Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Đula: Učenici i studenti mjere temperaturu ujutro i navečer

30.05.2020. 09:06


Za sada je doista sve pod kontrolom. Trenutačno je u našem Domu jedan učenik i troje studenata, ali već sljedećeg tjedna očekujemo dolazak više naših korisnika. Zbog obaveza na fakultetima i ispitnog roka doći će 20-ak studenata, a zbog polaganja ispita državne mature sveukupno 29 maturanata i još troje učenika koji moraju odraditi praktičnu nastavu. Oni će boraviti u Domu od 1. lipnja do negdje sredine srpnja, objasnio je Ivan Đula, ravnatelj zadarskog Srednjoškolskog đačkog doma.
Naime, Vlada RH i resorno, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, donijelo je odluku kojom se omogućava održavanje praktične nastave i polaganje strukovnih ispita, odnosno maturalnih ispita za učenike srednjih škola i održavanje fakultetskih obveza na visokim učilištima i to od, podsjećamo, ponedjeljka 25. svibnja, pa se tako dopustio i povratak učenika i studenata koji imaju potrebu za smještajem u đačke domove.
Upravo u domovima, ne samo za starije, već i u ovakvim đačkim domovima najteže je stvari držati pod kontrolom, paziti na distancu, ne zaboraviti redovito dezinficirati ruke, nositi maskice u zatvorenom prostoru gdje je više osoba…
– Sve radimo po preporukama Zavoda za javno zdravstvo i strogo se držimo svih uputa. Još i prije nego što su se prvi korisnici vratili u Dom nakon popuštanja mjera i dozvole Vlade i Ministarstva, mi smo angažirali jednu tvrtku i detaljno, od plafona do podova dezinficirali cijeli Dom. Jako pazimo da se sve potrebne mjere provode i u kuhinji, pa smo tako prilagodili i rasporedili i mjesta u našoj menzi. Osim toga u svakoj je sobi po jedan korisnik, a ne kao prije i po dva, tri učenika ili pak, studenta. Imamo i posebnu bilježnicu gdje osim nas zaposlenika i svi korisnici mjere temperaturu i to zapisuju. Samo, oni su dužni to činiti dva puta dnevno ujutro i navečer, rekao je ravanatelj Đula.
Dodao je kako vjeruje da će se uspješno uspjeti obraniti od koronavirusa i ukoliko se crni scenarij ponovi i na jesen, pa se virus vrati jer tada u Domu na smještaju očekuju 60-ak učenika i studenata, a kapacitet Doma su 104 sobe.
– Mislim da ćemo imati dovoljno prostora da održavamo nužno potrebnu fizičku distancu, zaključio je ravnatelj Đula.


»Zbog obaveza na fakultetima i ispitnog roka doći će 20-ak studenata, a zbog polaganja ispita državne mature sveukupno 29 maturanata i još troje učenika koji moraju odraditi praktičnu nastavu. Oni će boraviti u Domu od 1. lipnja do negdje sredine srpnja«
Ivan ĐULA