Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ime novog trenera bit će poznato do polovice lipnja

30.05.2020. 08:56


Osiguranje regionalnog statusa na Višnjiku su dočekali sa zadovoljstvom iako je već neko vrijeme atmosfera po tom pitanju u krugu 12 abaligaških klubova bila više nego obećavajuća. No, potvrda je ipak potvrda tako da je direktor KK Zadar, Željko Žilavec, bez po muke odradio sedam i pol sati trajanja Skupštine abaligaša koja je u srijedu održana putem videoveze.
– Skupština je dugo trajala, po mom mišljenju moglo je sve i puno ranije završiti, a s relativno istim učinkom. No, dobro… ipak je tu trebalo pomiriti sve interese 12 klubova. U svakom slučaju ono što smo očekivali, to se i dogodilo. I po pitanju ostanka u ABA 1 ligi i po pitanju promocije dva prvoplasirana kluba iz ABA 2 lige. Također je dobra stvar što se omogućio ulazak dva hrvatska kluba u tu drugu regionalnu ligu, i zasad je vrlo vjerojatno da će jedan od ta dva kluba biti Gorica.


Zgusnut raspored
Naravno uz mnoga pitanja koja su se rješavala na toj Skupštini Zadru su najzanimljivija bila ona vezana za itinerar naredne sezone. Igrat će se četiri kola više nego prethodne sezone, čak 26, i trebat će sve nekako to ugurati u zgusnuti košarkaški raspored. Jer tu su prozori za kvalifikacije za Euro, u veljači su završnice nacionalnih kupova, a početkom lipnja iduće godine je i pretkvalifikacijski turnir za Tokio.
– U studenom su dvije utakmice kvalifikacija za EP tako da je tada rezervirana jedna pauza, pa će abaligaši krenuti dosta ranije u sezonu u odnosu na prijašnje. Tako da je prvo kolo predviđeno za 18. rujna, Superkup je predviđen za termin od 10. do 13. rujna, a kraj doigravanja je po rasporedu 28. travnja sljedeće godine – spremno je odgovorio Žilavec koji nije imao, kao što ni nitko drugi vjerojatno nema, odgovor kako će se taj raspored uspjeti izrealizirati ako dođe do pojave novog vala koronavirusa.
– Zato su se u ABA ligi ovi termini stavili na stol da se o njima raspravlja jer su upitni zbog moguće pojave novog vala epidemije COVID-19. Isto tako je i s nacionalnim prvenstvom. Najveći upitnik u cijeloj toj priči je po meni hoće li biti dopušteno na jesen i zimu prisustvo gledatelja na utakmicama. Košarka se igra zbog publike i sad igrati pred praznim tribinama je katastrofa, ali ako budemo morali prilagodit ćemo se kao i svi drugi.


Uži izbor
Uz rasplet događaja oko ABA lige, pitanje koje sigurno najviše golica maštu navijača Zadra je ime novog trenera prve momčadi.
– Imena ne bih komentirao jer kad sve zbrojim što me pitaju ili što čujem su zapravo čista nagađanja. Prvo i osnovno je trebalo riješiti status kluba u ABA ligi i to smo riješili. Imali smo želju potpisati Vukovića za buduće razdoblje i to smo isto riješili. Također nam je želja na sličan način vezati za klub i Mavru jer su to dvojica igrača koje bi bilo koji trener poželio u momčadi. Nakon toga treba riješiti pitanje trenera i onda će ta osoba i slagati ostatak rostera po svojim željama. Ne bih volio praviti trakavicu oko izbora trenera. Postoji struka i način kako će se taj proces odvijati, ali u svakom slučaju nakon osiguravanja statusa u ABA ligi sad možemo mirnije krenuti u odabir voditelja struke. To će se svesti na par imena u doglednih 10 dana i onda ćemo najdalje do polovice lipnja imati i to riješeno.
Koliko se moglo čuti neki kontakti su uspostavljeni i s izbornikom Hrvatske, Veljkom Mršićem.
– Ima vremena za kontakte. Mislim da će struka razgovarati s više kandidata i onda će se ići na uži izbor. Po onome koliko se možemo rastegnuti financijski i po onome kakav na trener treba takvi će kandidati i doći u taj uži izbor – zaključio je direktor Žilavec.




Za Nakića dali ponudu unatoč velikoj odšteti
Uz Domagoja Vukovića i Dominika Mavru neskrivena želja Zadra je jedan od najboljih hrvatskih mladih igrača, Šibenčanin Toni Nakić.
– Bilo bi lijepo, ali postoje određene prepreke. Mislim tu na odštetu koju je postavio njegov klub i koja je dosta velika, a mislimo da je u ovoj situaciji kad se treba paziti svaka kuna i da je dosta nerealna. Mi smo već vršili pregovore, dali smo i ponudu, a hoće li ta ponuda biti dovoljna pokazat će vrijeme. Svakako je Toni Nakić nama vrlo zanimljiv igrač – kazao je Žilavec.
 


«Ne bih volio praviti trakavicu oko izbora trenera. Postoji struka i način kako će se taj proces odvijati, ali u svakom slučaju nakon osiguravanja statusa u ABA ligi sad možemo mirnije krenuti u odabir voditelja struke. To će se svesti na par imena u doglednih 10 dana i onda ćemo najdalje do polovice lipnja imati i to riješeno
Željko Žilavec