Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Škola primjenjene umjetnosti i dizajna otvorila vrata za potencijalne učenike

30.05.2021. 12:00


Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar za sve je osmaše zainteresirane za obrazovne programe škole, u subotu organizirala kreativnu likovnu radionicu, na kojoj su osmaši mogli naučiti ponešto o crtanju i slikanju te zadacima koji bi ih mogli dočekati na likovnoj provjeri prilikom upisa u školu. Djecu je u školi dočekalo nasmiješeno osoblje i sav pribor potreban za crtanje.


Pazi se na epidemiološke mjere
O radionici smo razgovarali s profesoricom Bojanom Vukojević, nastavnicom stručnih predmeta crtanja i slikanja u Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn Zadar
– Iznimno mi je drago da smo ove godine uspjeli organizirati radionicu za osmaše, koju smo prošle godine zbog nepovoljne epidemiološke situacije morali otkazati. Ove smo se godine bolje pripremili, te smo osigurali više učionica, u kojima boravi manji broj potencijalnih učenika, pozvali smo više nastavnog osoblja, te smo se svi pridržavali epidemioloških pravila, kaže Vukojević, te ističe kako je radionica uspješno organizirana, zbog čega su osmaši i potencijalni budući učenici škole, ali i profesori bili vrlo sretni.


Bez straha na ispit
Djeca su se na radionici upoznala s osnovnim likovnim tehnikama, te motivima koji bi ih mogli dočekati na ispitu likovnih sposobnosti za upis u školu, koji je za potencijalne učenike često vrlo stresan.
– Djeca su često zainteresirana za naše programe i upis u školu, ali se boje likovne provjere, jer je Škola za primijenjenu umjetnost i dizajn jedina škola koja, za prijemni ispit ima dodatnu likovnu provjeru, na kojoj učenici crtaju i slikaju, ističe Vukojević, de dodaje kako je cilj radionice, osim likovnoga rada i djeci pokazati kako likovna provjera nije zastrašujući i težak zadatak.
– Iako to može djelovati vrlo zastrašujuće, na ovoj ćemo im radionici pokazati da to nije ništa čega bi se trebali plašiti. Važno je da se opuste i razumiju da je svo nastavno osoblje tu da im pomogne i objasni eventualne nejasnoće. Uputiti ćemo ih u tajne crtaanja likova, koje ih čekaju na likovnoj provjeri, zaključuje Vukojević.