Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Bronca za Šimu Fantelu i Igora Marenića u Medembliku

29.05.2011. 22:00
Bronca za Šimu Fantelu i  Igora Marenića u Medembliku


Dobar start, dobra vožnja kroz polje, bilo je izuzetno teško zato što smo jedrili i blizu kraja, vjetar je jako mijenjao smjer, ali bacili smo oko na konkurenciju koja nam je igrala za medalje, pazili na njih i evo – postolje je tu! – rekao je Šime Fantela


Proteklog tjedna  u nizozemskom Medembliku,  malom živopisnom gradu  40-ak kilometara udaljenom  od Amsterdama, jedrila se  peta od sedam regata Svjetskog kupa za olimpijske klase.  Velika zadarska ekipa nastupila je u Medembliku, tri  jedriličara Svetog Krševana i  šest Uskoka. Osim drugog  dana regate, kad je flota od  preko 700 jedriličara i jedriličarki vidjela i sunce, sve  ostale dane bilo je oblačno ili  kišno, vrlo vjetrovito s udarima vjetra više od 30 čvorova.  Zaista veliki izazov za sve  sudionike. Šime Fantela i Igor  Marenić (Sv. Krševan) svladali su taj izazov glatko, potvrdivši još jednom svoj status  u svjetskom vrhu klase 470.  Veći dio regate bili su i prvi,  da bi u konačnici zauzeli treće  mjesto, jedno bolje nego prije  mjesec dana na regati Svjetskog kupa u Francuskoj.
– Dobar start, dobra vožnja  kroz polje, bilo je izuzetno  teško zato što smo jedrili i  blizu kraja, vjetar je jako  mijenjao smjer, ali bacili smo  oko na konkurenciju koja  nam je igrala za medalje,  pazili na njih i evo – postolje  je tu! – rekao je Šime Fantela.
Nakon pet regata Fantela/Marenić su peti u poretku Svjetskog kupa.
Prvi put na regati Svjetskog kupa u finale, tzv. plov  za odličja, plasirale su se u  ženskoj konkurenciji klase  470 Enia Ninčević i Romana  Župan (Uskok). Djevojke  su, također odlično jedrile  cijeli tjedan i natjecanje završile na visokom desetom  mjestu.
– To nam je bio cilj. Znale  smo da će ovdje konkurencija biti nešto slabija, nedostajalo je nekoliko posada,  a s obzirom na to da smo u  Hyeresu u velikoj floti od 60  posada bile 16., znale smo da  ovdje možemo i bolje. Ovo je  bio naš prvi seniorski medal  race, dobro i važno iskustvo  za nas. Jako smo zadovoljne  – kaže Enia Ninčević.
U muškom 470 juniori  Lovro Ivanov i Marko Carić  (Uskok) su napravili veliki  korak naprijed u odnosu na  Francusku, zauzevši za njih  jako dobro 45. mjesto, s tim  da je bilo malo više sreće  mogli su se plasirati i u  zlatnu finalnu skupinu. Za  Uskokove 18-godišnjake dvije regate Svjetskog kupa koje  su odjedrili bile su itekako  važne kao dio priprema za  svjetsko i europsko juniorsko  prvenstvo ovog ljeta.
Za 49er-e uvjeti u Medembliku bili su veoma ekstremni. Za ovu klasu sve  više od 20 čvorova je problematično, a pogotovo po  velikim valovima kakvi su  bili na ovom regatnom polju.  Bilo je dosta štete na polju, a  lom dijela kormila u drugom  plovu regate u kombinaciji s  dva prevrtanja izbacio je Pavla Kostov i Petra Cupaća  (Uskok) iz borbe za vrh  poretka. No dobro 19. mjesto ipak su zabilježili. Trenutačno su 17. u poretku  Svjetskog kupa.
– Toliko je bilo štete u floti,  strašno, regatni odbor je puno toga krivo procijenio. Bez  obzira na to što smo rezultatski željeli više zadovoljni smo kako smo jedrili,  jer sve regate koje su bile  normalne smo jedrili u prvih  deset tako da je to sve dobro  – razmišlja Petar Cupać.
Mihovil Fantela u RS:X,  olimpijskoj dasci, također je  zabilježio dobar nastup, 29.  mjesto za njega, po uvjetima  koji mu maksimalno ne odgovaraju.
Osim juniora Ivanova i  Carića zadarska jedriličarska  olimpijska ekipa proslijedila  je iz Medemblika za britanski Weymouth gdje za  tjedan dana počinje sljedeća  regata Svjetskog kupa.