Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Od maketa brodova do narodnih glazbala

29.05.2011. 22:00
Od maketa brodova do narodnih glazbala


Već za početak lipnja mogu najaviti dva zanimljiva događanja. Jedno od njih je glazbeno-recitatorska večer koju su priredile zadarska pjesnikinja i recitatorica Nikolina Mojić te kantautorica Tea Vidaić. Ovaj glazbeno scenski program održat će se u srijedu 1. lipnja u prostoru muzeja, a upriličen je s humanitarnom nakanom – za pomoć dječaku Roku, rekao je ravnatelj Samardžić


U  Zavičajnom muzeju Biograd  na Moru nastavljaju se izložbene i druge djelatnosti vezane  uz rad ove kulturne ustanove.
– Iako je izložbena djelatnost naša temeljna zadaća, prostor Zavičajnog  muzeja sve češće ustupamo i  za održavanje drugačijih  oblika kulturnog djelovanja,  kazao je ravnatelj biogradskog muzeja Draženko Samardžić.
– Smatramo to važnim iskorakom na planu što bolje  iskorištenosti ovog prostora,  ali i većim sveukupnim doprinosom kulturnim događanjima u Biogradu. Nakon zimskog razdoblja u kojem smo imali znatan broj  izložbi domaćih likovnih i  drugih autora, skupina  predškolske i školske djece  te raznih udruga i slično,  krećemo s ljetnom shemom  u kojoj je veći dio događanja  već uglavnom dogovoren.  Tako već za početak lipnja  mogu najaviti dva zanimljiva  događanja. Jedno od njih je  glazbeno-recitatorska večer  koju su priredile zadarska  pjesnikinja i recitatorica Nikolina Mojić te kantautorica  Tea Vidaić. Ovaj glazbeno-scenski program održat  će se u srijedu 1. lipnja u  prostoru muzeja, a upriličen  je s humanitarnom nakanom  – za pomoć dječaku Roku.
Sljedećeg dana, 2. lipnja u  prostorijama muzeja postavit će se izložba maketa povijesnih brodova autora Jure  Lukete, rekao je Samardžić.
Nakon toga, najavljuje Samardžić, će se tijekom pune  turističke u maloj geleriji kao  i ranijih godina održati  izložbe domaćih likovnjaka,  poput Zvonka Čuline iz Pridrage koji obilježava značajnu obljetnicu svojega rada te  će u toj prigodi u galeriji biti  predstavljen čitav stvaralački  opus ovog umjetnika, slikara  i pisca.
Za početak kolovoza u  planu je postavljanje tematske izložbe vezane uz Domovinski rat, koja već postaje tradicionalno događanje kao doprinos obilježavanju oslobodilačke akcije Oluja. Uz to valja još  dodati da je ugovoreno i  gostovanje izložbe galerije  Brešan iz Splita te domaće  udruge Potjeh i njezinih članova.
– Nakon ljeta, negdje u  rujnu slijedi još jedna zanimljiva izložba pod nazivom  “Hrvatska narodna glazbala  u vremenu i prostoru”, autora Krešimira Galina. No,  sasvim je moguće da se i  tijekom rada ugovore još neke izložbe ili događanja u  prostoru muzeja, kazao je  ravnatelj Samardžić.