Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Terasi Il Padrina kumovao Konzervatorski odjel

Autor: Vanja Mirčeta

29.05.2013. 22:00
Terasi Il Padrina kumovao Konzervatorski odjel


Grad Zadar je društvu Profundus d.o.o. Zadar u vlasništvu Zlatana Kovača, člana ugostiteljske obitelji Nižić, dao u zakup javnu površinu preko puta restorana Il Padrino za postavu ugostiteljskih stolova i stolica na površini od 83 metra četvorna. Temeljem zaključenog Ugovora o zakupu javne površine nije im dana i suglasnost za postavu travnatog tepiha, kako doznajemo iz Grada Zadra, a zeleni tepih je nedavno ipak osvanuo na rivi preko puta navedenog ugostiteljskog objekta, na što nitko od odgovornih nije reagirao. Dakle, Grad je dopustio postavljanje stolova, stolica i suncobrana na dopuštenu zemlju i nedopušten »travnati tepih«
Iz Grada ističu kako ovom odlukom ova institucija nije devastirala zelenu površinu na zadarskoj rivi, u povijesnoj jezgri grada.
– Grad Zadar ne devastira zelene površine jer dodjelom u zakup predmetne površine ništa nije devastirano, a za isto je Konzervatorski odjel u Zadru dao suglasnost, kazala je Ivana Dadić, stručna suradnica za informiranje i odnose s građanstvom u Gradu Zadru.
Iako kuloarske priče kazuju kako je pravi vlasnik Il Padrina Kristijan Magaš, bivši član Gradskog poglavarstva zadužen za gospodarstvo, bivši direktor Razvojne agencije Zadarske županije i SAS-a te nekadašnji predsjednik KK Zadra, itd., izvodi se zaključak da je davanje suglasnosti Konzervatorskog odjela na čijem čelu je tada bila Anastazija Magaš, njegova sestra, išlo po obiteljskoj liniji. Po svemu sudeći, ovakvom korištenju javnog prostora, odnosno zelene površine, progledano je kroz prste i od strane pročelnika Upravnog odjela za gospodarenje imovinom Grada Zadra, Rajka Jurina.
No papiri govore drugačije. Po uvidu u sudski registar, osnivač društva je ipak samo Zlatan Kovač, dok je Kristijan Magaš samo »gost« Il Padrina. Ali itekako je dobro upoznat s novinarskim upitom vezanim uz ovaj prostor poslanim na adresu Grada Zadra, stručne suradnice za javnost i protokol Ivane Dadić te pročelnika Rajka Jurina! U skladu s dobivenim informacijama iz Grada po našem pozivu sam je i potegnuo pitanje konzervatorskog odobrenja za postavljanje travnatog tepiha na gradsku rivu preko puta Il Padrina. Magaš ističe kako mu je ugostiteljstvo tek usputni posao kojim se relativno uspješno bavi posljednje četiri godine.
– Il Padrino formalno nije moj, na papiru me nema tako da njegovo vlasništvo ne bih želio komentirati. Pješački prijelaz na navedenom mjestu naslijeđen je s poslovnim prostorom i ja s tim nemam ništa. Što se tiče postavljanja travnatog tepiha te odobrenja moje sestre iz Konzervatorskog odjela za njegovim postavljanjem, mogu samo reći da nam je to odobreno jer ne narušava izgled rive, a s druge strane sve se vrlo lako vrati u prvobitno stanje. Iskreno, ja bih bio najsretniji da se tamo može postaviti drveni pod, ali ne smije. Istu stvar kao Il Padrino napravit će i ugostiteljski objekti Eva i Kampanel, istaknuo je Magaš dodajući kako su na taj potez bili prisiljeni, jer se ugostiteljski inventar nije mogao postaviti u prašinu koja je stvarala probleme u ljetnim mjesecima objektu koji se bavi prehranom.