Novo ruho starog kina uz pomoć Ministarstva kulture u EU fondova

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Sv. Filip i Jakov stvara društveno središte
Novim općinskim projektima i projektima EU fondova te suradnjom s raznim udrugama i entuzijastičnim mještanima intenzivno radimo na prostoru koji neće samo služiti kao kino, već multifunkcionalno mjesto, u kojem će se u većem obujmu nego do sada moći održavati priredbe, predstave, koncerti i razna društvena događanja, kazao je Zoran Pelicarić Peco, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov
Kinodvorana u centru Sv. Filipa i Jakova

Digitalizacija kino dvorane, hidroizolacija krova,  zatim projekt KINO - Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje i otvaranje centra za vertikalni ples, prve su naznake obuhvatnijeg oživljavanja zgrade kina u centru Sv. Filipa i Jakova koja bi s vremenom trebala  postati centar kulturnog, umjetničkog, zabavnog i društvenog života koji  će svim generacijama moći ponuditi poneki sadržaj.

Digitalizacija kinodvorane

- Novim općinskim projektima i projektima EU fondova te suradnjom  s raznim udrugama i entuzijastičnim mještanima intenzivno radimo na  prostoru koji neće samo služiti kao kino, već multifunkcionalno mjesto,  u kojem će se u većem obujmu nego do sada moći održavati priredbe,  predstave, koncerti i razna društvena događanja, kazao je Zoran Pelicarić Peco, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov, dodajući kako je Ministarstvo  kulture odobrilo je 300.000 kuna Općini za projekt digitalizacije kinodvorane.

- Nabavkom novog kino projektora i razglasa omogućit ćemo prikazivanje i nabavku najnovijih kino filmova te naravno remasteriranih starih  filmskih klasika. Dvorana ima 220 fiksnih sjedala, rekao je Darko Mikas,  viši stručni suradnik za razvoj i društvene djelatnosti.

Da interes lokalne zajednice za prikazivanjem i gledanjem filmova u  Sv. Filipu i Jakovu već odavno postoji, dokazuje i činjenica da se već pet  godina prikazuju stari filmovi u sklopu Fjaka film festivala na otvorenom.

- Nabavkom prijenosnog platna i mobilnim projektorom organizatorima planiramo omogućiti kvalitetno prikazivanje filmova i na otvorenom  tijekom cijelog ljeta dok se trenutno koristi običan uredski projektor i  kućni zvučnici, istaknuo je Mikas dodavši kako je Ministarstvo kulture  sufinanciralo i sanaciju krova kinodvorane u Sv. Filip i Jakovu sa 70.000  kuna.

Suradnja s udrugama

Večeri hrvatskog filma mještanima željnima kinoprojekcija donijela je  tako suradnja udruge ANTROPOP iz Zadra u suradnji sa Zadarskom  županijom, Općinom Sv. Filip i Jakov te Turističkom zajednicom Sv. Filip  i Jakov.

- Stvaranje društveno-kulturnog središta možda će najviše doći do  izražaja u projektu KINO - Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje u  Sv. Filip i Jakovu, nositelja udruge U pokretu IN FLUX Lucije Mikas, u  partnerstvu s Općinom Sv. Filip i Jakov te Centrom nezavisne kulture Zadar, ističe Roko Pelicarić.  

Projekt je prijavljen na Europski socijalni fond "Kultura u Centru" s ciljem stvaranja društveno-kulturnog centra, jačanje društvenih i kulturnih kapaciteta u filipjanskoj općini i okolici te uključivanje lokalne zajednice u kulturne aktivnosti.

- Kroz projekt će se razviti suvremeni model upravljanja društveno- kulturnog centra kroz javno-civilno partnerstvo, navodi Pelicarić.

Projekt predviđa adaptaciju i opremanje kinodvorane i foyera koji bi  se pretvorio u tinel, tj. dnevni boravak za druženje i različite aktivnosti,  mnoštvo kulturno-umjetničkih manifestacija i edukativnih radionica,  od integrativnih procesa, dramskih i plesnih predstava, izložbi, izrade filipjanskog filma do lokalnih klasika poput Balinjera i Fjaka film festivala  te druženja u tinelu.

- Srce projekta je uspostaviti suradnju između udruga, stanovništva i  Općine, jer smatram da je Sv. Filip i Jakov posebno mjesto s ogromnim  stvaralačkim potencijalom koji može biti kulturno središte kao nekada.  Projektom želimo dati podršku da se stvore bolji uvjeti u dvorani, oplemeni kulturni i umjetnički sadržaj, te da se ljude potakne na stvaranje i  na suradnju, kazala je Lucija Mikas, inicijatorica projekta. 

Vertikalni ples

- Osim mjesta za održavanje priredbi, predstava, koncerata i raznih  društvenih događanja, Sv. Filip i Jakov bi trebao uskoro postati i centar  eksperimentalne plesne umjetnosti, zahvaljujući suradnji Marije Šćekić,  dipl. koreografkinje i voditeljice Umjetničke organizacije Histeria Nova.

Marija Šćekić i općinski načelnik Pelicarić sklopili su Ugovor o suradnji na projektu osnivanja Hysterium Centra za umjetnost i multimediju  u sklopu kojega se razvija i prvi vertikalni trening centar u zemlji, a koji  će omogućiti rezidencijalne umjetničke projekte na nacionalnom, ali i  međunarodnom nivou.

- Prvi od takvih projekata je Vertical Dance Forum koji će u rujnu 2018.  dovesti u Sv. Filip i Jakov predstavnike vrhunskih kompanija vertikalnog  plesa iz Europe i Kanade kao i veliki broj domaćih i stranih plesača, kazala je Šćekić.

Riječ je o obliku suvremene plesne umjetnosti koja je spoj raznih umjetničko-sportskih disciplina i predstavlja inovativnu, marginaliziranu,  tehnički vrlo zahtjevnu i za život opasnu plesnu formu.

Sudeći po programu i planovima Sv. Filip i Jakov ima kino, ali i centar  za kulturno-umjetnička događanja.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno