Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zlato dvaju mora

29.05.2012. 22:00
Zlato dvaju mora


Udruga senzorskih analitičara maslinovog ulja Olea Zadar je po pozivu i u organizaciji O.L.E.A. Pesaro sudjelovala na međunarodnom ocjenjivanju ekstra djevičanskih maslinovih ulja za natjecanje “L’oro dei due mari” koje je održano 21. i 22. svibnja 2012. u San Dorligo della Valle nedaleko od Trsta, ogledavši se zajedno s kolegama u novoj inicijativi koja bi “zlato dvaju mora” (Jadranskog i Jonskog) željela izrazitije predstaviti svijetu.
U dvodnevnom radu međunarodnog panela koji je bio sastavljen od kušača iz Slovenije, Hrvatske i Italije kušana su sva ulja koja su prikupljena i koja su pristigla na natjecanje. Iz Hrvatske sudjelovali su kušači iz Zadra, Splita i Šibenika. Uzorci za manifestaciju su stigli iz cijele Italije, Hrvatske, Slovenije i Grčke. Natjecanje je održano pod pokroviteljstvom Foruma jadransko-jonskih komora koji djeluje već niz godina i koji ima za cilj unaprijediti i povezati gospodarske veze cijele Jadransko-jonske regije.
Manifestacija “L’oro dei due mari”, koja je ove godine održana prvi put, ima za cilj okupiti najbolje proizvođače ekstra djevičanskog maslinovog ulja iz zemalja koje se nalaze u Jadransko-jonskoj regiji i u budućnosti raditi na promociji kvalitetnog ekstra djevičanskog maslinovog ulja. U budućim izdanjima namjera je uključiti proizvođače ulja s uzorcima i iz Crne Gore, Albanije i Bosne i Hercegovine koji također proizvode maslinovo ulje, a ove godine nisu bili zastupljeni na natjecanju.
Posebno je važno što se na ovakvim manifestacijama dodatno usavršavaju vještine kušača te se uspoređuju sa svojim kolegama iz drugih zemalja. Nakon obrade rezultata prema riječima voditelja panela nije bilo većih odstupanja kod ocjenjivanja što ukazuje na visoku profesionalnost i ujednačenost kušača koji su sudjelovali u ocjenjivanju, informirali su nas Tihomir Ivanov i Petar Pedišić.