Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Prva peritonejska dijaliza u zadarskoj Općoj bolnici primijenjena prije 10 godina

29.05.2011. 22:00
Prva peritonejska dijaliza  u zadarskoj Općoj bolnici  primijenjena prije 10 godina


Organizatori ovog dvodnevnog nefrološkog simpozija su Hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju i Opća bolnica Zadar, koja ovim stručnim skupom ujedno obilježava i desetu godišnjicu primjene liječenja peritonejskom dijalizom


“Peritonejska dijaliza – mogućnosti i izazovi”  naziv je nefrološkog simpozija,  koji je održan u zadarskom  hotelu Kolovare. Organizatori  ovog dvodnevnog nefrološkog  simpozija su Hrvatsko društvo  za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju i  Opća bolnica Zadar, koja je ovim stručnim skupom ujedno obilježava i desetu  godišnjicu primjene liječenja  peritonejskom dijalizom.
U radu nefrološkog simpozija o peritonejskog dijalizi  sudjelovalo je stotinjak  stručnjaka iz svih krajeva Hrvatske. Dr. Dario Nakić, koji je  na čelu organizacijskog odbora, pojašnjava da je peritonejska dijaliza metoda dijalize koja se odvija unutar tijela korištenjem bolesnikove peritonejske membrane kao filtra.  Uvođenjem peritonejske dijalize, koja se izvodi kod kuće,  doprinijelo se mogućnosti izbora i kvalitetnijem načinu  života bolesnicima s terminalnim zatajenjem funkcije bubrega.
– Danas, kada je zahvaljujući  dostignućima suvremene medicine, boljom edukacijom i  suradnjom bolesnika, započinjanje liječenja dijalizom  pomaknuto u stariju životnu  dob, pred nama stoje novi izazovi. Riječ je o izazovima u  liječenju peritonejskom dijalizom, kao i cjelovitom pristupu liječenja bolesnika s terminalnim zatajenjem funkcije  bubrega, kaže dr. Nakić, koji je  tijekom simpozija održao predavanje o kvaliteti života bolesnika liječenih peritonejskom dijalizom.
Nefrološki simpozij “Peritonejska dijaliza – mogućnosti i  izazovi”, otvorio je zadarski  nefrolog dr. Dragan Klarić i to  predavanjem koje nosi naziv  “Deset godina liječenja peritonejskom dijalizom u Općoj  bolnici”. Dr. Klarić je istaknuo  da je prva peritonejska dijaliza  u zadarskoj Općoj bolnici primijenjena prije 10 godina. U to  vrijeme, peritonejska dijaliza  nije bila izbor već nužnost.
– Prije deset godina, u Općoj  bolnici nismo imali uvjeta za  dijaliziranje velikog broja ljudi. Iz toga razloga, uz hematološku dijalizu morali smo  uvesti i peritonejsku, tada je to  bilo nužno, nikako stvar izbora. U međuvremenu stvari  su se promijenile, na Odjelu za  internu medicinu, odnosno  Odsjeku za nefrologiju, dobili  smo veliki Centar za dijalizu,  gdje smo razvijali peritonejsku  dijalizu. Iza onoga što imamo  danas, stoji naporan rad, no  uspjeli smo napraviti da peritonejska dijaliza od nužnosti  postane stvar izbora, metoda  liječenja po mjeri pacijenta,  kaže dr. Klarić, dodajući kako  je u Zadru 30 posto bolesnika  sa zatajenjem funkcije bubrega na peritonejskog dijalizi.
Inače, posljednjih godina u  Hrvatskoj, pa tako i u Zadru  prisutan je trend opadanja pacijenta na hematološkoj i peritonejskoj dijalizi. Razlog tome, kako ističe dr. Klarić, je  ulazak Hrvatske u Eurotransplat, što je rezultiralo velikim  brojem transplatacija bubrega.  Pacijenti na peritonejskoj dijalizi bolji su kandidati za transplataciju bubrega. Naime,  opće zdravstveno stanje pacijenata na peritonejskoj dijalizi  bolje je nego kod onih koji su  na hematoloških dijalizi. Uz  to, bubrežne bolesnike koji su  na peritonejskoj dijalizi, moguće je brže obraditi. Bolja  startna pozicija za transplataciju i neovisnost o centru za  liječenje, kako navodi dr. Klarić, svakako su najveće prednosti peritonejske, pred hematološkom dijalizom.
Nakon Klarićevog, u sklopu  nefrološkog simpozija u hotelu  “Kolovare”, održano je još sedam predavanja. Nakon  stručnih predavanja sudionici  nefrološkog simpozija, koji su  bili smješteni u hotelu “Kolovare”, razgledali su Zadar uz  pratnju vodiča te posjetili Muzej antičkog stakla.