Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Luki Mikecu medalja časti na Filozofskoj olimpijadi

29.05.2011. 22:00
Luki Mikecu medalja časti na Filozofskoj olimpijadi


Valja naglasiti kako ove zavidne medalje dobivaju učenici čiji su eseji prošli dva kruga evaluacije, te su ih od prva tri mjesta dijelile samo nijanse


Na 19. Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi (IPO), koja je od 26. do 29. svibnja održana u Beču Hrvatska je sudjelovala peti put i osvojila dvije počasne medalje. Posebnu važnost ovom događaju daje činjenica da je na ovogodišnjoj olimpijadi nastupio i zadarski učenik Luka Mikec, učenik Gimnazije Frane Petrića, koji je zajedno s Barbarom Šodom, učenicom Gimnazije Antuna Vrančića iz Šibenika, predstavio Hrvatsku.
Njih su dvoje Hrvatsku predstavili u najboljem svijetlu, a oboje su osvojili medalje časti. Valja naglasiti kako ove zavidne medalje dobivaju učenici čiji su eseji prošli dva kruga evaluacije, te su ih od prva tri mjesta dijelile samo nijanse.
Ovo je najveći uspjeh Hrvatske delegacije dosad jer su oba predstavnika dobila medalje. Medalju časti dobivaju učenici koji formalno dijele četvrto mjesto, a specijalnu medalju peto mjesto.
Pobjednik ovogodišnje Međunarodne filozofske olimpijade je učenik iz Danske. Uz naše su učenike na Međunarodnoj olimpijadu bili i mentorice Nives Triva, iz Gimnazija Antuna Vrančića Šibenik i Zvjezdana Dunatov, iz Gimnazija Frane Petrića Zadar, te Bruno Ćurko, voditelj delegacije, koordinator za IPO i član Međunarodnog žirija IPO-a, odnosno Instituta za filozofiju Zagreb.
Na IPO-u je ove godine sudjelovalo 30 zemalja, odnosno Argentina, Austrija, Bugarska, Armenija, Kanada, Danska,  Češka, Estonija, Finska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Indija, Izrael, Italija, Južna Koreja, Japan, Litva, Norveška, Poljska, Rumunjska, Rusija, Slovenija, Srbija, Makedonija, Portugal, SAD, Švicarska, Turska i Hrvatska.