Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

ARAMIS NAGLIĆ: S onim što sam učinio jako sam zadovoljan

31.05.2018. 12:00
ARAMIS NAGLIĆ: S onim što  sam učinio jako  sam  zadovoljan


Spušten je zastor na košarkašku sezonu 2017./18. a navijači  Zadra mogli su uistinu uživati u svemu onome što je njihov klub pružao  tijekom proteklog razdoblja od šest mjeseci. Završna analiza, ujedno i rezime postignutog je nešto što naravno pripada glavnom i odgovornom  za događanja na parketu i svlačionici, treneru Aramisu Nagliću.  A on je  unatoč završetku sezone s dva poraza u nizu od Cibone uistinu zaslužio  pohvale za sve što je napravio tijekom sezone sa sastavom na kojeg  mnogi početkom listopada ne bi stavili „ni pet para“ da će imati na kraju  37 pobjeda iz ukupno 53 utakmice koliko su igrali ove sezone. 
– Imali smo definitivno jedan kontinuitet rada, igara i rezultata. To  stvarno zadovoljava i čini sezonu relativno uspješnom. Polufinala Kupa i  doigravanja sam već dosta puta komentirao i nekako se već ponavljam.  Alibi mi definitivno ne treba za sve ono što sam napravio ove sezone.  Međutim stanje u momčadi i roster na kraju krajeva su bili takvi da je na  kraju s obzirom na sve, rezultat bio realan. Žao mi je, jer je postojala  ogromna želja kod svih nas, ali kad se sjedne i izanalizira sve onda se  uključi ono zrno razuma koje kaže da je Cibona bila kvalitetnija što i pokazuje trenutno u finalnoj seriji protiv Cedevite.


 Ozljede i kvaliteta izbora
Iako ste s Cibonom tijekom sezone imali omjer 4-1, pokazalo se u  doigravanju da je sve to bila jedna velika optička varka.
– Naš izbor igrača kakav je bio u datom trenutku kao i stanje sa ozljedama definitivno je Cibonu izbacilo u poziciju momčadi koja je ispred  nas. Oni su kvalitetnija momčad iako tijekom sezone nisu bili na onom  pravom nivou. Nisu imali kontinuitet igara, ali imaju tri hrvatska reprezentativca i dvije najveće hrvatske zvijezde u HT Premijer ligi, Luku  Žorića i Marka Tomasa. Od toga se ne može pobjeći i to je definitivno tako. Odigrali smo rekao bih korektno polufinale s obzirom na stanje sa  ozljedama u tom trenutku, prije svega mislim na Mislava Brzoju i Jakova  Vladovića. Izbjegavam analize jer mislim da su mnoge dobre napisane u  medijima i na internetskim portalima zato što ne želim da ispadne kako  se bilo kome pravdam.
U ožujku ste nakon incidenta u Splitu i kazne od šest utakmice  izrečene Prestonu Knowlesu izjavili da čekate Amerikanca u doigravanju i da će Cibona tada biti itekako drukčija nego što je bila tijekom  sezone. Istaknuli ste da je Cibonina najveća snaga iskustvo njihovog  trojca: Žorića, Tomasa i Rozića. Na kraju je ispalo da ste itekako imali  pravo u toj prognozi.
– To su realne činjenice i stvari koje svatko tko razumije košarku mora  shvatiti. Naravno da kritike i savjeti pogotovo u Zadru dolaze od svakoga,  pa i od ljudi koji u životu nisu šutnuli na koš i koji se prave pametni. Ali,  činjenice se znaju i svatko tko razumije situaciju zna zašto je kraj sezone  bio takav. Međutim ne bih volio da je taj kraj sezone ostane zapamćen  samo po tom porazu, jer bih volio da se zapamti momčad koja je praktički cijelu sezonu igrala jako dobru košarku. Mislim da Zadar dugo nije  imao niti takvu atmosferu niti takvu momčad na terenu. Meni u korist  idu neke činjenice ako usporedimo situaciju u momčadi i rezultate kad  sam stigao u Zadar lani tri mjeseca prije kraja prošle sezone sa onim što  se napravilo u ovoj sezoni i to dovoljno govori o mom radu. Sa onim što  sam učinio sam jako zadovoljan.


Kompleks od Cibone
Poražavajući statistički podatak da je Cibona od ukupno 20 serija  doigravanja koje je igrala sa Zadrom bila uspješnija čak 19 puta opisuje najbolje kompleks kojeg imaju na Višnjiku od kluba iz metropole.
– Mislim da Zadar ima jedan kompleks od Cibone. Cibona u kakvom  god sastavu bila kod igrača Zadra i zadarske publike stvara jedan dodatan pritisak. Oni su jedan veliki brend i imaju u svom imenu ono što  mnogi klubovi nemaju. Imaju taj autoritet bez obzira na kvalitetu svojeg  rostera i Cibona je veliko ime te veliki klub. A na kraju takvi najčešće prolaze serije na više utakmica. Nemojmo zaboraviti na njihove rostere kroz  povijest kao i ove sezone. Uvijek su imali prave, klasne igrače u svojem  sastavu tako da i to ide u prilog tezi da je Zadar samo jednom uspio ih izbaciti u seriji doigravanja u povijesti.
Nekako se čini da je najbolji dio sezone došao malo prerano kroz  prosinac i siječanj u ABA ligi. Iako pred početak niste mogli ni sanjati  da ćete se ravnopravno do posljednjih kola boriti za Final four regionalne lige.
– Ušli smo sa smanjenim budžetom i sa strahom u ovu sezonu.  Međutim ispala je komotna u njenom većem dijelu. Tako da mislim da je  na neki način ono zadano i učinjeno. U ABA ligi smo imali pogotovo sjajnu sezonu. Poraz od Mornara na Višnjiku nam je bio pozdrav sa ambcijama o Final fouru. Ali izgubili smo od puno snažnije momčadi što su i  pokazali ove sezone ulaskom među najbolje četiri momčadi, a bili su al  pari sa Crvenom Zvezdom u polufinalu. Nemojmo se zanositi. Uložili su  Crnogorci mnogo u svoj roster i imali jako veliki budžet što donosi uvijek  na kraju prevagu. Međutim ono što me najviše veseli i što će mi biti najveća uspomena na ovu sezonu jest ono razdoblje u prosincu i siječnju  kad smo odigrali uistinu fantastično. Budućnost i Olimpija su pali na  Višnjiku, dobili smo Megu  na njihovom parketu. Općenito Zadar nije dobijao toliko utakmica u gostima kao što je to bio slučaj ove sezone i to je  nešto najljepše. Pogotovo što se sve to odvijalo u jednom Zadru koji je  uvijek bio što se tiče košarke čista emocija. Sve to zapakirano u atmosferu koju zna napravit samo Zadar je uspomena koju treba sačuvati.




Odlazak Bostica i Knowlesa
Možda će zvučati nelogično, no taj zanos u prosincu i siječnju je  odredio ostatak sezone. Odlične igre Zadra predvođene Joshuom Bosticem su dovele do njegovog odlaska i više ništa nije bilo isto nakon  tog trenutka.
– Haha, kad se tako gleda istina je. Taj odličan dio sezone u ABA ligi  nam je značio oproštaj s Bosticem što je dovelo do narušavanja kvalitete  i one fenomenalne kemije u svlačionici. Odlične igre Amerikanca nisu  mogle proći nezamijećeno i sudbina niskog budžeta Zadra je na kraju  dovela do situacije da smo ostali bez najboljeg igrača u srcu sezone. Šalili  se ili ne, taj angažman Bostica u Sassari pa i kasniji slučaj sa Knowlesom  dosta su usmjerili završnicu naše sezone.
Izuzev dobro pogođenih Amerikanaca ove sezone iako su oni uvijek  kratkog vijeka u Zadru isprofilirala se nekolicina igrača na kojima Zadar ako je naravno u stanju ih zadržati može pokušati graditi bližu  budućnost.
– U principu je vrlo nezahvalno isticati pojedince u momčadskom  sportu. Prije svega sam jako ponosan na svoje igrače i na ono što su postigli ove sezone. Iz konteksta bih mogao izvući Luku Božića, Domagoja  Vukovića, Mislava Brzoju i Kristijana Krajinu kao igrače koji su se najviše  uspjeli afirmirati kroz tih šest mjeseci koliko je sezona trajala. Pokazali su  veliki napredak i sigurno se o njima može razmišljati o igračima na kojima se može graditi roster za novu sezonu, ali to je tema koja u ovom trenutku kad je sezona gotova nije u prvom planu. Ne smijem zaboraviti  spomenuti i Lovru Bašića koji se u završnici sezone probudio i pokazao  jako puno.
Čekalo se dugo Jakova Vladovića, a na kraju nije ga se i dočekalo.
– Jakova je ozljeda prije početka sezone izbacila iz rutine. Duga pauza,  pa ponovno ozljeda tako da ga praktički kroz cijelu sezonu nismo imali u  onom pravom izdanju. A pogotovo nam je igrač takvog profila i iskustva  trebao u doigravanju, no to je tako, protiv više sile se jednostavno ne  može.
Je li tijekom sezone bilo trenutaka kada ste sami sebi predbacivali  da ste mogli u pripremi ili vođenju utakmice napraviti nešto  drukčije?
– Na svaku igubljenu utakmicu čovjek analizira i ako je normalan onda  najprije kreće od sebe i od onog što je sam mogao napraviti bolje. Naravno da kad izgubiš utakmicu svaka odluka se može protumačiti krivom.  Kad pobijediš svaka odluka je dobra. Takav je trenerski kruh i od toga se  ne može pobjeći. Bilo je trenutaka kad sam si razmišljao da sam mogao  povući neke druge poteze, ali to su normalne stvari u ovom poslu i svaki  trener razmišlja nakon poraza što si, gdje si i kako si mogao nešto bolje  napraviti. Ali to je već ulaženje u onu sferu "što bi bilo kad bi bilo".


 Amerikanci predvodili, svestranost  Božića i Ivanova
Individualno gledano u momčadi Aramisa Naglića statistički su se ponajboljima  pokazali Amerikanci koji su svaki u svom razdoblju predvodili učinkom.  Joshua Bostic je vladao zimskim dijelom kad je odigrao 13 utakmica u ABA ligi i do tog trenutka bio glavni kandidat za MVP-a lige, a Preston Knowles je cijelo vrijeme bio njegov  vjerni pratitelj do one nesretne utakmice na Gripama protiv Splita kad je i posljednji  put navukao dres Zadra. Zamjena za Bostica Steven Gray pokazao se odličnom akvizicijom jer je kroz 16 utakmica HT Premijer lige i dvije u Kupu bio najkorisniji Zadrov igrač (18.4 ind.poena) i ujedno  najbolji strijelac (19.8). Odmah do Amerikanaca je skupina od četiri igrača:  Luka Božić, Ive Ivanov, Mislav Brzoja i Kristijan Krajina koji su činili okosnicu momčadi. Svestrani Luka Božić zaslužio je titulu najboljeg  skakača ABA lige sa 7.8 skokova po utakmici, a ujedno je bio peti igrač lige sa 19.1  indeksnim poenom, a u sličnom ritmu je nastavio igrati kroz mnogo lakšu domaću ligu. Uvijek pouzdani i također svestrani Ive Ivanov u mnogim utakmicama je bio  igrač odluke (u HT Premijer ligi sa 17.3 ind. poena drugi najkorisniji igrač) dok su  Brzoja i Krajina svojom konstantnošću i zahvalnim učincima zaslužili visoko mjesto  u tom statističkom rasporedu zadarske momčadi.


Najbolji trener HT Premijer lige
Potvrda kvalitetnog rada protekle sezone nije ostala nezamijećena od strane struke koja je Naglića proglasila najboljim trenerom domaće lige. U HKS-u nisu mogli  prijeći preko činjenice da je Zadar imao sezonu u kojoj je upisano čak 26 pobjeda u  nizu i tek tri poraza iako su završili svoj put u polufinalu doigravanja.
– Jedna mala satisfakcija za uložen trud i rad ove sezone. Naravno da bi mi bilo  draže da je sve to okrunjeno nekim trofejom u Zadru koji sam i ja u principu toliko  želio. Eto nagrada je barem meni jedna mala osobna satisfakcija i gledam na to kao  rezultat rada ne samo mene nego cijelog stručnog stožera, momčadi i navijača kojima sam nagradu na kraju krajeva i posvetio.


Neću sebi dozvoliti da potežem  nekog za rukav
Jeste li sjeli za stol sa čelnim ljudima kluba i dogovarali se o nastavku suradnje?
– Jedan lakši razgovor smo obavili, ali još ništa ozbiljno. Sad je ipak vrijeme licitiranja, vrijeme prodaje i preprodaje kako se kaže. Jedno možda i malo ružnije razdoblje za trenere jer gdje god radili uvijek na to mjesto  pretendira nekoliko imena, a  takva je situacija  i sa Zadrom trenutno. Nisam od onih koji će koristiti političke, ni  kumske, a ni prijateljske veze da bi došao do posla. Ako me netko treba angažirat će  me, ako ne onda hvala lijepo! Nadam se jedino da će odgovor od KK Zadar doći što  prije, jer ne bih volio da se ponovi prošlogodišnja situacija kad se za ime novog-starog trenera čekalo do osmog mjeseca. Tako da vjerujem da će sve to biti rješeno ove  godine puno prije. Imena se vrte, započelo je licitiranje, u šali rečeno kao na stočnoj  farmi, ali dobro, to je nešto sasvim normalno u ovom poslu..ali ponavljam još jednom: neću sebi dozvoliti da potežem nekog za rukav za bilo koje trenersko mjesto,  pa makar bilo to mjesto na klupi Zadra kojeg uistinu izuzetno cijenim. I ovom prilikom bih se zahvalio ljudima u klubu na ukazanom povjerenju za rad u klubu za kojeg smatram da je veliki i da je okruženje u kojem se nalazi jedino pravo košarkaško  okruženje u Hrvatskoj. Što god da se dogodi u budućnosti definitivno neću biti nezadovoljan, nesretan ili ljut jer imam samo lijepe uspomene u ovih sezonu i pol koliko sam na klupi Zadra.