Picula dovodi europarlamentarce na zadarske otoke

Slika korisnika admin
Autor: 
Marin GOSPIĆ

Prošle su tri godine od osnivanja Otočnog sabora. Nažalost, u prethodnoj godini nismo se mogli uvjeriti da se u donošenju raznih zakona i pravilnika poštivala i uvažavala specifičnost i način življenja na otocima. Tako se aktivnost Otočnog sabora vodila oko borbe za očuvanje tradicijskog malog ribolova, izmjene Odluke o razvrstavanju jedinica lokalne i područne samouprave prema stupnju razvijenosti, borbi za izmjenom i poništenjem Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na povlašteni prijevoz na linijama u javnom pomorskom prijevozu, reagirali smo i oko nekontrolirane berbe samoniklog bilja po hrvatskim otocima i na prijedlog izmjene Zakona o otocima te na moguća istraživanja i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu - rekao je jučer Denis Barić predsjednik Otočnog sabora na Godišnjoj Skupštini održanoj u prostorijama IMPACT Centra u Zadru.

Skupština je ovoga puta bila posebno svečana jer su joj osim samih osnivača Otočnog Sabora kao što je Nives Kozulić, Lenko Garbin, Ante Šarunić i mnogih drugih članova, nazočili i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva regionalnog razvoja i fonda EU, Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, predstavnici saborskog Odbora za regionalni razvoj, otočni saborski zastupnici, otočni gradonačelnici i načelnici. Bila je pozvana i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović no ona nije došla, ali je zato u Zadar stigao Tonino Picula europarlamentarac i član Međuskupine za more, rijeke, otoke i priobalje EU parlamenta.

-Ja sam ovdje došao na poziv Otočnog sabora u potrazi za dobrim rješenjima koja su potvrđena u onim članicama Europske unije koje također, imaju otoke ispred svoje obale i koje su riješile već kronične probleme, kojima se otočani nose, a to je odlazak stanoviništva. Zanomo da razlog leži u činjenici da otočani ne vide perspektivu života na otocima, a to naravno, predstavlja zbroj mnogih problema s kojima se otočani nose. Svi podaci govore da je prosječni društveni dohodak oko 79 posto od onoga što se ostvaruje na kopnu. Hrvatski otoci su specifični bez obzira koja je kombinacija na vlasti. Ja ću prije svega slušati ljude koji žive na otocima. Ovom prigodom želim i najaviti dolazak jedne delegacije Europskog parlamenta koju sam suosnovao, a i potpredsjednik sam za otoke. Oni bi trebali doći koncem idućeg mjeseca. Nastojim s povjerenicima dogovoriti jednu vrstu izmjene propisa kako bi barem neke probleme riješili - izjavio je novinarima prije početka Skupštine, europarlamentarac Tonino Picula.

- Najveća aktivnost protekle godine bila nam je oko statusa malog ribolova. Uspjeli smo uz suradnju s Ministarstvom poljoprivrede, Upravom za ribarstvo izmijeniti Zakon o morskom ribarstvu i donijeti novi Pravilnik o malom ribolovu. Nismo zadovoljni i nećemo biti dok ga ne zaštitimo kao tradicijski način ribolova - nastavio je Denis Barić podnoseći izvješće o radu Otočnog sabora za prošlu godinu.

Osvrnuo se i na problem o povlaštenom prijevozu te je naglasio kako je Otočni sabor protiv diskriminacije i ograničavanja putovanja po povlaštenoj cijeni putnih karata za otočane temljem primjene Pravilnika o uvjetima i načinu njegova ostavrivanja. Zbog toga je Otočni sabor ustavnom sudu RH podnio i prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s ustavom RH.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno