Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Osuvremenili zalistavac i kreirali zadivljujuće unikate

29.05.2017. 22:00
Osuvremenili zalistavac i kreirali zadivljujuće unikate


Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, u suradnji sa Narodnim muzejom Zadar, organizira izložbu “Zalistavac – tekstilni mozaik u nakitu” u okviru Etno dana, a koja će trajati od 29. svibnja do 9. lipnja. Otvorenje izložbe održat će se danas u 12 sati u Kneževoj palači.
“Zalistavac, plastron, naprsnica, primetača, peturina, sve su to isti dijelovi svečane tradicijske ženske odjeće na području sjeverne Dalmacije, u priobalju i na otocima. Bila im je svrha ukrasiti poprsje žene. Podloga im je od čvrsto podstavljene vunene tkanine crvene, crne, zelene ili modre boje. Mozaik je složen od raznobojnih komadića tkanine iskrojenih u razne geometrijske oblike. Djelići tkanine najčešće su slagani simetrično i ukrašeni srmom (zlatni i srebreni konac)”, napisala je o ovom ukrasu Marija Vrkić Žuvanić.
Stupano sukno kao podloga u originalu zamijenjeno je filcom, a sam je oblik umanjen radi druge namjene tj. nakita koji je i dalje blizu ženskih prsa. Igrajući se geometrijskim elementima i bojom u tehnici veza i apliciranja, stvarala su se vlastita rješenja tekstilnog ukrasa, koja nisu bila puka kopiranja originala. Paleta je pojačana, oblici minimalizirani i u potpunosti je vidljiv moderan umjetnički pristup.
Sve ogrlice rad su 17 učenika smjera dizajna odjeće i dizajna tekstila, a svaki napravljeni komad je unikat. Voditeljica projekta je prof. Kate Prskalo, uz suradnju profesorica istoimenih odjela Sandre Bačić, Ivane Vitlov i Vlatke Prtenjača.
– Cilj rada bilo je dobiti suvenir, koji je dio vlastitog naslijeđa, ali ga i osuvremeniti uz ispunjenje zahtjeva modernog tekstilnog dizajna, te dokazati mogućnosti crpljenja ideja iz tradicije bez uništavanja i nakaženja prvotne ideje. Na ovaj način odajemo i počast svim izuzetnim ženama prošlosti, koje su izradile svoje prve zalistavce, te ih ponosno nosile, ističu u školi.
Izložba se održava u sklopu Etno dana, te je nastavak suradnje Škole primijenjene umjetnosti i dizajna i Etnografskog odjela Narodnog muzeja Zadar. Izložba je prodajnog karaktera, tako da je svaki izloženi primjerak ogrlice moguće kupiti nakon zatvaranja izložbe 12. lipnja.