Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Josipović neće otići na Nikolićevu inauguraciju?

29.05.2012. 22:00
Josipović neće otići na Nikolićevu inauguraciju?


Hoće li ići na inauguraciju predsjednika Srbije 11. lipnja, Josipović će objaviti tek nakon što dobije službeni poziv, no u kuloarima Pantovčaka prevladava nesklonost tom putu


Predsjednik Republike Ivo Josipović čekat će službeni poziv na inauguraciju Tomislava Nikolića 11. lipnja u Beogradu da objavi hoće li ići ili ne, službeni je odgovor Pantovčaka na jučerašnju Nikolićevu najavu poziva hrvatskome predsjedniku. No u kuloarima hrvatskoga predsjedničkog ureda prevladava nevoljkost da Josipović ode na Nikolićevu inauguraciju, pa neće biti čudno odbije li Josipović službeni Nikolićev poziv.
U javnosti, međutim, nepopustljivost nije tako snažna. Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, primjerice, nije želio jednoznačno odgovoriti bi li Josipović trebao na Nikolićevu inauguraciju, ali je kazao ovako: “Ne mogu predsjedniku sugerirati što da radi, ali u okviru dobrosusjedskih odnosa, osobno bih uvijek bio spreman oprostiti grijeh, a i sam također zamoliti za oprost, ako sam neki grijeh počinio”. Tako je Sabo za naš list komentirao moguće dvojbe oko posljednje Nikolićeve izjave za Frankfurter Allgemeine Zeitung, da je Vukovar “srpski grad” u koji se Hrvati ne bi trebali vraćati.
Otvaranje vrata
Da bi Josipović trebao u Beograd misli i SDP-ov promatrač u Europskome parlamentu Tonino Picula, koji je bio članom OESS-ova promatračkog tima na prošlim izborima u Srbiji. “U hrvatskom je interesu da Josipović ode na inauguraciju, i tako pokaže kontinuitet hrvatske politike koja u susjedstvu traži partnera. Nikolić sada mora pokazati kakvu će politiku voditi, onu u skladu s izjavom FAZ-u, ili onu u skladu s demantijem te izjave”, kaže Picula, koji dodaje da bi Josipović odlaskom u Beograd potvrdio da Hrvatska vodi europsku politiku. “Nikolićev poziv Josipoviću mogao bi predstavljati jednu vrstu otvaranja vrata, koja je stari Nikolić držao čvrsto zatvorenima. Želi li voditi drukčiju politiku, novi predsjednik Srbije morat će to pokazati u neposrednome susjedstvu, koje nije ni Rusija ni EU, nego Hrvatska”, kaže Picula.
U prilog Josipovićevu odlasku u Beogradu izjasnio se i Tomislav Jakić, bivši savjetnik za vanjsku politiku predsjednika Republike. “Trebao bi otići, kao gestu dobre volje, da odmah u početku ne zalupi vrata suradnje. A poslije toga, treba pozorno pratiti svaki Nikolićev potez, pa ako bude trebalo, donijeti novu platformu odnosa sa Srbijom na razini predsjednika. Nije nezamislivo da Hrvatska na predsjedničkoj razini zamrzne odnose sa Srbijom, a da suradnja na ostalim razinama funkcionira što bolje može. Bilo je takvih primjera u europskoj političkoj praksi”, kazao je Jakić za naš list.
Tiha diplomacija
Iz HDZ-a nismo uspjeli dobiti službeni stav, premda neki u toj stranci drže da Josipović nikako ne bi trebao na Nikolićevu inauguraciju. “Dok javno ne povuče izjavu FAZ-u, nemamo o čemu razgovarati. Možda bi Hrvatska mogla tihom diplomacijom pokušati riješiti problem: da Nikoliću pošalje iskusnog diplomata koji bi ga uvjerio da se javno ogradi od neprihvatljive izjave o Vukovaru, pa ako to učini, predsjednik bi mogao otići na inauguraciju. Time bi Hrvatska pokazala inicijativu i brigu za pomirenje, a i Nikolića navela da povuče ono što je rekao”, kazao nam je član HDZ-a koji nije želio biti imenovan.