad Vrgorcem do Zagreba, i na njoj više neće biti ljetnih kilometarskih zastoja, sigurnost je maksimalna a uvećat će se i prihod Hrvatskih autocesta
Na odmorištu Marune uz južni portal Svetog Roka danas su svečano u promet  puštene druge cijevi tunela Mala Kapela i Sveti Rok. Ovom simboličnom i skromnom svečanošću, puštajući promete bez posebnih formalnosti, okončan je posao koji je krenuo  još 1993. godine, istaknuo je ministar Božidar Kalmeta.
Promet bez kolona i zastoja
 – Od sada imamo promet bez kolona i zastoja, a kolone su ljeti znale i prelaziti 20 kilometara. Uz dvije cijevi na svakom tunelu imamo i maksimalnu sigurnost, pa i u slučaju nesreće, a imamo i veći prihod Hrvatskih autocesta jer znamo kako je ljeti često promet preusmjeravan na nenaplatnu državnuc estu da se smanje gužve. Sretan sam i počašćen što sam kao ministar ovo doživo, a što sam zajedno s drugim ljudima diljem trase i Hrvatske pratio kao gradonačelnik davno otkako je prvi hrvatski predsjednik označio na tunelu Bristovac početak proboja 1993. godine. Posebno sam ponosan što su projektanti, izvođači radova, isporučioci opreme – hrvatski ljudi sada dokazani i kao jedni od najboljih graditelja autocesta i tunela u ovom dijelu svijeta, zaključio je Kalmeta.Okupljenima se prethodno obratio direktor Hrvatskih autocesta Jurica Prskalo.
Izgradnja prije roka
– Na autocest Dubrovnik-Split-Zagreb u izgrađenom dijelu od Ravče do Zagreba na 399 kilometara vozimo od danas punim profilom atuocesta bez zastoja jer je golem projekt dovršetka drugih cijevi Svetog Roka od 5.769 metara i Male Kapele od 5.822 metra okončan i prije roka. primjenjene su najmodernije tehnologije gradnje i najsuvrmeniji sustavi sigurnosti,a  za posao je da kežmo simbolično ali znakovito trebalo utrošiti dva milijuna tona eksploziva.
Druge su cijevi krenule u dovršetak i opremanje u listopadu 2007. godine kada je ocjenjeno da ljetne gužve u prometu nije više moguće tolerirati. U završnu fazu utrošeno je 787 milijuna kuna (bez PDV-a) a u kompletnu gradnju ovih dvaju najvećih i najzahtjevnijih hrvatskih tunela 2,3 milijarde kuna. Prskalo je posebice zahvalio svim izvođačima radova za koje je i Kalmeta kazao kako svojim znanjem konkuriraju i dobijaju danas posao u svijetu.
Čekanje novih (ljetnih) rekorda
Radove građenja druge cijevi tunela Sv. Rok izvodila je Poslovna udruga koju čine Hidroelektra niskogradnja d.d. i Konstruktor-inženjering d.d., a građenje druge cijevi tunela Mala Kapela izvodila je Poslovna udruga koju čine Viadukt d.d. i Strabag AG.. Otvaranju drugih cijevi nazočili su saborski zastupnici Ivo Grbić i Nevenka Marinović,  župani Zadarske i Ličko senjske županije Stipe Zrilić i Milan Jurković, državni tajnici Zdravko Livaković i Zoran Šikić, načelnici i gradonačelnici niza sredina uz samu autocestu predvođeni dr. Zvonimirom Vrančićem, gradonačelnikom Zadra, projektanti, izvođači i graditelji.
Ministar Milinović kazao je kako je ovo veliki trenutak, podsjećajući na simbolično značenje početka radova 1993. godine, kada je na drugoj strani bio okupator.
Don Elvis Ražov župnik Jasenica zazvao je Božjhi blagoslv naglašavajući:
– Ovaj je tunel spojio sjever i jug Hrvatske i ujedinjio je a sada kao objekt na europskom koridoru vodi Hrvatsku ka Europi. Na tom putu ne smijemo zabraviti svoje tradicije i vrijednosti i svoje kršćansko vjerovanje.
Okupljeni su se potom okupili u još jendom objektu koji svoje postojanje duguje ovoj cesti – motelu na odmorištu Marune.


 KARAKTERISTIKE


Tunel Sveti Rok je dvocjevni tunel, koji se nalazi se na dionici Tunel Sveti Rok – Maslenica na autocesti A1. Duljina lijeve tunelske cijevi iznosi 5679 m, a desne 5670 m. Lijeva i desna cijev međusobno su spojene sa 4 prolaza za vozila i 15 prolaza za pješake, cijevi su međusobno udaljene 25 m.. Maksimalna dopuštena brzina vožnje iznosi 100 km/h.Tunel Mala Kapela nalazi se na autocesti A1, dionici Bosiljevo-M.Kapela. Mala Kapela je najduži tunel na autocesti Zagreb-Split, desna cijev dužine 5.780 m, a lijeva 5.821 m. Oba tunela građena su prema Novoj austrijskoj metodi (NATM-bušenje i miniranje) koja se pokazala prilagodljivom za različite geološke uvjete koji su se javljali duž trase tunela
Prema smjernicama Europske unije, uvjeti koji nalažu dovršenje druge cijevi tunela su dnevna gustoća prometa veća od 10 tisuća vozila po prometnom traku, sezonski promet koji značajno premašuje prosječni godišnji dnevni promet te 15 % udjela vozila težih od 3,5 t.