Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Gradit će se novi vrtić u Turnju vrijedan 4,4 milijuna kuna

30.05.2018. 13:23
Gradit će se  novi vrtić u  Turnju  vrijedan 4,4  milijuna kuna


Dječji vrtić Cvit u Sv. Filip i Jakovu, koji se nalazi u  prizemlju zgrade kod Pogona kulture-kino dvorane i Cvitić u Turnju itekako su značajne obrazovne institucije koje svake godine, pa tako i ove,  rade na sadržajima koji će obogatiti boravak djece u vrtiću.
– Uz cjelovit program odgoja i obrazovanja predškolske djece i to kroz  4,5-satni i 10-satni program te program predškole provodi i integrirano  rano učenje engleskog jezika, kazala je Mirjana Zalović, ravnateljica DV  Cvit.Od siječnja 2018. godine u prostorijama škola u Raštanima Donjim i  Raštanima Gornjim provodi se i program predškole, a slijedi i projekti  koji će dodatno unaprijediti vrtićku ponudu.


Općina izdvaja značjana sredstva
– Od nove pedagoške godine 2018./2019. Dječji vrtić Cvit će uvesti  smjenski rad. U ponudi će, naime, biti i boravak djece u popodnevnoj  smjeni do 21 sat navečer. Program će se organizirati sukladno potrebama roditelja i odluci osnivača Dječjeg vrtića Cvit, istaknula je Zalović.
U tijeku je priprema natječajne dokumentacije za prijavu Ministarstvu  za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
– Cilj ovog projekta je usklađivanje obiteljskog i poslovnog života roditelja kroz unaprjeđenje usluga i produljenje radnog vremena dječjih vrtića, rekla je Zalović.
Općina Sv. Filip i Jakov, kao osnivač i vlasnik DV Cvit godinama aktivno prati rad ove ustanove i izdvaja značajna financijska sredstva kako bi  se djeci osigurao što kvalitetniji i sigurniji boravak, a ove godine je u tu  svrhu nominirala i dva nova projekta za sufinanciranje Ministarstvu regionalnog razvoja i Ministarstvu demografije.
 – Radi se o projektnoj dokumentaciji za novi vrtić u Turnju, što stoji  236.000 kuna, a ukupna investicija gradnje novog vrtića iznosi 4.428.750  kuna. Drugi projekt odnosi se na adaptaciju dva sanitarna čvora u matičnom objektu u Sv. Filipu i Jakovu čija je vrijednost procijenjena na  180.000 kuna, istaknula je Zalović.
Osim radu na novim programima i pripremi na različitim projektima,  DV Cvit tijekom cijele godine provodi i veliki broj aktivnosti s djecom kako bi vrtić bio mjesto igre i učenja.


Aktivnosti i manifestacije
– Tijekom božićnih blagdana vrtić je sudjelovao na raznim manifestacijama: Sv. Nikola, božićni sajmovi u Sv. Filipu i Turnju, Osluhni nutarnje  zvono, Božićni prvi ples. Djeca iz Cvitića u Turnju okitila su jelku u poslovnici Erste banke u Biogradu, a Općina Sv. Filip i Jakov i Turistička zajednica Općine darivale su svu djecu vrijednim poklon paketima povodom dolaska sv. Nikole u vrtić, podsjetila je Zalović.
Nakon što su uslijedili karnevalski dani, osim maskenbala u vrtiću,  djeca su sudjelovala na karnevaliću u Viru, Zadru i Biogradu, a kao i svake godine bili su i aktivni sudionici na tradicionalnoj manifestaciji Škrapić u Tkonu.
– Sada slijede pripreme za aktualni Festival cvijeća u kojem djeca aktivno sudjeluju prigodnim programom na otvorenju, prodajnim štandom te na Cvjetnom korzu Zadarske županije "Neka riva u cviću pliva",  naglašava Zalović.
Uz veliki broj aktivnosti koje provodimo s djecom vrtić je nabavio i automobil za potrebe prijevoza hrane i nabave, kupljeni su novi garderobni  ormari, ormari za didaktiku, didaktika i potreban potrošni materijal.
– Uređena je i garderoba za odgojitelje, a tijekom godine planiramo  nabaviti nadstrešnice za ulazna vrata u oba objekta te izvršiti nužne popravke i bojanja, zaključila je Zalović.