Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Vršnjaku slomio ruku zbog zadirkivanja

Autor: Suzana Bandić

29.05.2009. 22:00
Vršnjaku slomio ruku zbog zadirkivanja

Foto: Adam VIDAS



Prepirka je kulminirala u hodniku ispred školske dvorane, dok su učenici čekali početak sata, kad je isprovocirani 15-godišnjak uhvatio 14-godišnjaka za ruku i slomio mu je


Bezazlena svađa i zadirkivanje između dvojice učenika Osnovne škole Smiljevac u Zadru okončana je u četvrtak kaznenom prijavom protiv 15-godišnjaka koji je godinu dana mlađem razrednom kolegi slomio ruku.
Naime, kako doznajemo, svađa između dvojice učenika počela je nakon drugog sata u poslijepodnevnoj smjeni kad je 15-godišnjak zadirkivao 14-godišnjaka radi zaključene ocjene koja je bila lošija od njegove. Ruganje i zadirkivanje su nastavili sve do četvrtog sata kada su u hodniku ispred školske dvorane čekali početak sata tjelesnog odgoja.
Prepirka je kulminirala kada je 15-godišnjak uhvatio 14-godišnjaka za ruku i snažno mu je okrenuo, uslijed čega je došlo do frakture. Dječaku je pružena liječnička pomoć u zadarskoj Općoj bolnici gdje su mu ozljede okarakterizirane kao teške, pa su o cijelom ovom događaju obaviješteni roditelji obaju učenika, stručna školska služba, socijalni radnici, ali i policija koja je nakon kriminalističke obrade 15-godišnjaka kazneno prijavila.
Ravnatelj škole Bernarado Kotlar komentirajući incident jučer je naglasio  kako je školska stručna služba odmah poduzela sve mjere koje su u njihovoj nadležnosti te da su svi izuzetno zadovoljni odrađenim poslom i načinom na koji je slučaj riješen.
– Učenik se došao žaliti na bolove u ruci, pa smo pozvali njegove roditelje koji su ga potom odveli liječniku. Iz službe Hitne medicinske pomoći uputili su ga na rendgen u Opću bolnicu gdje je utvrđeno da mu je ruka slomljena u predjelu podlaktice – prepričao je slijed događaja Kotlar.
– Naša školska stručna suradnica odmah je razgovarala s učenicima te je o svemu obaviještena PU zadarska. Zakazan je i sastanak s roditeljima učenika koji je počinio nasilje, ali i onog koji je pretrpio nasilje, a potom je defektologinja
u tom razredu odradila sat razredne nastave na temu nasilja s posebnim osvrtom na konkretan slučaj kako to i nalaže protokol o postupanju u takvim slučajevima  – istaknuo je Kotlar napominjući kako se tijekom tog sata provelo svojevrsno mirenje između dvaju učenika na kojemu se 15-godišnjak javno ispričao za učinjeno 14-godišnjaku. 
– Zadovoljan sam kako smo riješili ovaj slučaj, a sukladno Statutu poduzet ćemo odgovarajuću pedagoško-odgojnu mjeru i oba učenika podvrgnuti pedagoško-psihološkom tretmanu. Želim naglasiti kako ta pedagoška mjera mora biti u funkciji pozitivne promjene kod učenika, odnosno da ni u kom slučaju ne smije biti usmjerena na zastrašivanje ili ponižavanje učenika – rekao je Kotlar te pojasnio kako je u ovom konkretnom slučaju riječ o učeniku osmog razreda koji inače nije nasilan.
– Činjenica je da je taj učenik fizički jak i da nema osjećaj za tu svoju snagu, pa ponekad zna pretjerati. Stoga ćemo pri izricanju pedagoške mjere voditi računa o svim pojedinostima i učiniti sve što je u našoj moći kako bi iz konkretnog slučaja i ostali učenici izvukli pozitivnu pouku – zaključio je Kotlar.
Kako doznajemo, osim kaznene prijave za nanošenje teških ozljeda 15-godišnjaku je nakon obrade inspektora za maloljetničku delikvenciju određen i stalni nadzor od strane Centra za socijalnu pomoć.