Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Internetom do lakše resocijalizacije štićenika

Autor: Z L

29.05.2009. 22:00
Internetom do lakše resocijalizacije štićenika


Na svečanosti organiziranoj u Učilištu Algebra u povodu završetka prvog ciklusa informatičke edukacije štićenika Doma za odgoj djece i mladeži, ravnateljici Doma Tatjani Vukman voditelj zadarskog ureda Algebre Bernard Kotlar uručio je donaciju od četiri računala.
Dom za odgoj djece i mladeži Zadar je javna ustanova u djelatnosti socijalne skrbi Republike Hrvatske, koja se bavi raznim oblicima rada sa djecom i mladima koja u svom ponašanju pokazuju elemente socijalno neprihvatljivog ponašanja ili je njihova obiteljska situacija takva da je nužno njihovo izdvajanje iz uže i šire socijalne sredine. Kao jedan od vrlo korisnih elemenata resocijalizacije, kao i nužnost današnjeg doba pokazalo se korištenje računala i interneta.
Početkom travnja ove godine Dom za odgoj djece i mladeži pokrenuo je inicijativu kojoj je cilj bio opremiti informatički kutak u kojem bi štićenici doma mogli korisno provoditi vrijeme svladavajući znanja o informacijskim tehnologijama, ali i provoditi vrijeme na internetu u potražnji za drugim korisnim informacijama te na taj način učiti nove stvari i komunicirati s drugim ljudima. Također, štićenici Doma po izlasku iz ustanove moraju biti spremni krenuti u vlastiti život i zaposliti se, a kako je dobro poznato poslodavcima je i informatička pismenost jedan od bitnih preduvjeta zapošljavanja.
– Zbog nedostatka sredstava za aktivnije provođenje ovakvih mjera Dom za odgoj djece i mladeži obratio se Algebri za razumijevanje i pomoć te uključenje u ovu inicijativu. Oni su u vrlo kratkom vremenu donijeli odluku da se krene u akciju tako da je već sredinom svibnja organizirana edukacija za 12 polaznika u računalnim učionicama Algebre na Poluotoku. Algebri kao vodećem informatičkom učilištu u zadnjih 10 godina i to po izboru polaznika a za koje znamo da su u više navrata pokazali socijalnu osjetljivost ovom se prilikom zahvaljujem u u ime štićenika, djelatnika a i u svoje osobno ime na ovoj konkretnoj donaciji koja će nam svakako dugoročno dobro doći jer bez informatičkih znanja danas je teško i zamisliti bilo koji vid djelanosti, izjavila je Tatjana Vukman, ravnateljica Doma za odgoj djece i mladeži.
Grupa od 12 polaznika završila je seminare iz područja “Osnove PC računala i MS Windows” te “Internet i rad na mreži”, a na svečanosti ravnateljici Doma uručena su i četiri PC računala. Kako bi se svladane vještine i znanja mogli efikasno prenositi drugim štićenicima, ali i zaposlenicima Doma, donirana računala opremljena su posebnim softverom – sadržajima za samostalno učenje i pripremu polaganja ECDL certifikata.
– Svjesni smo činjenice da postoje ugrožene skupine ljudi kojima su informatička znanja teže dostupna pa upravo zbog toga, kad god možemo, nastojimo raditi ovakve i slične akcije. Imamo veliko iskustvo u radu sa socijalno osjetljivim skupinama kao što su nezaposleni, povratnici u područja posebne državne skrbi, osobe s invaliditetom pa i djeca s poremećajima u ponašanju i gotovo uvijek smo kroz školovanja ili prekvalifikacije postizali odlične rezultate, rekao je Bernard Kotlar, voditelj zadarske poslovnice Algebre
U Algebri je upravo započela sezona ljetnih upisa u tijeku koje se može ostvariti i do 25 posto popusta na programe obrazovanja s upisom zvanja u radnu knjižicu: ECDL operater, sistemski i mrežni administrator, WEB dizajner, CAD specijalist i samostalni knjigovođa.