Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Rampu za invalide na Vitrenjaku treba okrenuti prema Puntamici

30.05.2020. 16:30


U suradnji s Gradom Zadrom, Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije pripremit će čak dvije plaže za invalide. Predsjednik udruge Željko Županović rekao je kako pored svima poznate plaže na Vitrenjaku, postoji još jedna plaža predviđena za invalide koja se nalazi u Petrčanima, te da će jedna i druga biti spremne za sezonu.


Besplatna parkirna karta
– Prošli tjedan sam razgovarao s pročelnikom za komunalne djelatnosti, Robertinom Dujelom i on je potvrdio da će se urediti plaža na Vitrenjaku, rekao je Županović, dodajući kako se ugodno iznenadio kada je od Dujele dobio podatak da invalidi imaju i dio plaže u Petrčanima koja će isto biti dostupna od lipnja.
Županović je podsjetio kako plaže za invalide na području grada Zadra, mogu koristiti svi invalidi, a ne samo članovi udruge, i to neovisno iz kojeg su grada ili države.
– Sve osobe s invaliditetom mogu doći na prilagođene plaže za invalide i koristiti ležaljke i svlačionice koje će se na njima nalaziti, kao i prilagođeni ulaz u more s rukohvatom, objasnio je Županović, dodajući kako plaže na Vitrenjaku i u Petrčanima nisu plaže Udruge tjelesnih invalida, već su članovi udruge samo jedni od korisnika.
Također, Županović je podsjetio kako je Jedriličarski klub Uskok, na čijem se terenu nalazi parking, ali i dio plaže za invalide, omogućio da svi oni koji posjeduju znak pristupačnosti za osobe s invaliditetom imaju pravo na besplatnu parkirnu kartu u Jedriličarskom klubu.
– Potrebno je da osobe s invaliditetom i to one s 80 posto tjelesnog oštećenja, odnosno osobe koje imaju oštećenja donjih ekstremiteta 60 ili više posto, a koje imamu znak pristupačnosti koji im je izdao Ured državne uprave odu u upravu JK Uskok gdje će im se izdati besplatna parkirna karta s kojom mogu cijeli dan držati svoje vozilo na parkingu kluba i biti na plaži, poručio je Županović.


Zahvala Gradu, Pomorskoj, Tornadu i Zubacu
Iako su jugo i morske struje, glavni uzroci nakupljanja pijeska zbog čega se pristupna staza za ulaz u more na Vitrenjaku mora svake godine čistiti, Županović je mišljenja da bi se rekonstrukcijski mogli dugoročno riješiti problemi, a time se slažu i predstavnici Gradske uprave.
– Postoji mogućnost u budućnosti, a možda već i dogodine, da se sruši sjeverozapadni zid staze na Vitrenjaku koja vodi u more, a koju ja zovem »bob stazom » jer je duga i uska i nije funkcionalna, te pravi problem kod jačeg maestrala i puni se sa škaljom, objasnio je Županović, dodajući kako bi bilo dobro da se ta staza modificira i okrene prema marini na Puntamici, kako bi se izbjeglo naporno čišćenje koje se pod ovim okolnostima mora raditi svake godine.
Pored zahvalnosti Gradu Zadru, koji nastoji na sve načine pomoći invalidima, predsjednik Županović je posebno spomenuo učenike Pomorske škole, ali i udrugu Tornado te Ribolovno društvo Zubatac, koji naprave radne akcije i pomognu im oko uređivanja plaže za sezonu.




»Potrebno je da osobe s invaliditetom i to one s 80 posto tjelesnog oštećenja, odnosno osobe koje imaju oštećenja donjih ekstremiteta 60 ili više posto, a koje imaju znak pristupačnosti odu u upravu JK Uskok gdje će im se izdati besplatna parkirna karta«
Željko ŽUPANOVIĆ