Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Dejan Lovren otpao, Jurica Buljat ide na EURO!

29.05.2012. 22:00
Dejan Lovren otpao,  Jurica Buljat ide na EURO!


Na izbornikovom konačnom popisu putnika za Europsko prvenstvo nije bilo mjesta za ozlijeđenog Dejana Lovrena, odnosno za Nikolu Kalinića, Šimu Vrsaljka i Gorana Blaževića. Profitirali Badelj, Iličević i J. Buljat


Zadnji rok za prijavu 23 igrača koji će braniti boje hrvatske reprezentacije na Euru ovog je utorka označio kraj priprema u Gradišću za Dejana Lovrena, Nikolu Kalinića, Šimu Vrsaljka i Gorana Blaževića. Zbog problema sa stoperima izbornik Slaven Bilić pod zastavu je opet pozvao Juricu Buljata, koji je u Bad Tatzmannsdorf stigao jučer navečer.
– Sve sam presjekao hladne glave, kao i uvijek u ovakvim situacijama. Uredili smo popis, iako su mi momci otežali posao odličnom utakmicom s Estonijom u Puli. Bez obzira na osobne simpatije, napravio sam izbor koji smatram optimalnim. Ova odluka bila mi je jako teška. Mislim da mi ne bi bila lakša ni da mi je ovo sedmi ili osmi uzastopni Euro. Jednostavno, u ovakvim situacijama iskustvo ne pomaže – objasnio je izbornik Slaven Bilić na redovitoj press konferenciji, održanoj u 13 sati.
Samo četiri sata ranije kompletni stručni stožer reprezentacije istrčao je na igralište u Bad Tatzmannzdorfu, skupa s Dejanom Lovrenom, kojeg je tada očekivao test spremnosti. Nakon tridesetak minuta trčanja i rada s loptom svi su se okupili na centru igrališta i kratko razgovarali. Cijelo vrijeme Lovren je imao pognutu glavu.
– U tih pola sata nije bilo potrebe za maksimalnim opterećenjem, samo smo htjeli vidjeti kakvo je njegovo stanje. Da je postojala realna šansa da se oporavi do utakmice s Italijom, zadržao bih ga u kadru – istaknuo je izbornik.
Veliki udarac
Bol je, međutim, bila jača od želje.
– Lovren nam je važan igrač za obranu, i zato sam bio spreman na maksimalan rizik. Da ne bude zabune, ja sam zadovoljan našom obranom, ali jasno je da nam je on tu potreban. Uostalom, da je postojala minimalna šansa za njegov oporavak, Lovren bi ostao s nama. Nakon testa pošteno nam je priznao da ga jako boli, a mi smo se samo pogledali i kimnuli glavama. Njegov izostanak za nas je veliki udarac – dodao je Bilić.
Za razliku od Lovrena, kojem je odmah nakon testa bilo jasno da će ga ozljeda koštati nastupa na Euru, Kalinić, Blažević i Vrsaljko nadali su se do posljednjeg trenutka, koji je stigao u utorak, prije zajedničkog ručka.
– Sa svakim od njih sam razgovarao u četiri oka i objasnio im situaciju. Nakon toga sam okupio sve igrače i rekao im što smo odlučili. Znam koliko je teško primiti takvu vijest, i zato sam se pripremio na svaku reakciju. Kalinić, Blažević i Vrsaljko znali su da se nalaze u tom rubnom krugu i da su na vagi. Njihova reakcija bila je normalna i očekivana, žao im je i svi su pogođeni – objasnio je izbornik.
Budućnost
Njih trojica dobili su i upute za idućih desetak dana.
– Objasnio sam im da u tom razdoblju moraju biti spremni. Ako nam se, ne daj Bože, dogodi još neka teža ozljeda, aktivirat ćemo nekog od njih i vratiti ga u momčad. Ponavljam, za mene je ovo bila jako teška odluka – rekao je Bilić i bacio se na davanje objašnjenja.
U Blaževićevom slučaju nije bilo (pre)velikih dvojbi.
– Mislim da je on bio i najmanje zatečen. Rekao sam mu da ga vidim kao vratara koji će u budućnosti biti u krugu reprezentativaca. Međutim, sada su u prednosti Pletikosa, Subašić i Kelava. Njih trojica su se već etablirala na klupskoj razini, a iza sebe imaju odlične sezone – tumačio je izbornik.
Vrsaljka je, pak, pokopalo sivo proljeće u modrom dresu.
– Šime je otpao zbog situacije sa stoperima. Tu nam trebaju dodatna rješenja koja ne zahtijevaju previše pretumbavanja. Šime je desni bek, a tu poziciju može pokriti više igrača. Na kraju krajeva, možemo vratiti i Srnu koji to igra izvanredno, a tu je i Vida. Mislim da je odličan desni bek, zato što ima nevjerojatnu moć ponavljanja, brzinu i hitrinu. Osim toga, u zadnjih šest mjeseci Šime nije pružio dostatne partije. Kod njega se osjeća neki grč, a ja sam ga cijelo vrijeme bezuspješno pokušavao trgnuti. On je budućnost hrvatskog nogometa, ali sada ne ide s nama – objasnio je Bilić.
Kale se nametnuo
Problemi sa stoperima odrazili su se i na Kalinića.
– Kale se na ovim pripremama nametnuo. To ne krijem. Na Euru bi nam mogao trebati peti napadač njegovih kvaliteta, ali u ovom trenutku stoperi su nam važniji. Osim toga, imamo četiri fenomenalna napadača. Jelavić je strašan daut za nas, Mandžukić se potvrdio u Wolfsburgu, a Olić je jedinstven igrač. Na svijetu ne postoji još jedan takav, on je čovjek za velika natjecanja. Posebno me veseli Eduardo, koji je vratio hitrinu i brzinu. Nakon ozljede je bio težak i spor, ali krvavo je radio na fizikalijama u Donjecku i sada je pravi. Siguran sam da će sva četvorica biti iskoristiva na Euru – istaknuo je izbornik.
Kroz protekla dva tjedna mnogi su mislili da će se na listi prekobrojnih naći i netko iz veznog reda. Preciznije, pretpostavljalo se da izbornik dvoji između Milana Badelja i Ive Iličevića. No, više nego solidne partije u Puli ostavile su obojicu u krugu igrača koji putuju na Euro.
– Ivo je igrač kakvih mi imamo vrlo malo. On ide okomito, prodoran je i može promijeniti tijek svake utakmice. Ivo je naš adut s klupe. I za Badelja slobodno mogu reći da se nametnuo. Nakon nešto ležernijeg proljeća u klubu, sada je pokazao da odlično funkcionira u ovom okruženju. Ma, niti jedan igrač s ovog popisa za Euro nije ovdje da bi popunio brojno stanje. Ne znam što nas čeka u Poljskoj, ali u ovom trenutku sam siguran da će svaki od njih biti jako upotrebljiv – zaključio je Bilić.


Savjeti MUP-a navijačima EURO 2012.




Ministarstvo unutarnjih poslova RH objavilo je na svojim internetskim stranicama korisne linkove za navijače i sve one koji planiraju uživo odgledati utakmice UEFA EURO 2012., a na linkovima su “Savjeti poljske policije”, “Savjeti ukrajinske policije” i “Šport i nasilje”. Riječ je o pregledu kaznenih odredbi i pravila ponašanja u određenim, a tijekom masovnih događaja uvijek mogućim situacijama, koje je MUP RH zaprimio od poljske i ukrajinske policije. Uz to, ukrajinska policija navela je preporuke i praktične savjete za strane navijače tijekom njihova boravka u Ukrajini, ističe MUP te savjetuje navijačima da “pomno prouče priložene dokumente!”


KONAČAN POPIS


VRATARI
Stipe Pletikosa
Danijel Subašić
Ivan Kelava
BRANIČI
Vedran Ćorluka
Jurica Buljat
Domagoj Vida
Josip Šimunić
Ivan Strinić
Gordon Schildenfeld
VEZNJACI
Danijel Pranjić
Tomislav Dujmović
Niko Kranjčar
Luka Modrić
Milan Badelj
Darijo Srna
Ivo Iličević
Ivan Perišić
Ognjen Vukojević
Ivan Rakitić
NAPADAČI
Mario Mandžukić
Ivica Olić
Eduardo
Nikica Jelavić