Dr. Karlo: Zadar treba zadržati Transfuziju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
PIXSELL

Ukidanje zadarskog Odjela transfuzije kao subregionalnog centra u četvrtak je po hitnom postupku uvršteno na dnevni red sjednice Gradskog vijeća. Neki su vijećnici bili protiv ove odluke, ali su preglasani dizanjem ruku vijećnika vladajuće koalicije.

Dogradonačelnik Zvonimir Vrančić ovih je dana upozorio na ukidanje subregionalnog transfuzijskog centra kazavši kako Grad raspolaže informacijom "da je Ministarstvo zdravlja donijelo odluku da se Zadar kao subregionalni centar transfuzijske medicine ukida, te da bi ubuduće potpao pod Split kao regionalni centar". Lokalna vlast u tome vidi veliku opasnost i korak natrag za zadarsku medicinu jer zadarska bolnica ubuduće ne bi mogla davati kvalitetne zdravstvene usluge kao što je radila dosad, poručio je Vrančić.

Po njemu postoji mogućnost još jedne, mnoge opasnije posljedice, a ta je opadanje dobrovoljnog davalaštva krvi, zbog čega je poslao javni apel svim nadležnim institucijama da se ovakav potez Ministarstva zdravlja spriječi.

U Općoj bolnici Zadar provjerili smo jesu li već dobili službenu odluku Ministarstva o ukidanju Odjela transfuzije i kako komentiraju ovaj neobičan potez ministra Siniše Varge?

Zamjenik sanacijske upraviteljice Bolnice, dr. Robert Karlo, kao i zadarski čelnici smatra da to ne bi bilo dobro za Bolnicu, posebice zbog velikog broja turista u sezoni i udaljenosti mjesta po županiji:

- Definitivnu odluku Ministarstva zdravlja još nismo dobili, ali i dalje smatramo da Zadar zbog svoga obima posla, turističke sezone i rasporeda drugih mjesta u županiji treba zadržati djelatnost prikupljanja i distribucije krvi. Obavili smo određene razgovore s lokalnom zajednicom i Crvenim križem i imamo zajednički stav da tradiciju dobrovoljnog davalaštva krvi treba i dalje razvijati, a to je moguće jedino uz nastavak djelatnosti Opće bolnice Zadar, te smo o tome obavijestili Ministarstvo zdravlja - kaže dr. Karlo.

Prema saznanjima Grada, Ministarstvo se na ovaj potez odlučilo zbog uštede, odnosno udovoljavanja kriterijima Europske unije koja za odjele transfuzije traži nove standarde. No, dogradonačelnik Vrančić upozorio je kako je Grad upoznat i s činjenicom da je Ministarstvo zdravlja dobilo sredstva EU fondova za dodatna ulaganja u prostor i opremu transfuzija. Dio tih sredstava mogli bi izdvojiti za zadarsku bolnicu i tako joj omogućiti zadržavanje statusa subregionalnog centra transfuzije. I zamjenik sanacijske upraviteljice u tome vidi mogućnost da Bolnica zadrži Transfuziju.

- Postoji namjera dodatnog ulaganja u opremu i edukaciju osoblja da bi Odjel za transfuzijsku medicinu mogao ispuniti visoke standarde propisane EU zakonima i kao takvi zadržali djelatnost rada s dobrovoljnim darivateljima krvi na zadovoljstvo svih građana i pacijenata naše županije - poručio je dr. Karlo.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno