Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Lažni veleposlanik optužen za potonuće

Autor:

29.05.2009. 22:00
Lažni veleposlanik optužen za potonuće


Kako bi se spriječio ekološki incident, brod treba brzo izvaditi, ali je neizvjestan dalji razvoj događaja, jer se ne zna gdje je lažni veleposlanik Gvineje Bissau, inače u bijegu pred pravosuđem


Potonuće motornog broda “Sabina” u uvali Bokašin na Dugom otoku stvara nove probleme jer brod treba brzo izvaditi i spriječiti mogući već ekološki incident. To bi trebao organizirati i platiti vlasnik broda, kontroverzni Desiderius Ostrogonac Da Costa. Međutim, to je neizvjesno, između ostalog i zato što ga proganja pravosuđe i ne zna se gdje on nalazi. Ostrogoncu se u Hrvatskoj sudi zbog tvrdnji da je bio lažni veleposlanik Gvineje Bissau i činio ozbiljna kaznena djela…
Nakon potonuća lučke vlasti su brzo reagirale, u okviru svojih mogućnosti i pokušavaju se izbjeći nove problemi. Mjesto potonuća je ograđeno branama, onečišćenja zasad nema i sve se redovito kontrolira – rekao nam je kapetan Lučke ispostave Salija Ivo Švorinić.
Dodao je da je donesena i naredba za uklanjanje broda te podignut optužni prijedlog protiv vlasnika zbog ostavljanja i zapuštanja plovila. Saznajemo da je to vlasniku poslano na posljednju službeno prijavljenu adresu u Sarajevu, no Ostrogonac sigurno više nije tamo jer ni u BiH više nije “veleposlanik”. Protjeran je i iz te zemlje zbog niza sumnji u nedozvoljene aktivnosti.
Ostrogoncu se u Rijeci sudi uz optužbe da je, preko “izmišljenog” konzulata u Omišlju lažnim dokumentima te afričke državice, bez carinskih i drugih pristojbi organizirao uvoze i prodaju jahti, puneći svoj džep, a oštećujući našu državu za velike iznose novca te da je prodavao lažne diplomatske putovnice, vize, vozačke dozvole i sudjelovao u tko zna čemu unovčavajući svoj lažni diplomatski status.
Ako je istinit i samo dio od onog što istražitelji o njemu tvrde, Ostrogonac je vrhunski prevarant koji je izmislio savršenu prijevaru. Moguće je da se u početku u nekim od bezbrojnih previranja i pučeva u kaotičnoj Gvineji Bissau spojio s kojim korumpiranim činovnikom i kupio neke tamošnje papire koji su mu pomogli da se predstavlja kao diplomat. Da bi bio uvjerljiviji svom je izvornom prezimenu dodao zvučne dijelove, poput dr. Deziderius da Costa. To je bolje priličilo prijemima, lentama, vilama i skupocjenim “jaguarima” kojim je podgrijavao lažnu sliku o sebi, zalijevajući je šampanjcima i kavijarom.
I brod “Sabina” bio je dio tog cirkusa. Kad je izbila afera i oko tog broda je bio sudski spor o vlasništvu i nekim dugovima s još jednim lažnim “počasnim konzulom”, no na koncu je Ostrogonac ipak dobio brod.
U diplomatskim dokumentima stajalo je da je dr. Desiderius Ostrogonac da Costa rođen 1948. u Canchungu. Kad su ga uhvatili u laži dokazujući mu da je rođen u Subotici, tvrdio je da se tako prevodi ime Subotica! Netočno zanimanje i datum rođenja pravdao je pogreškom onih koji su izrađivali dokumente.
Da više nije u Sarajevu, jasno je i pomorskim vlastima, ali su mu morali poslati na službeno prijavljenu adresu, a pokušat će ga pronaći i na druge načine. No, imaju i rezervnu varijantu, u slučaju da se Ostrogonac brzo ne oglasi i organizira vađenje to će organizirati nadležno ministarstvo, a troškovi će se nastojati refundirati od vlasnika ili na druge načine. U konačnici je moguće i da se brod proda na javnoj dražbi i namire troškovi.