Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Nema turističkih ulaznica u sakralne objekte, plaća se samo SICU i uspon na zvonik

30.05.2019. 08:36
Nema  turističkih  ulaznica u  sakralne  objekte, plaća  se samo SICU i  uspon na  zvonik


Ulaz u sakralne objekte u Zadru, osim na zvonik katedrale  svete Stošije i ulaz na Stalnu izložbu crkvene umjetnosti (SICU), do sada  se nikada nije naplaćivao, a kako su nam potvrdili iz Zadarske nadbiskupije, o naplata se još uvijek ne razmatra. Don Josip Radoica Pinčić, župnik zadarske katedrale, kazao nam je kako se do daljnjega ne razmišlja o  uvođenju naplate ulaza u crkve.


Crkve dostupne svima
-Želimo da crkve budu dostupne svima koji se žele pomoliti, bilo da je  riječ o katedrali, crkvi sv. Šime, crkvi sv. Mihovila… I iz tog razloga jednostavno ne želimo uvoditi naplatu, kazao je don Radoica Pinčić dodajući  kako naplata vrijedi samo za muzej kod benediktinki i iznosi 30 kuna, te  za zvonik 15 kuna.
– Postoji ugovor kojeg je potpisala Turistička zajednica Grada Zadra Još  2007. godine, u vrijeme župnika don Ivice Mustaća, sklopljen je jedan  sporazum između Nadbiskupije i Grada da vodiči smiju uvoditi grupe u  katedralu i crkve, ali ne smiju tumačiti unutar objekata već ispred njih. U  katedralu i crkve se od tada ulazi u tišini upravo zbog drugih ljudi koji su  u stanju molitve, kazao je don Radoica Pinčić.
Što se tiče crkve sv. Krševana, don Radoica Pinčić kazao je kako je još  uvijek u stanju obnove i kako i dalje ima jako puno posla.
– Odem svakih 15-tak dana poviriti, međutim situacija se dosta sporo  odvija. Ima jako puno posla, a koliko sam uspio vidjeti, trenutno se čiste  stupovi. Kada će sve to biti gotovo, još uvijek nemam informaciju, kazao  je don Radoica Pinčić dodajući kako se ponovnom otvorenju ove crkve  jednako veseli i Zadarska nadbiskupija, i župljani, a posebice glazbenici.
– Crkva sv. Krševana trebat će nam tri do četiri puta u godini: za blagoslov maslinovih grančica na Cvjetnicu, uoči i na blagdan Sv. Krševana.  Budući da je trenutno u stanju u kakvom jest, u njoj nije moguće imati  nikakvu službu. Njenom otvorenju posebno se raduju naši klasični glazbenici jer je prostor crkve idealan za održavanje koncerata klasične glazbe, kazao je don Radoica Pinčić.
Obratili smo se s upitom vezanim za radove u crkvi sv. Krševana i Konzervatorskom odjelu u Zadru koji su nam potvrdili da 1. lipnja 2019.  počinju radovi u unutrašnjosti, ali i na samom portalu crkve sv. Krševana  te kako je odrađena kompletna dokumentacija. Dodali su kako će nas o  detaljima naknadno obavijestiti.


Radno vrijeme u neskladu s potrebama turista
Iz Turističko-informativnog centra (TIC) saznali smo kako su posjetitelji u velikom broju zainteresirani za posjete sakralnim objektima u Zadru. No, problem se javlja zbog radnog vremena pojedinih objekata, koje  se često ne poštuje.
– Iako na crkvama zna pisati da su otvorene, goste često znaju dočekati  zatvorena vrata pa puno upita dobivamo oko toga. Katedrala Sv. stošije  uglavnom bude otvorena cijeli dan pa s ulaskom u nju turisti nemaju  problema, no kod crkve sv. Šime je drugačija situacija. Iako piše da je otvorena, bude zatvorena, pa čak i u jutarnjim satima. Ista stvar je i s crkvom sv. Mihovila. Posebno puno upita dobivamo za crkvu sv. Krševana,  no uvijek ih moramo razočarati informacijom da je do daljnjeg zatvorena za javnost, kazali su nam u TIC-u dodajući kako turiste uvijek iznenadi besplatan ulaz u crkve.
– Zvonik je turistima obavezna stanica u njihovom itineraru, ponajviše  jer svi žele vidjeti Zadar iz zraka, žele pogledati rivu, Forum i Kalelargu.  Stariji nas obavezno pitaju koliko zvonik ima stepenica (njih čak 183),  pričaju nam u TIC-u.
Za SICU čija ulaznica iznosi 30 kuna, dodaju iz TIC-a, također postoji  dosta velik interes, ali ponovno se javlja problem s (dvokratnim) radnim  vremenom.
– Puno turista, posebice onih s kruzera, izrazi interes za posjetiti Salnoj  izložbi crkvene umjetnosti, međutim zbog dvokratnog radnog vremena,  pa čak i u srcu sezone, često puta to ne uspiju, kazali su iz TIC-a.