Forenzična analiza povijesti

Slika korisnika admin
Vedran SITNICA

U Muzeju antičkog stakla jučer su antropolozi i forenzičari sa splitskog Sveučilišnog odjela za forenziku dr. sc. Željana Bašić, dr. sc. Ivana Anterić i Ivan Jerković, magistar forenzike održali predavanje i radionicu pod nazivom „Forenzična analiza povijesti."

Riječ je, kako je objasnila dr. sc. Željana Bašić, o predavanju koje upoznaje širu javnost s forenzičnom antropologijom, osnovnim postupcima određivanja spola i dobi na koštanom materijalu, otkrivanja bolesti, trauma, mogućih uzroka smrti i ulogom forenzične antropologije u proučavanju povijesti.

- Forenzična antropologija proučava koštane ostatke predaka sa svrhom istraživanja kvalitete života odnosno zdravlja i bolesti populacije, a predavanje koje je namijenjeno učenicima, studentima i svima zainteresiranima, organizirano je u okviru projekta Udruge hrvatski identitet „Uloga forenzike u proučavanju povijesti" koji financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, istaknula je dr. sc. Željana Bašić, naglasivši kako ovi mladi znanstvenici koji drže čitav niz predavanja radi popularizacije znanosti, suzbijanja nasilja među i nad djecom i mladima, te promiču ljudska prava, trenutačno rade i na velikoj antropološkoj zbirci koja sadrži više od četiri tisuće koštanih ostataka koji datiraju od prapovijesti do razdoblja Drugoga svjetskog rata. Ova vrijedna zbirka nazvana „Anđelinović" po uglednom splitskom i hrvatskom liječniku prof. dr. sc. Šimunu Anđelinoviću, nekadašnjem šefu Patologije splitskog KBC-a i današnjem rektoru Sveučilišta u Splitu, trenutačno je smještena u neadekvatnim uvjetima, pa dr. sc. Željana Bašić i ovom prigodom apelira na kvalitetnije zbrinjavanje ove druge najveće ovakve zbirke u Hrvatskoj.

Provedba ovog projekta uključuje učenje o prošlosti, ne samo kroz učenje o velikim vladarima, važnim bitkama i povijesno značajnim datumima, nego i o životu običnog čovjeka koji se tijekom života suočavao s brojnim nedaćama, stjecao znanja koja su današnjim generacijama dragocjena, sudjelovao u važnim bitkama i preživljavao, te neposredno utjecao na oblik i izgled današnjeg društva.

Na predavanju, kojem su u najvećem broju prisustvovali studenti Odjela za zdravstvene studije Zadarskoga sveučilišta, prikazano je, među ostalim, i kako su naoko nevažni događaji poput širenja pojedinih bolesti (epidemija) značajno izmijenili tok povijesti. Nakon predavanja održana je i radionica u kojoj su slušatelji dobiti priliku raditi s koštanim ostatcima i držati u rukama dio povijesti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno