Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Stvara se slika da naši liječnici leže i da ne rade ništa!

29.05.2012. 22:00
Stvara se slika da naši liječnici leže i da ne rade ništa!


Trebali bismo
22. ili 23. u mjesecu zatvoriti bolnicu. Ili kazati da ne radimo operacije, pokvariti magnetsku rezonanciju, ne nabavljati leće i stentove, izgubiti ključ angio sale… – dr. Dario Nakić


– Zadnjih dana svjedoci smo intenzivnijih prozivki od strane ministra zdravlja Rajka Ostojića i moram reći da smo doista iznenađeni kako ministar pritom koristi različite podatke o kojima nikad nije našao za shodno s nama razgovarati, rekao je ravnatelj Opće bolnice Zadar dr. Dario Nakić na jučer održanoj konferenciji za medije gdje su on, predsjednica Upravnog vijeća Grozdana Perić i predsjednik stručnog vijeća OB Zadar dr. Klaudio Grdović odgovorili na ministrove kritike na račun upravljanja zadarskom bolnicom.
Dr. Nakić započeo je s tezom o višku zaposlenih u OB Zadar.
2.46 osoba po bolesničkom krevetu
– Bolnica ima 1.220 zaposlenih od čega je 76 posto medicinsko, a ostalih 24 posto nemedicinsko osoblje, nastavio je dr. Nakić te iznio podatak da kad se uzme broj od 496 kreveta, koliko ih bolnica ima, ispadne da u ovoj ustanovi radi 2.46 osoba po bolesničkom krevetu.
– U KB Dubrava zaposlenih po krevetu je 3.1, u KBC Zagreb 2.74, u OB Varaždin 2.42, u OB Slavonski Brod 2.35, OB Pula 2.57… Dakle, Opća bolnica Zadar po broju zaposlenih uopće ne odskače od ostatka Hrvatske. Ipak, ključno bi bilo postaviti jasne standarde o broju zaposlenih. Ja ne znam ima li KB Dubrava s 3,1 zaposlenim po krevetu višak ili nema. Činjenica jest da ta bolnica izvodi izuzetno kompleksne zahvate pa je teško paušalno prozivati. Potrebna su posve jasna pravila koja bi vrijedila za cijelu državu, istaknuo je dr. Nakić koji se potom osvrnuo i na ministrovo prozivanje zbog nabavne cijene leća od 4.500 kuna.
– Volio bih da ministar objasni kako je došao do podataka o cijenama nabave materijala u OB Zadar koje je iznio na središnjem HTV-om Dnevniku! Tako je kazao da mi kupujemo leće po cijeni od nevjerojatnih 4.500 kuna. Istina je da mi kupujemo najjeftinije leće koje koštaju 10 puta manje, odnosno 455 kuna, a jedino pacijentima s posebnim medicinskim indikacijama ugrađuju se skuplje leće i one koštaju 970, a ne 4.500 kuna. Ministar je naveo i da se na Rebru ugrađuju leće od 370 kuna. Takve leće i mi koristimo, ali to su leće za klasične operacije, a ne za kataraktu, napomenuo je dr. Nakić koji se osvrnuo i na navode da se u Zadru ugrađuju stentovi od 11.000 kuna.
Stentovi od 2.800 do 10.800 kuna
Istina je, naveo je ravnatelj, da su se pacijentima s posebnim indikacijama, a takvih je otprilike 30 posto, u zadarskoj bolnici ugrađivali stentovi po cijeni od 10.800 kuna, a ostalih 70 posto dobivalo je stentove po cijeni od 2.700 do 2.800 kuna.
– Početkom ove godine pokušali smo još smanjiti troškove te smo ispregovarali da cijena skupljih stentova bude 7.800 kuna, a jeftinijih 1.700 do 2.150 kuna. Time smo samo na stentovima stvorili uštedu od 40.000 kuna godišnje, istaknuo je dr. Nakić.
Prokomentirao je i kritike da liječnici u zadarskoj bolnici malo rade te istaknuo da je situacija upravo suprotna te da je riječ o djelatnicima koji itekako krvavo odrađuju svoj posao.
– Stvara se jedna slika da naši liječnici leže, da ne rade. Takve optužbe samo mogu proizvesti revolt kod pacijenata. Ministar je gastroenterolog pa bi najbolje trebao znati je li 10 do 12 kolonoskopija, koliko ih dnevno odrade naši gastroenterolozi, malo ili puno. Istovremeno se mnogi žale da nema komunikacije s liječnicima. No, dok se odradi primjerice desetak kolonoskopija, nekoliko hitnih prijema, vizita i ostalo jedan dio treba skratiti, a to često bude komunikacija s rodbinom. Napravimo standarde koji će jasno kazati koliko se primjerice kolonoskopija dnevno treba napraviti. Bojim se da bi to onda bilo znatno ispod 10 ili 12 te da bi liste čekanje bile daleko dulje, kazao je dr. Nakić.
Nepokriveni dug od 63 milijuna kuna
On je naveo da trenutni nepokriveni dug OB Zadar iznosi 63 milijuna kuna te da je samo u prvih pet mjeseci 2012. godine Bolnica proizvela 6,4 dodatna milijuna kuna duga. U istom je razdoblju fakturirano 18 milijuna kuna iznad limita koji je uredbom Ministarstva zdravlja, bez ikakva objašnjenja, sa 16.5 smanjen na 15.8 milijuna kuna mjesečno.
– Što reći na sve ovo? Trebali bismo 22. ili 23. u mjesecu zatvoriti bolnicu. Ili kazati da ne radimo operacije, pokvariti magnetsku rezonanciju, ne nabavljati leće i stentove, izgubiti ključ angio sale… Jer ovako radimo račune koji nikada neće biti plaćeni, a dužni smo napraviti sve što se crvenim ili bijelim uputnicama traži. U sustavu je očito previše problema koje treba rješavati. Ali ne paušalno, već imati viziju i odlučnosti,poručio je dr. Nakić.
Grozdana Perić istaknula je da je cilj Uprave racionalizirati troškove, a istovremeno zadržati visoke standarde.
– Prema HZZO-u i Ministarstvu zdravlja smo išli sa zahtjevom da se plate barem materijalni troškovi onoga što se odradi preko limita, ali nam to nije odobreno, rekla je Perić.
Dr. Klaudio Grdović je istaknuo nastojanje da stručnost medicinskog osoblja u OB Zadar i dalje ostane na istoj razini te je ponovio problem koji je i dr. Nakić isticao – što više radimo, rekao je dr. Grdović, više i trošimo. Problem je što to nitko ne plaća.


U Zagrebu češći infarkti?!




Dr. Nakić iznio je podatak da je na razini države za zbrinjavanje bolesnika s akutnim infarktom osigurano ukupno 25 milijuna kuna godišnje.
– Od toga je za zagrebačke bolnice osigurano 14,5 milijuna kuna, a za ostatak zemlje 10,5 milijuna kuna. Konkretno za zadarsku bolnicu 500.000 kuna. Znači li to da žitelji Zagreba imaju infarkte 14 puta češće nego u ostatku zemlje?! Navest ću primjer da je KBC Zagreb u prvih 11 mjeseci lani zbrinuo 225 pacijenata s infarktom, a OB Zadar 119. Istovremeno KBC Zagreb za to dobiva 4.5 milijuna kuna, a OB Zadar 500.000 kuna. Neka ministar objasni te omjere i poradi na tim nelogičnostima, poručio je dr. Nakić.


Voljeli bismo da nema političkog motiva


Na novinarski upit misli li da je cijela priča oko lošeg upravljanja zadarskom bolnicom politički motivirana, dr. Nakić je napomenuo da ne želi stvari postavljati na taj način.
– Mi smo ovdje naveli konkretne podatke i konkretne probleme koje treba rješavati, rekao je dr. Nakić.
Grozdana Perić izrazila je pak želju da političke podloge nema te žaljenje ukoliko je ipak ima.


Ministre, Zadar nema ortopediju!


Dr. Nakić podsjetio je i na zamjerku da u zadarskoj bolnici u zadnja četiri mjeseca nije bilo ni jedne ortopedske operacije.
– Svi znamo gdje je Ortopedska bolnica u Zadarskoj županiji. Treba li onda uopće komentirati ovakve optužbe. Opća bolnica Zadar nema ortopediju i ne samo u zadnja četiri mjeseca, nego nikada kod nas nije izvedena niti jedna takva operacija, jasan je bio ravnatelj Nakić.