Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

»Turistička vaga za sada je na našoj strani«

30.05.2020. 16:26


S popuštanjem mjera zaštite od koronavirusa i povlačenjem epidemije, u Zadru, kao i u drugim trurističkim gradovima, »u niskom startu« čekaju dolazak turista. O poduzetim akcijama, očekivanjima i planovima, razgovarali smo s direktorom zadarske Turističke zajednice Marijom Palekom kojeg smo uvodno pitali je li se što promijenilo otvaranjem granica.


Promidžba i potpore
– Naravno da se promijenilo. Povećanje prometa nije nužno promptno vidljivo, koliko je važan psihološki i promotivni efekt iznimno dobrog nošenja s epidemiološkom situacijom u Republici Hrvatskoj. Vaga je, bar zasad, unutar globalno teške situacije s pandemijom, na našoj strani i treba je znati iskoristiti. Ponavljam, imamo jako dobru početnu poziciju naspram nekih naših direktnih konkurenata u turističkom smislu. Turistički promet će se sigurno ostvariti, ali moramo ostati iznimno oprezni što se tiče mjera zaštite, jer će svaki, pa i najmanji incident ponovne pojave virusa osim na zdravstvenom planu imati reperkusije i naspram sezone. Nije novina da Nijemci googlaju Hrvatsku, isto kao i sve zemlje u neposrednom okruženju i Srednjoj Europi. To su naši tradicionalni i vjerni gosti, ističe Paleka dodajući kako je, kada je u pitanju zadarska turistička promocija i privlačenje gostiju, cijeli sustav TZ-a u stalnoj koordinaciji.
– Što se tiče promotivne strategije i nastupamo zajedno preko kanala HTZ-a, ali isto tako planiramo i promociju regije u suradnji s uredom TZ-a Zadarske županije. Naravno, ona uvelike ovisi o raspoloživim financijskim sredstvima, koja su uslijed olakšica na obvezu plaćanja paušala boravišne pristojbe izrazito smanjena, pa će biti fokusirana na najbolji mogući efekt na nama najpogodnijim tržištima i ciljanim skupinama, otkriva Paleka dodajući kako situacija bez presedana iziskuje i do sad nezabilježene državne mjere.
– Potporu od 4.000,00 kuna za lipanj moći će dobiti tvrtke iz sektora turizma, ugostiteljstva, prometa i event industrije (organizatori događanja, sajmova i kongresa). Tvrtke iz ovih grupa djelatnosti morat će dokazati pad prihoda od 50 i više posto u odnosu na isto razdoblje lani. Ova mjera će se produžavati do 31. kolovoza, ovisno o stanju gospodarstva. Nadalje, otpis poreza i doprinosa ili moratorij davanja, moći će se dobiti i za lipanj, kaže Paleka, osvrnuvši se i na probleme u zračnom prometu.


Otvaranje tržišta i gospodarstva
– Raspored i mjere po pitanju letova su još uvijek nedefinirani ne samo u Zadru ili Hrvatskoj, nego u cijeloj Europi i šire u svijetu. Još uvijek imamo situacije gdje su zrakoplovi krenuli iz Njemačke za, primjerice, Italiju i u međuvremenu je Zračna luka zatvorena i zrakoplov se vratio u odlaznu zračnu luku. Stalna komunikacija s niskobudžetnim kompanijama, koje čine najveći dio prometa Zračne luke Zadar, provodi se preko Glavnog ureda HTZ-a, jer je to dio strateških projekata Ministarstva turizma, naglašava Paleka, napomenuvši kako je još uvijek teško prognozirati (ne)uspjeh sezone.
– Jasno je kako je zdravlje apsolutni prioritet. Kao i svi nadamo se stabilizaciji epidemiološkog stanja i otvaranja tržišta i gospodarstva, što će olakšati provedbu ljetnog dijela ovogodišnje turističke sezone. Nezahvalno je bilo što prognozirati jer živimo i funkcioniramo u dosad nezabilježenim eksperimentalnim uvjetima, ali ima naznaka kako bi moglo doći do slobodnijeg prekograničnog protoka ljudi i roba, što će uz konkurentne mjere i uvjete poslovanja za djelatnike u turizmu, ugostiteljstvu i ostalim komplementarnim djelatnostima sigurno rezultirati određenim turističkim prometom ovog ljeta, zaključuje Paleka.
 




Zadarski turistički promet
TZ grada Zadra razdoblju od 1. do 25. svibnja bilježi ukupno 899 dolazaka i 5.865 noćenja.
Usporedno s istim razdobljem lani bilježi se pad turističkog prometa od 98% u dolascima i 95% u noćenjima.
Najviše noćenja ostvaruju domaći gosti s udjelom u ukupnim noćenjima od 67%, zatim slijede turisti iz Bosne i Hercegovine s udjelom od 6%, Ukrajine sa 4% dok Kosovo, Srbija i Njemačka bilježe 3% u ukupno ostvarenim noćenjima.
Domaći gosti su u ovom razdoblju ostvarili 3.952 noćenja, što je udio u noćenjima od 67%, dok su strani turisti ostvarili 1.913 noćenja, što čini 33% ukupnog turističkog prometa.
U analiziranom razdoblju bilježi se ukupno 703 dolaska domaćih gostiju i 196 dolazaka stranih gostiju.
Dolaske stranih državljana bilježimo iz sljedećih zemalja: Slovenija 34 dolaska, Njemačka 33 dolaska, Austrija 24 dolaska, Bosna i Hercegovina 21 dolazak, Kosovo i Italija 11 dolazaka, Poljska 9 dolazaka, SAD 6 dolazaka, Ukrajina, Srbija i Francuska 5 dolazaka, Švicarska i Kina 4 dolaska, Češka, Meksiko i Mađarska 3 dolaska, Rumunjska, Norveška i Turska 2 dolaska, Bugarska, Rumunjska, Katar, ostale azijske zemlje, Slovačka, Argentina, Španjolska, ostale zemlje Sjeverne Amerike i Ujedinjena Kraljevina bilježe po 1 dolazak.
Prema aktualnim podacima, 26. svibnja na našem području bilježimo 261 gosta (178 domaćih i 83 stranih) te usporedo s istim razdobljem u 2019. godini bilježimo pad od 94% (lani zabilježeno na današnji dan 4.114 turista).
Emitivna tržišta koja bilježe noćenja 26. svibnja 2020.: Njemačka, Srbija i Ukrajina 10 turista, Bosna i Hercegovina i Austrija 9 turista, Italija i Slovenija 6 turista, Bugarska, Francuska, Poljska i SAD 3 turista, Kina, Rumunjska i Rusija 2 turista, Albanija, Katar, Makedonija, Švicarska, ostale azijske zemlje 1 turist.
Od početka godine zaključno s danom 25.05.2020., prema podacima eVisitor sustava, Zadar su posjetila ukupno 23.353 gosta koji su ostvarili 73.632 noćenja, što je pad od 82% u dolascima i 75% u noćenjima usporedno s istim razdobljem lani (nisu uračunati podaci nautičkog prometa).
Udio u noćenjima domaćih gostiju u 2020. je 53%, a stranih 47% dok podaci za isto razdoblje u 2019. godini bilježe udio u noćenjima domaćih gostiju 19% i 81% udjela stranih gostiju.
Prema podacima emitivnih tržišta od početka godine najviše noćenja ostvarili su gosti iz sljedećih zemalja: Bosna i Hercegovina (5.014), Austrija (3.966), Slovenija (3.826), Njemačka (2.249), Republika Koreja (1.688) i Italija (1.635).