Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Plaketa za humanost i nesebičnost

29.05.2012. 22:00
Plaketa za humanost i nesebičnost


HGSS poziva liječnice i liječnike Zadarske županije da volontiraju u HGSS stanici Zadar, koja nema niti jednog liječnika. Osim toga, ova akcija ukazuje na potrebu postojanja danonoćnog dežurstva kao i razvijanje helikopterskog spašavanja


Delegacija postrojbe (173rd Airborne brigade combat team) stradalih US specijalaca zajedno s ocem preživjelog specijalca Javora Alexa 28. svibnja došla je u posjet spasiocima jer se osobno htjela zahvaliti vođi akcije kao i cijeloj službi za nesebične napore tijekom dramatične akcije spašavanja te im uručiti plaketu ove specijalne postrojbe predvođene zapovjednikom Jeremy J. Schroeder (LTC, in commanding).
Naime, tijekom dežurstva 18. 5. 2012. godine dogodila se najteža akcija spašavanja u 2012. godini s teškim posljedicama: jednim smrtnim slučajem i jednom teškom tjelesnom ozljedom, gdje je presudnu ulogu odigrala brza intervencija dežurnih članova HGSS stanice Zadar kao i brzo okupljanje više članova mnogih stanica HGSS-a RH na tečaju kartografije u NP Paklenici te gostujućih članova njemačke gorske službe spašavanja pokrajine Bayern (Bergwacht Bayern). Poziv je stigao oko 19.45, a cijeli transport do predaje teško ozlijeđenog penjača ekipi HMP-a je potrajao manje od dva sata, a nakon policijskog očevida oko ponoći se krenulo i po tijelo smrtno stradalog penjača. Ukupno akcija je završila oko 1.55 sati.
Radi se o vrlo mladim penjačima i državljanima SAD-a. Penjači su se penjali na izrazito zahtjevnu stijenu Anića kuka (smjer Velebitaš 6a+). Pokazalo se da je transport (zemaljskim putem) izuzetno brzo obavljen s obzirom na lokaciju i tip ozljeda.
HGSS poziva liječnice i liječnike Zadarske županije da volontiraju u HGSS stanici Zadar, koja nema niti jednog liječnika.
Osim toga, ova akcija ukazuje na potrebu postojanja danonoćnog dežurstva kao i razvijanje helikopterskog spašavanja te konstantnog verificiranog medicinskog usavršavanja što je ponekad jedini preduvjet dovoljno brze reakcije koja spašava ljudske živote na nepristupačnim terenima, a to je i svrha postojanja službe.