Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

HSS-ovce predstavlja student, Maroja tvrdi da nema raskola

30.05.2020. 09:15


Na novinskim konferencijama zadarske oporbe u zadnje se vrijeme umjesto predsjednika zadarske organizacije HSS-a, Marijana Maroje, pojavljuje njihov čelnik Sveučilišne organizacije, Roko Tadin. Neobično je da stranku zastupa predstavnik stranačkih studenata umjesto čelnika Gradskog ili Županijskog odbora koji godinama vode stranku. Maroju smo stoga pitali je li došlo do kakvih smjena u lokalnom HSS-u jer je evidentno da ih već mjesecima zastupa student Tadin, a ne on ili čelnik Županijskog odbora Zoran Morović. Maroja pak tvrdi da zasad nema povlačenja.
– Nije riječ o smjeni generacija, iako sam za to da mladi dođu na svoje i da im se dade šansa da oni preuzmu organizaciju, a da se stariji pomalo povlače, no nije to razlog zašto je Tadin na konferencijama za novinare. Naša stranka nema gradskog vijećnika, međutim na prošlim lokalnim izborima bili smo u koaliciji sa SDP-om, pa je ta suradnja razumljiva, kaže Maroja.
Međutim, kako u tom slučaju funkcionira dogovor između mladog Tadina i rukovodstva gradske organizacije, odnosno konzultira li se on uopće s njim prije izlaska u javnost kojoj prezentira stavove HSS-a, pitamo Maroju.
– On je predsjednik Sveučilišne organizacije stranke i temeljem te funkcije automatski je član Gradskog i Županijskog odbora. Nekad se sa mnom konzultira, nekad ne, ali kao predsjednik ove organizacije ima samostalnost u radu. Ukoliko je nešto bitno, konzultira se, ali može nas zastupati u okvirima programa naše stranke. Uglavnom se konzultiramo, može se dogoditi da on kaže nešto s čime se ne bih složio, ali imamo pravo na različito razmišljanje osim ako nisu donesene neke odluke kojima bi trebalo poštivati dogovoreno, pojašnjava Maroja kojeg smo pitali i zašto njihove stranke, unatoč činjenici da ne participiraju ni u gradskoj ni županijskoj vlasti, uopće nema u javnosti:
– Bila je korona pa smo se svi smirili, ali što se gradske organizacije tiče, počet ćemo se pojavljivati, poručuje Maroja.
Osim povremenih istupa, samostalnih ili s oporbom, Roka Tadina, HSS-a zapravo nema u javnosti. Ne oglašavaju se priopćenjima, konferencijama za novinare ili bilo kojim drugim načinom kojim bi glasačima dali do znanja da su tu. Stranka kao da ne postoji i tek povremeni, uspjeli ili neuspjeli istupi ovog mladog HSS-ovca pokazuju da još postoje. Tadin svojim čestim priopćenjima, naoko provokativnim, očito pokušava privući pažnju na sebe, ali zasad je sve to još uvijek u povojima.
No, još je gora situacija sa županijskom organizacijom koju vodi načelnik Općine Sali, Zoran Morović, za kojega nitko više i ne zna da vodi organizaciju. Šteta za jednu od najstarijih stranaka koje su bile među vodećima u Hrvatskoj. Problem je tim veći jer se dogodine održavaju lokalni izbori, a HSS-a na lokalnoj političkoj sceni gotovo da i nema.