Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Strah od epidemije dodatno poskupljuje voće i povrće?

29.05.2011. 22:00
Strah od epidemije dodatno poskupljuje voće i povrće?


Ljudi kupuju, ali biraju. Prvih dana svi su nekako bili u strahu i zaobilazili rajčice i krastavce. Sada, nakon što su epidemiolozi u Hrvatskoj smirili malo situaciju, ponovno raste interes za voće i povrće. Ljude uvjeravamo da je sve domaće, ovdje iz zadarskog kraja, kaže Ljiljana Lenkić


Prehrambena afera s bakterijom E. coli na povrću, koja je u Njemačkoj odnijela deset života, širi se Europom. Prvi sporadični slučajevi oboljelih pojavili su se u Danskoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji i Nizozemskoj. U Hrvatskoj se posljednjih godina nije dogodila niti jedna epidemija uzrokovana bakterijom E. coli, a hrvatski epidemiolozi vjeruju da će tako i ostati.
Dr. Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo, navodi da je epidemija uzrokovana bakterijom E. coli posljedica onečišćenja tijekom proizvodnje povrća. Navodno su, kako kaže dr. Medić, proizvođači povrće zagadili tijekom proizvodnje, i to stajskim gnojivom.
Opasni soj E. coli
– Bakterija E. coli prirodno živi u našem organizmu. Opasan soj, vrsta te bakterije koja je pronađena na povrću, odgovorna je za epidemiju u Njemačkoj. Izgleda da su proizvođači povrće zagadili tijekom njegove proizvodnje, i to po svemu sudeći stajskim gnojivom. Kako je riječ o opasnom soju E. coli, uslijed zaraze tom bakterijom u Njemačkoj je preminulo deset ljudi. Cijela priča je još jako svježa i nedovoljno ispitana, no čini se da su žrtve ove bakterije osobe lošijeg zdravstvenog stanja, starije životne dobi te djeca, dakle osjetljive skupine, kaže dr. Medić, dodajući da posljednjih godina u Hrvatskoj nije bilo epidemije uzrokovane bakterijom E. coli.
Dr. Medić ne očekuje da će se epidemija uzrokovana bakterijom E. coli proširiti Europom. Takvo što, kako ističe dr. Medić, zaista je teško očekivati. Po izbijanju epidemije u Njemačkoj pojačana je kontrola povrća u cijeloj Europi. To vrijedi i za Hrvatsku, gdje se i bez obzira na epidemiju, ovih dana hrana pojačano kontrolira zbog dolaska Svetog Oca.
– Bez obzira na epidemiju, voće i povrće prije pripreme i konzumacije treba dobro oprati. Iako E. coli može ući i u unutrašnjost povrća, bakterija u pravilu ostaje na površini. U tom slučaju bakterije ‘odlaze’ pranjem u vodi, kaže dr. Medić, dodajući da zbog epidemije u Njemačkoj ne treba dizati paniku već voditi računa, sad i uvijek da se voće i povrće dobro opere u vodi.
Naputaka epidemiologa pridržavaju se i prodavači i kupci na zadarskoj tržnici. Nakon izbijanja epidemije E. coli na povrću u Njemačkoj, Zadrani voće i povrće radije kupuju na zadarskoj tržnici nego u trgovačkim centrima, jer smatraju da tamo ima manje namirnica iz uvoza. Uglavnom, sve što kupuju ovih dana Zadrani dobro peru, a poneki i ribaju četkicom pod mlazom hladne vode.
– U trgovačkim centrima često imamo priliku vidjeti da voće i povrće stiže iz uvoza. Sigurno i na zadarskoj tržnici ima namirnica iz uvoza, no vjerujem mnogo manje nego u trgovačkim centrima. Zato kupujem samo sezonske namirnice. Sada već imamo rajčica i krastavaca iz domaćeg uzgoja iz zadarskog kraja, pa vjerujem da trgovci na zadarskoj tržnici ne posežu za namirnicama iz uvoza, kaže jedna Zadranka koju smo zatekli na zadarskoj tržnici kako kupuje voće i povrće.
Natpis “domaće”
Nakon izbijanja prehrambene afere u Njemačkoj na zadarskoj tržnici trgovci ističu podrijetlo svojih namirnica. Uz natpis “domaće”, nerijetko stoji Vrana, Sukošan, Sv. Filip i Jakov, Smiljčić…
– Ljudi kupuju, ali biraju. Prvih dana svi su nekako bili u strahu i zaobilazili rajčice i krastavce. Sada, nakon što su epidemiolozi u Hrvatskoj smirili malo situaciju, ponovno raste interes za voće i povrće. Ljude uvjeravamo da je sve domaće, ovdje iz zadarskog kraja, bez obzira je li riječ o namirnicama uzgojenima vani ili u stakleniku, kaže Ljiljana Lenkić, dodajući da su rajčice još iz stakleničkog uzgoja, dok krastavci sazrijevaju već i na otvorenome.
Dok epidemiolozi u Hrvatskoj građane uvjeravaju da razloga za paniku nema, u Njemačkoj se nastavljaju ispitivanja. U najnovijim izvješćima stoji da bi uzrok ove epidemije mogli biti krastavci uvezeni iz Španjolske. No istovremeno se ispituje i povrće iz Austrije, Mađarske i Luksemburga. Tek kad se utvrdi gdje i što su oboljeli jeli, moći će se reći je li krivac njemačko povrće ili ono koje je uvezeno iz drugih zemalja. Naime, proizvođači sa sjevera Njemačke kažu da je njihovo povrće većinom iz plastenika gdje se stajsko gnojivo ne upotrebljava.
Prehrambeni stručnjaci tvrde da će najnovija epidemija u konačnici rezultirati drastičnim povećanjem cijena povrća u cijeloj Europi. U Hrvatskoj je, prema tvrdnjama stručnjaka, mala vjerojatnost širenja zaraze preko stajskog gnojiva, jer ga hrvatski poljoprivrednici upotrebljavaju u jako malim količinama. Naputak je da se povrće pere pod tekućom vodom jer sigurnost ovisi isključivo o higijeni.


 O BAKTERIJI




Bakterija E. coli uzrokuje hemolitičko-uremijski sindrom, a u organizam se može unijeti hranom poput mesa, mlijeka ili svježeg voća i povrća. Epidemiolozi pojašnjavaju da se bakterija može prenijeti i s čovjeka na čovjeka. U najtežim oblicima mogu biti oštećeni bubrezi, a simptomi su krvarenje u probavnom sustavu, anemija i smanjeno izlučivanje urina. Kod otprilike 25 posto bolesnika javljaju se i neurološki problemi, a najteži slučajevi mogu završiti i smrću.