OPORBA OPTUŽUJE: Načelnik Kapović za svoj ured godišnje troši 25 milijuna kuna, a Ured predsjednice 20 milijuna!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Vir bez podjela održao konferenciju za medije na trgu
Optužbe oporbenih vijećnika načelnik Kapović nazvao je čistim glupostima koje proizlaze iz fokusiranosti petoro vijećnika na njega osobno, njegov privatni život i obitelj
Vedran SITNICA
Virske vijećnike podržao je i Živi zid

Oporbeni vijećnici Općine Vir - Igor Vučetić, Jadranka Okreša, Frane Vučetić, Željka Crnjak i Josip Bašić tvrde kako je posljednja sjednica Općinskog vijeća nakon dva prekida i izbacivanja prvo Okreše, a potom i ostalih oporbenih vijećnika, nezakonito nastavljena. Tim povodom na zadarskom Narodnom trgu održali su konferenciju za medije s koje su kao glavnog krivca za spomenuto, ali i nenamjensko trošenje proračunskog novca te podređivanje rada općinskih poduzeća sebi i svojim interesima prozvali načelnika Kristijana Kapovića.

- Problemi u Općini Vir su sve veći, a na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća je to eskaliralo u nasilje i to samo zato što konstantno tražimo podatke o proračunskim sredstvima koja se troše nenamjenski. Ured načelnika potroši 25 milijuna kuna u jednoj godini, a Ured predsjednice RH manje od 20 milijuna! Ured predsjednika Općinskog vijeća potroši šest milijuna kuna. Inzistiramo da nam pokažu gdje su sredstva potrošena, ali nam ne dostavljaju podatke, već nas se kontinuirano omalovažava i vrijeđa, materijale dostavljaju neposredno pred početak sjednice i tako da smo onemogućeni u obavljanju naše dužnosti, rekao je Frane Vučetić, optužujuću pozicijske vijećnike i Kapovića da vijećnicu Jadranku Okrešu, koja se u međuvremenu dobro informirala o proračunu i trošenju milijunskih iznosa, pokušavaju šikanirati na sve moguće načine uključujući svakodnevne prijetnje, a na posljednjoj sjednici da su ju iz istih razloga izbacili iz vijećnice. Time su ju, ustvrdio je Vučetić, onemogućili da na Aktualnom satu  postavlja pitanja. Oporbeni vijećnik, ujedno i potpredsjednik Udruge "Vir bez podjela" kazao je i kako su zbog sumnje u nezakonitosti u Općini Vir nadležnim institucijama i službama dostavili niz prijava, no da ništa nisu učinili. 

- U siječnju je krenulo neosnovano izricanje stegovnih mjera, a onda su mi mimo Poslovnika oduzeli riječ i pravo glasovanja. Na posljednjoj sjednici OV-a sam bezrazložno izbačena uz pomoć čak sedam zaštitara. Također, mimo zakona i Poslovnika se saziva i vodi sjednica, neovlašteno se prekida, a onda nezakonito nastavlja sjednica s namjerom prijevare, da se vijećnici raziđu, da ne znaju kad je nastavak sjednice čime se oporbi onemogućava rad, kazala je Okreša dodajući kako se na posljednjoj sjednici raspravljalo o izvršenju proračuna iz 2017. Istaknula je kako su rashodi u prva tri mjeseca ove godine iznosili sedam, a prihodi pet milijuna kuna te da se preko pet milijuna kuna rashoda odnosi na plaće za zaposlene, a milijun za promidžbu. 

Nezadovoljstvo radom načelnika Kapović izrazio je i Josip Bašić, jedini vijećnik u virskoj oporbi koji nije član Udruge "Vir bez podjela".

- Proračun Vira je u službi jednog čovjeka - načelnika Kapovića! Proračun se koristi za razne manifestacije preko kojih se izvlači novac i provizija odlazi u njegove džepove. Zato je oporbene vijećnike odlučio spriječiti u sudjelovanju u raspravama. Pozivam Ministarstvo uprave i Zadarsku županiju da ponište nezakonitu sjednicu, ali i DORH i USKOK da izvade predmete iz ladica i da se na Viru napokon osjeti djelovanje pravne države, poručio je Bašić, a podršku virskim vijećnicima u njihovim zahtjevima dali su i županijski vijećnici Živog zida Zadarske županije, Jasminka Adžić Sikirić i Josip Plazibat, koji su se u virskoj vijećnici uvjerili u nezakont rad.

Optužbe oporbenih vijećnika načelnik Kapović nazvao je čistim glupostima koje proizlaze iz fokusiranosti petoro vijećnika na njega osobno, njegov privatni život i obitelj. 

- Tih 25 milijuna nije za rad načelnika. Radi se o sredstvima za kompletne društvene djelatnosti i potpore. Ovi vijećnici to dobro znaju, ali manipuliraju. Oko 90 posto proračuna se investira u javni sustav i javne firme, a privatni kooperanti uopće ne postoje. Kako je onda moguće uzimati provizije?! To je apsurd i jeftino prikupljanje poena, tvrdi Kapović dodajući kako su vijećnici s posljednje sjednice OV-a udaljeni bez primjene bilo kakve sile zbog kršenja Poslovnika, vrijeđanja i omalovažavanja, odnosno namjernog stvaranja nereda. 

- Ukoliko oni i dalje smatraju da ja i moji suradnici ne radimo po zakonu, neka i dalje prijavljuju. Mi ćemo, kao i do sada, svim institucijama dostaviti svu dokumentaciju koju od nas budu zatražili, poručio je Kapović. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4 (4 glasova)