Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

NAVALA NA VRTIĆE U jaslicama nema mjesta!

30.05.2019. 09:09
NAVALA NA VRTIĆE U jaslicama nema mjesta!


Mnogobrojni roditelji male djece tijekom svibnja prijavljuju  mališane za upis u dječje vrtiće. Na raspolaganju su im upisi u gradske ili  privatne vrtiće koji imaju ugovor s Gradom, kao i ostale privatne vrtiće.  Uz brojnu papirologiju koju je potrebno sakupiti, velik broj roditelja strepi hoće li uspjeti dijete upisati u vrtić ili ne jer je mjesta u vrtićima uvijek  premalo. Naime, prednost imaju djeca iz obitelji s više djece, potom ona  čija oba roditelja rade, pa svi ostali.
Mnogi se stoga snalaze kako god znaju i umiju, a najgore je majkama  koje bi se nakon godine dana porodiljnog dopusta trebale vratiti na posao te jednogodišnje dijete ostaviti u jaslicama, u kojima je uvijek nedovoljno mjesta.
– Moje dijete početkom studenog puni godinu dana, a pedagoška godina počinje u rujnu. Ispada da dijete ne mogu upisati prije studenog, ali  tada će sva mjesta biti popunjena i gdje bih trebala s djetetom, a baka  servis nemam, pita se jedna majka revoltirana stanjem u vrtićima, odnosno gradskim jaslicama, a čije smo podatke zaštitili. Ona nije jedina koja  nam se požalila na situaciju u vrtićima, posebno u jasličkom smještaju  kojeg kronično fali.


Novac za dodatnog odgojitelja
Situaciju smo provjerili u zadarskim vrtićima. Iz DV Sunce potvrdili su  nam kako su dobili 356 prijava za upis, od čega oko 130 za jaslice, dok  mogu ukupno primiti 130 djece, a u Radosti su dobili čak 521 prijavu za  110 slobodnih mjesta, od čega je 171 prijava za smještaj u jaslicama.
  – Mnogo je djece koja su već u nekim programima pa roditelji žele  promjenu, ali velik je broj prijava za prvi upis, odnosno za upis u jaslice.  Tako imamo 72 prijave za upis u jaslice na Smiljevcu, gdje možemo upisati jednu skupinu od 12 djece, 40-ak prijavljenih za jaslice Ciciban, gdje  možemo upisati dvije skupine s ukupno 28 djece, te 25 prijava za Jazine  u koje možemo upisati 12 ili 14 djece, ovisno o njihovoj dobi, rekla nam  je ravnteljica DV Sunce Ana Dunatov. Dodala je kako se moraju dogovoriti s osnivačem Gradom Zadrom te vidjeti može li se, kao prošlih godina  osigurati novac za dodatnog odgojitelja kako bi se grupe upisanih jasličara mogle povećati.
Pojasnila nam je kako se djeca, koja pune godinu dana nakon 1. rujna,  mogu upisati u vrtić ukoliko se oslobodi mjesto. Naime, kako je dodala,  ta su djeca na  listi čekanja te nakon što napune godinu dana i ukoliko se  otvori slobodno mjesto u jasličkoj skupini, mogu se upisati.


Rezultati prijava krajem lipnja
U vrtićima Radost ove godine imaju puno više prijava nego lani.
– Vjerujem da je stigao velik broj duplih prijava, odnosno neki roditelji  pradavali su prijave na nekoliko mjesta. Također, doselilo se mnogo novih obitelji iz drugih krajeva te i njihova djeca trebaju vrtić. Inače u prosjeku imamo oko 400 prijava, rekla nam je Marijana Miočić, ravnateljica  DV Radost. Istaknula je kako ove godine imaju manje prijavljenih  predškolaca.
– Povećava se broj prijava za upis djece u jaslice, kao i cjelodnevni boravak. Lani smo otvorili još dvije jasličke skupine, a ove godine ćemo vidjeti kako ćemo se organizirati. Naime, mi prema zakonu moramo upisivati djecu na temelju ostvarenih bodova, a ne prema dobnim skupinama, pojasnila je Miočić. Istaknula je kako su ove godine roditeljima ponudili smjenski rad za koji se prijavilo 100-njak djece, a kao još jednu novost istaknula je i smještaj u vrtić za djecu nezaposlenih roditelja. Ta djeca imaju mogućnost ići u vrtić u poslijepodnevnim satima od 17 do 22  sata. Međutim, interes za ovo nije baš najveći, javilo se tek 30-ak djece.
U obje gradske vrtićke ustanove upravo traju vijećanja povjerenstava o  tome tko ispunjava uvjete za upis, a rezultati će se znati krajem lipnja.




Ne srljati u vrtić
– Želim apelirati na roditelje dvoje ili više djece, čije je starije dijete do dvije godine, a na porodiljnom su zbog drugog djeteta, da ne upisuju starije dijete u vrtić. Naime, ta su djeca još malena i teško prihvaćaju činjenicu da je mama doma s bebom, a oni moraju u jaslice. Kad su djeca starija, odnosno imaju iznad tri i pol, četiri godine, to je druga priča. Oni su već veliki i traže društvo, ali ova manja djeca trebaju mamu uz sebe i osjećaju se odbačeno jer su u jaslicama. To se onda manifestira tj. odrazi na apetit i ponašanje, rekla je Dunatov dodavši kako smatra da je nepotrebno upisivati jednoipolgodišnjaka u vrtić ako je majka na porodiljnom zbog drugog djeteta jer to najviše čini štetu djetetu.
– Nema potrebe srljati u vrtić ukoliko postoji mogućnost da je dijete kući s roditeljima. Ukoliko obitelj nema tu mogućnost, onda je razumljivo da će ga upisati u jaslice, rekla je Dunatov.


Od jeseni vrtić i na Višnjiku
Pročelnik za odgoj i školstvo Joso Nekić rekao nam je kako je još rano govoriti o  tome koliko će se djece uspjeti upisati jer još uvijek nemaju konačne rezultate, a  mnogo je duplih prijava.
– Teško je reći koliko će se djece moći upisati u jaslice, a koliko u vrtićke programe  jer upisujemo prema broju bodova. Ipak, do jeseni bi trebao biti gotov vrtić na Višnjiku, gdje ćemo dobiti još dvije vrtićke skupine, odnosno mjesta za 50 djece, pa će i  to olakšati situaciju oko upisa, najavio je Nekić.