Osam biciklista zaradilo kaznu od 500 kuna

Slika korisnika mkvanja
U gradskoj pješačkoj zoni
Autor: 
Svjedoci smo divljanja po nogostupu, ponajprije od strane mlađe populacije. I to ne treba dozvoljavati. S druge strane, kazne su rigorozne, bilo bi bolje da su kazne manje, a da se akcije češće provode, kazao nam je Neven Pavić, tajnik Biciklističkog kluba Zadar
Marin GOSPIĆ
U pješačkoj zoni je strogo zabranjena bilo kakva vožnja, pa i ona biciklom

Hrvatski autoklub prije otprilike dva mjeseca počeo je s upozorenjima na svojim stranicama o povećanom broju biciklista i mopedista u prometu. Samim time vozači automobila pozvani su na veći oprez. Dakle, govorimo o vozačima, bilo jednima ili drugima. No, s druge strane, složit ćemo se, najugroženija skupina u prometu su ipak pješaci. Stoga su policijski službenici PU Zadarske tijekom prošlog tjedna proveli akciju u prometu, usmjerenu na sankcioniranje prekršaja biciklista, s obzirom da se, kako navode, dolaskom toplijeg vremena povećao njihov broj u prometu.

Tom prilikom sankcionirano je ukupno 13 biciklista, od toga je njih osam zaradilo kaznu od 500 kuna zbog prekršaja vožnje po nogostupu, a pet prekršitelja novčanom kaznom od 300 kuna zbog prekršaja vožnje po nogostupu.

Iz policije navode kako će njihovi službenici i u nadolazećem periodu provoditi akcije usmjerene na sankcioniranje biciklista u cilju očuvanja povoljnog stanja u prometu.

Kontaktirali smo Biciklistički klub Zadar u kojem se slažu kako treba djelovati preventivno, no isto tako smatraju kako je riječ o previsokim kaznama.

- Svjedoci smo divljanja po nogostupu, ponajprije od strane mlađe populacije. I to ne treba dozvoljavati. S druge strane, kazne su rigorozne, bilo bi bolje da su kazne manje, a da se akcije češće provode. Ovako imamo situaciju da se jednom ispiše 20-ak većih kazni i onda se ponovno ništa ne radi po tom pitanju, kazao nam je Neven Pavić, tajnik Biciklističkog kluba Zadar napominjući kako je zakon jasan i treba ga poštivati. A u zakonu vrlo lijepo piše kako su biciklisti u slučaju nepostojanja biciklističke staze dužni kretati se desnom stranom kolnika. U pješačkoj zoni je strogo zabranjena bilo kakva vožnja, pa i ona biciklom. Nažalost, svjedoci smo bezobzirnih biciklista kroz cijeli Poluotok, a pogotovo preko gradskog mosta, gdje nerijetko dođe i do ozljeda kod pješaka prilikom izravnog kontakta s biciklima.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno