Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Za oporavak tržišta rada nužan pronalazak cjepiva

30.05.2020. 09:21


Iako se tržište rada u Hrvatskoj polako oporavlja, prema mišljenju građana do potpune normalizacije će proći još dosta vremena. Rezultati su to ankete koju je proveo portal MojPosao i u kojoj je sudjelovalo više od 1200 ispitanika.
Najviše ispitanika, njih trećina (32%) smatra da će do potpune normalizacije tržišta rada doći tek kada se pronađe cjepivo i/ili lijek za covid-19. Bez obzira na popuštanje mjera i lagani povratak u ‘novu normalu’, ispitanici vjeruju kako sve dok strahujemo za sebe i svoje bližnje do normalizacije ne može doći. Kako naglašavaju, našu zemlju »i inače sve snažnije pogađa nego druge« pa će i trenutačna kriza potrajati dulje nego u drugim državama.
Mišljenje da će se situacija uravnotežiti iduće turističke sezone dijeli 28 posto građana. Čak i ako se situacija s epidemijom sada smiri, turistički sektor je ove godine narušen, te bi se tek iduće sezone mogli vratiti na puni kapacitet zapošljavanja radnika u turizmu.
Gotovo petina ispitanika (18%) smatra da će se tržište rada normalizirati najesen jer, kako navode, dugo smo živjeli u strahu od zaraze i to se ne može preko noći preokrenuti. Ljudima treba vremena da se priviknu na nove okolnosti i da se opuste.
Dio građana (15%) vjeruje kako će se tržište stići stabilizirati već do ljeta, prvenstveno zato jer smatraju da je »ekonomija živahna osobina« i zato jer se mi Hrvati – brzo organiziramo.
»Kriza nije financijska nego epidemiološka, nakon smanjenja broja zaraženih sve se vraća u normalu iz razloga što novac i radna mjesta nisu nestali«, vjeruje jedan ispitanik.
Manji dio ispitanika (7%) smatra da ćemo na stabilizaciju čekati i nekoliko godina, odnosno da do normalizacija niti neće doći, već ćemo se morati naviknuti na neko novo stanje.
»Tržište rada će se u potpunosti promijeniti i nikad se neće vratiti na stari način poslovanja. Poslodavci će se okrenuti online poslovanju i trgovini, beskontaktnom poslovanju, a dosadašnji način rada u većini sfera društva s vremenom će u potpunosti nestati. Povećat će se potreba za dostavnim servisima, ali i radom od kuće, što će rezultirati zatvaranjem manjih i većih poslovnica. Bit će potrebne, pa čak i tražene, prekvalifikacije.«
Također, neki ispitanici smatraju da situacija na tržištu rada u Hrvatskoj nikada niti nije bila normalna, stoga do normalizacije niti ne može doći.