Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

FOTOGALERIJA: Unikatno, ručno rađeno do posljednjeg detalja i – zadarsko

30.05.2018. 12:29
FOTOGALERIJA: Unikatno, ručno rađeno do posljednjeg detalja i – zadarsko


Zadarska galerija ZadArt bila je pretijesna u utorak navečer  za sve posjetitelje otvaranja izložbe unikatnog ručno izrađenog nakita i  modnih dodataka „ARtDoOR“, prezentaciji dva zadarska modna brenda: 2RARE designa Frane Šunića i Nene Ninčević Mandić te Gallerie Divine Antonije Gospić. U suradnji sa Školom primjenjene umjetnosti i  dizajna Zadar, čiji su radovi također bili izloženi, spomenuti su se zadarski kreativci po prvi puta zajedno i to u galerijskom prostoru predstavili javnosti. ZadArt je njihovom izložbom okrenuo novu stranicu u  svom djelovanju, približivši javnosti ne uobičajno – slike, već nakit. No  ni izbliza bilo kakav već, spomenuto, originalan, ručno izrađen nakit,  unikatne komade narukvica, prstenja, ogrlica i novine – kravata, bez bilo kakve zadrške umjetničkog predznaka. Jer, za razliku od većine danas aktualnih "dizajnerica" i "dizajnera" spomenuta trojka svoje rukotvorine izrađuje od najsitnijeg detalja ručno, stručno osposobljeni, nagrađivani, kompletni umjetnici pa je spomenuta gužva na otvaranju bila sasvim očekivana.
Okupljene su pozdravili Nena i Antonija, vrlo kratko i informativno  prezentirajući im izloženo, a prije njih govorila je i Marjana Bakmaz, ravnateljica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar, izrazivši zadovoljstvo suradnjom škole i brendova, posebice u kontekstu činjenice  što su znali i znaju prepoznati ostavštinu hrvatske kulturne baštine, koja se može, kako je naglasila, itekako vidjeti u njihovim radovima. U  ime galerije s par riječi uzvanicima se obratio predsjednik istoimene  udruge Nilo Karuc.
Učenici Škole primjenjene umjetnosti i dizajna Zadar su izložili nekoliko avangardnih modnih kreacija, u dvije osnovne boje: crnoj i bijeloj, izvrsno pogođenih kao podloga nakitu. Antonija je za ovu priliku  kombinirala svoj zaštitni znak – staklo s metalom, u raznim bojama,  prije svega u crnoj i prozirnoj, vrlo minimalističkog predznaka, dok  smo 2RARE design imali priliku vidjeti kroz četiri kolekcije: Art cube  colliection, Hitchcock sunset, Cultural heritage i Zebra life.